嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

雙妹嘜有類固醇--死啦, 我個女查左兩年有多!

死啦, 我個女查左雙妹嘜兩年有多!我而家先知佢有類固醇. 咁對佢會有咩影響架???好擔心呀!!!

男爵府

Re: 雙妹嘜有類固醇--死啦, 我個女查左兩年有多!

兩年幾唔算長時間, 應該問題不大, 請放心!
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

伯爵府

係唔係所有product都有類固醇呀??? 我個囝都係用緊佢地隻雪花膏...咁係咪唔好再用呀????

thanks...

男爵府

好媽媽勳章

係唔係所有product都有類固醇(e.g.花露水有無???)我就唔知, 但係雪花膏就有!!!

伯爵府

咁有冇其他cream好介紹呀??? 我個囝用花士令會出粒粒..johnson個d又唔夠潤喎..

thanks...

洋房

你哋可以試下用Aqueous cream,係水份cream,大人細路都用得,係醫生介紹,經濟又實用,無限你一日用幾多次,一年四季都用得(點解我好似賣緊廣告咁嘅) :mrgreen:

伯爵府

邊度有得買呀???

大宅

藥房可以買到嗎?

大宅

Aqueous Cream在各大藥房或萬寧或屈臣氐可以買到.

另外, Emulsifying Ointment (豬油膏)500G $35, 都唔錯, 可以洗澡又可以搽面, 保濕功效好好.

男爵府

好媽媽勳章

我個女塊面呢兩日無搽雙妹嘜, 就已經爆晒損晒, 我都好想知究竟邊隻cream得.
Aqueous Cream, 施巴5.5, QV cream, Mustela, Johnson, 花士苓......都試過晒, 完全唔掂.尋日佢仲不斷用手抓, 唔知係唔係痕. 心都痛. 幾想用返雙妹嘜, 不過最後都忍住. 而家都唔知有咩辦法.我唸我都會試下Emulsifying Ointment (thanks tpy!),不過其他媽媽仲有無好建議???等我地可以參考下.

洋房

咁俄羅納英又如何?有冇類固醇?
BB出生啦!:wink:

大宅

我有Aqueous cream平賣,可用其他交換

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可以試下Oilatum個隻cream.
Oilatum 系列係專for 濕疹,但無類固醇。

男爵府

好媽媽勳章

俄羅納英都有類固醇架!
googoo:
請問Oilatum 係邊度買架???

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

俄羅納英都有類固醇架!

弊啦!我用緊喎!

洋房

大家不要恐慌, 因為據我所知類固醇是西藥成份, 但凡有西藥成份的產品, 不論是健康食品或是減肥藥物, 一定要註冊及受政府監管, 所以只要打電話問衛生處就自有分曉。不過現在過了office hour, 只好明天再問DoH.

各位媽咪, 不用過份擔憂, 因為如果真的有類固醇, 其side effect 應該早就出現, 到現在也看不見類固醇的side effect, 應該是沒有問題的。

男爵府

好媽媽勳章

Elastigirl:
咁可以點問呀?DoH係邊個呀?唔知你可唔可以幫我地問到呢???THANKS!

別墅

好媽媽勳章

請問你地點樣知道佢有類固醇呢,我個仔都有用,佢如果用醫生的藥膏,兩日之後就會脫皮,但雙妹嘜無喎,皮膚仲好靚添,點解。

洋房

可以try DoH Pharmaceutical Service:2319 8497

or 消費者委員會: 2929 2222

洋房

據我所知道, 脫皮與有無類固醇是沒有關係的.
通常, 每一種產品, there must be a 產品標籤,清楚地記錄 來源地方, 成分,材料, 有效期等...

在成分標籤上, 看看有沒有 xxxx-olone 或 xxxx-asone 等字眼, 因為這是大部分類固醇的化學名稱.

假如還是 not sure, 你可以打電話問衛生署harmaceutical Service 2319 8497

首頁

尾頁

跳至