自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 yoyin 於 09-10-14 02:17 發表
多謝各位意見,但我估不到全數都選現職,其實點解我會考慮轉工:
現職前景較樂觀(其實現公司發展較大,但兩公司長遠看都不會結業),但兩公司我都不會有升職機會,而前職雖然合約制,但工作只得1人做,應該都不會被裁(前職 ...

若前職的收入都幫到屋企, 你老公又有收入, 唔係等錢開飯, 我覺得可以放多d時比仔女. 你有兩個wor, 唔好周六日都返工啦, family day好重要.

周六日我周個b行街去玩, 佢係好開心ga.
我都好開心, 有自己時間, 重要有時間比自己休息. 身體好重要.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

生BB之後,真係覺得時間同錢都好緊要,如果舊職真係較原職好,又無咩風險的話,咁樓主真係可以諗諗轉工!

大宅

咁現職係全職嗎?? 低薪+OT錢計算.咁正常返工時間係咪9-6,如需OT的話,大約需O多少時間呢!!! 忙起上嚟星期六,日都要返. 咁2個小朋友便很少見到媽咪你囉....咁又唔係辦法bor
照你再講,或者大前提,不如先考慮下時間上的問題吧. 人工我諗你都係其次卦→我估計啫

原帖由 yoyin 於 09-10-14 02:17 發表
多謝各位意見,但我估不到全數都選現職,其實點解我會考慮轉工:

現職前景較樂觀(其實現公司發展較大,但兩公司長遠看都不會結業),但兩公司我都不會有升職機會,而前職雖然合約制,但工作只得1人做,應該都不會被裁(前職 ...

複式洋房

我會選舊職, 有了細路, 多時間是最重要的.

珍珠宮

做左七年先轉長工做到差不多十年, 七年前都冇轉, 而家先來轉?!

首頁

尾頁

跳至