婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實我奶奶個人都算幾好,對我就一般般啦,平時都好少講野,距好少叫我個名,我都好少叫距。不過距就對我仔仔超好,好到當左我個仔系距個仔甘啊。
事情系甘架,我仔仔現在13個月,上個月戒左人奶同夜奶,平時一日吃三次粥,大概都吃到大半碗以上,夜晚睡前(大概10點左右)就飲6安奶~8安奶,半夜我就唔會再比奶距吃,直至早上7點左右BB醒左就喂粥啊。呢幾日BB半夜都會醒幾次,有時仲大喊添,我奶奶一聽到我BB喊又走過來我地間房門度,系甘叫我BB個名,又問BB系米肚餓,叫我開奶比距飲。我多數都唔會開門理我奶奶,自己哄翻BB睡。
昨晚我吃飯時就同我奶奶講:有時BB半夜醒左喊唔一定系肚餓架,你唔好成日一聽到BB喊就叫我地開奶比距飲啦,BB都戒左夜晚一段時間咯,你現在又叫半夜開奶比距飲未既系回翻以前甘,而且甘大個仲吃夜奶姑娘話唔好架。跟住我奶奶就話:“10點~第二日7點先比野距吃,甘多個鐘距肚餓架”。我說:“所以你成日都驚死餓親個孫啊。夜晚7點左右吃左1碗粥,睡之前又吃左奶,已經夠飽架啦。你成日都以為距吃好少野,7點吃左1碗粥,夜晚9點一見距扭計又要我地開奶比距飲,本來我念住10點飲奶,但你成日叫我提早一個鐘比距飲奶,甘距早上更加早肚餓啦,所以我點解10點餵奶,我當然有我原因”。之後我奶奶無出聲。跟住我又話啦,其實今次甘樣話你我都唔好意思啊,畢竟你系長輩,而且你又會唔開心,但系我都系想你明白,我幫BB戒夜奶都系為距好,而且BB半夜醒左喊唔一定系肚餓,好多原因架。
有D長片啊,大概就系甘樣話左我奶奶幾句啊,其實我都知道距都系緊張個孫,但系我覺得距太緊張啦。(我奶奶平時要返工,個仔系我自己一個抽。)
大家有咩意見儘量發表

禁止訪問

洋房

咁事實系咁應該要出聲,因為佢成日走過嚟,我都會覺得好煩,可唔可以靜小小比我氹返個BB訓呢?不過你好勇,如果系我,我會叫個老公出聲,自己阿媽講野系方便D呀.你是否同99一齊住架?始終婆媳個種關係,就系好難攪,講又唔系,唔講又頂唔順,不過老人家小不免系會長氣D,都要體諒下.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你講嘅嘢係事實. 但真係配服你咁勇咁直接同你99講. 而你99又唔嬲你, 真係超難得.

男爵府

我都系第一次同我奶奶講呢D野,我都念左好耐,唔知道講唔講好,但我後來都系決定講,費事大家為呢D事搞到屋開心,我系同我奶奶一起住架,我都唔知道我奶奶嬲唔嬲架,因為距都無點出聲,不過我念距應該都唔系D甘小氣的人,而且我講呢件事都系為個仔好

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

好媽媽勳章

我諗你奶奶會明白既...你講出黎...都係想佢明白...而唔係鬧佢...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

世上既奶奶都係一樣 成日都驚個孫食唔包!!
我仔7點半食大碗飯 9點半食生果 有時真係太包(食西瓜 or飲左湯)總之我覺得佢差唔多 我就會開150ml奶 有時遲左食飯 我會唔開奶添

佢實話 下 又唔飲奶..下 乜開咁少呀?等等d說話

開頭都仲應下佢ga..由歲半到講到而家都仲問緊
我都廢事應佢

大宅

畀面勳章

正常一個人食完夜晚嗰餐, 早則六七點, 夜嘅當十點喇~~ 都係到第二朝先食早餐gar啦~~ 又唔見話會餓親??
何況只係一個bb, 個胃仔仲咁細, 食咁多撐壞佢添呀~~

不過樓主妳好勇, 無乜幾多人敢頂撞奶奶~~ 認為自己啱嘅就要講出黎~~

伯爵府

畀面勳章

樓主你覺得無錯喎
你99如果真係嬲都無辦法

我仲記得健康院姑娘話, bb仔瞓得好過食得, 半夜係唔會肚餓醒架, 係因另一d原因醒, 如果醒餵奶梗係會止喊啦, 但長遠係無用囉,只會戒唔到夜奶

男爵府

回覆 10# boobecky 的文章

我都唔知道我奶奶有無嬲啊,距昨晚無回來吃飯,後來我地見距甘耐都無翻就打電話比距,但無人接電話,打左幾次都系甘,之後我地就打比我2姑(奶奶的2女),睇下我奶奶系米過左去距個邊,點知距真系過左去我2姑個邊,但距就唔話我地知咯。後來我就同我2姑講:"我打左幾次電話比你媽都無聽,我以為昨晚話左你媽幾句距嬲左添",我2姑就話:"唔系啊,我今日休息,所以距過左來姐,我地都無聽到電話響哦"。我又話:“哎,你媽太緊張啦,成日半夜見到距喊叫我開奶比BB飲”,我2姑就話:“哎~,距都系驚距餓親姐”,我又話:“其實BB吃幾多野我自己知道架,BB飽唔飽我好清楚,距餓難道唔比距吃咩”.........之後仲講左好多,我個人覺得距有些少偏幫距媽,其實我理解架,如果系我,我都會甘做啊。我目的系想我奶奶明白BB唔應該吃夜奶呢個道理同想距唔好過度緊張個孫。我奶奶昨晚仲無回來睡添,所以我都唔敢肯定距聽完我D說話有無嬲啊

珍珠宮

既然都講左, 又覺得自己冇錯, 咁就唔好再成日提住呢件事~ 咁大家會顯得自然d~

男爵府

原帖由 Siuchoi 於 09-10-16 12:36 發表
既然都講左, 又覺得自己冇錯, 咁就唔好再成日提住呢件事~ 咁大家會顯得自然d~

你講得對啊,我都念住當無事就算,不過唔知道我奶奶點念。我都唔念住再同距講翻相同的問題,畢竟我都唔想大家面阻阻

男爵府

點解D99成日怕D BB十個鐘訓覺, 會餓親???

我99又係咁...我同C6講過話唔會都係咁..一定要問建康院姑娘先安樂...

民房

你99已經算好,我個囡bb時99仲唔比我鎖門瞓,半夜bb喊就冲入嚟房,又唔叩門,半夜試過bb冇喊,99又冲入嚟房問bb做セ喊,真係比佢嚇死,我初初鎖門瞓99入唔到嚟,佢就同老公講唔比鎖門,真係唔知咩人嚟!

別墅

e個情況我諗都唔罕有呀
但好多時唔可以忍住唔出聲
如果唔係就愈黎愈過份的@@

別墅

聽你同你二姑的對話, 佢一定有嬲, 而且仲將呢件事同左你二姑講, 所以你二姑先答得你咁快,而且佢仲要係專登唔聽電話同唔返來瞓以示不滿. 不過, 唔使理佢, 個仔的健康先最重要.

原帖由 栩栩 於 09-10-16 12:01 發表
我都唔知道我奶奶有無嬲啊,距昨晚無回來吃飯,後來我地見距甘耐都無翻就打電話比距,但無人接電話,打左幾次都系甘,之後我地就打比我2姑(奶奶的2女),睇下我奶奶系米過左去距個邊,點知距真系過左去我2姑個邊,但距就唔話我地知咯。 ...

男爵府

原帖由 carmanto 於 09-10-17 00:56 發表
你99已經算好,我個囡bb時99仲唔比我鎖門瞓,半夜bb喊就冲入嚟房,又唔叩門,半夜試過bb冇喊,99又冲入嚟房問bb做セ喊,真係比佢嚇死,我初初鎖門瞓99入唔到嚟,佢就同老公講唔比鎖門,真係唔知咩人嚟! ...

你奶奶叫你地唔好鎖門你地真系聽距講啊,距成日甘樣唔聲唔聲甘出出入入好唔方便啊!我BB剛出生個時,我地都無關門睡架,但後來試過有一次我奶奶半夜抱左我BB過去距間房同距睡之後(個時BB未足月,當時睡BB床),我就以後都鎖門睡了。

男爵府

原帖由 mikeivybb 於 09-10-17 08:58 發表
聽你同你二姑的對話, 佢一定有嬲, 而且仲將呢件事同左你二姑講, 所以你二姑先答得你咁快,而且佢仲要係專登唔聽電話同唔返來瞓以示不滿. 不過, 唔使理佢, 個仔的健康先最重要.

...

我念距都系過去同距女訴苦啊,我奶奶成日話我小氣,其實距自己未一樣。

複式洋房

樓主,我贊成您同99講清楚的,但從您描述的對話就好像直左少少,下次圓滑少少,比個下台階佢好d,話晒一齊住嘛;仲有這些家事是否不應同2姑奶講會好些呢? 因為佢實會問番您99,到時可能誤會您「暢」佢添!!
始終c6那邊屋企人講野都要小心d,以免變成公敵!!

首頁

尾頁

跳至