母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個bb已經7個月大, 最近發現有咗6星期. 奶量近排明顯好少, 我唔知係咪因為有咗bb呢個原因,老公叫我索性唔好餵, 又唔繼續餵對細bb有冇影響.

對於我的疑問, 有人話媽媽會自行適應, 一邊懷孕一餵人奶沒問題...

又有人話, 身體要孕育bb, d奶會變得無營養, 唔可以再餵...

你地有冇人知道呀?

男爵府

我都唔sure 呀
不過, 我想問你生完之後, 有冇M come 嫁 ?
你係全人奶?

男爵府

原帖由 happyan8300 於 09-11-3 19:24 發表
我個bb已經7個月大, 最近發現有咗6星期. 奶量近排明顯好少, 我唔知係咪因為有咗bb呢個原因,老公叫我索性唔好餵, 又唔繼續餵對細bb有冇影響.

對於我的疑問, 有人話媽媽會自行適應, 一邊懷孕一餵人奶沒問題...

又有 ...

有BB係會令奶量減少,要好睇個人體質,我都聽過會影響小B,

男爵府

原帖由 babycute2009 於 09-11-3 21:58 發表
我都唔sure 呀
你係全人奶?

有冇m come都會有機會有BB,唔好以為餵人奶可以避孕

複式洋房

由四個月開始, 有兩餐補奶粉, 四餐人奶; 但由六個月起冇乜奶,現只餵兩餐人奶, 3-4餐奶粉
生完之後到而家一直未m come...
不過我已check咗有bb, 又去醫生度照咗超聲波, 知道細b6 weeks大...

不過係咪因為有bb而少奶丫? 我又唔知...
有咗仲好唔好繼續餵丫?我又唔知...

原帖由 babycute2009 於 09-11-3 21:58 發表
我都唔sure 呀
你係全人奶?

複式洋房

哦!!!? 體質都有影響?
咁你有冇聽過有人一直懷孕一直餵奶?
影響小B?? 係咪令佢營養少d?

原帖由 潮流媽咪 於 09-11-3 22:06 發表

有BB係會令奶量減少,要好睇個人體質,我都聽過會影響小B,

男爵府

我就同bb戒了奶, 我系全人奶, 但都有左lor
以我所知, 喂人時子宫會收縮, 有冇影響就唔知, 如你不想戒奶, 不如你問吓醫生la

大宅

不如打返去健康院/母乳協會/愛嬰醫院既人奶熱線問,可能幫到你﹗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊