跳至

首頁

尾頁

大宅

大家諗住比BB足兩歲就入學, 還是得9月呢?
而家兩個學位都有, 我十五十六, 大家有咩意見呢?

大宅

我會2歲俾佢返學, 等佢有多d人同佢玩.

洋房

因為驚太多菌啦,一路都無俾仔仔返PG,等大個D先至俾佢返PG,今個月先至玩第一堂PG呀,出年9月,2歲半先至讀N1呀,3歲半先至返K1.

大宅

2月插班係未冇適應期, 同埋同學仔係2007 babies? 只要考慮左以上問題, 早d番學都冇所謂.

大宅

唔會2月插班, 人地個個都適應晒, 得佢一個(or幾個)插班實喊爆, 好可憐~
都唔爭在等多半年啦, 抵抗力強d, 9月先讀n1~

大宅

如果要插班我都覺得唔好
但係咁岩收佢個間幼兒園2月先開n班, 所以可以話係新開學
因為1月bb是大仔, 而家係屋企仲可以, 我擔心到2歲-2歲7個月這段時間係屋企會好悶
不過咁細個返學又好似好慘咁

大宅

慘就應該唔會, 有d人覺得全日n1都好慘, 其實小朋友番學唔係揸住本書讀, 係去玩, 仲有好多同齡既一齊, 開心過一個人喺屋企悶爆.

大宅

我反而覺得, 當人人都適應晒, 咁老C俾我仔仔既attention會多D, 仲有, 一個喊都易氹D, 成班一齊喊, 會互相感染D負面情緒... 唔喊都嚇到喊 ...

我反而考慮緊, 我仔仔歲半先識行, 依家都唔係好穩, 走走下都仆低, 爬高爬低行樓梯更未有信心, 我驚返N1會易整親 ...

原帖由 ilovebabybaby 於 09-11-5 13:38 發表
唔會2月插班, 人地個個都適應晒, 得佢一個(or幾個)插班實喊爆, 好可憐~
都唔爭在等多半年啦, 抵抗力強d, 9月先讀n1~
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

我會比佢返半日,即係大概三個鐘,因為都係自己湊,比佢返係等佢多D同其他小朋友一齊玩同埋可以比我鬆吓,如果比佢返全日,佢返到屋企會好攰(佢表姐大佢半年就係返全日制),父母會小咗好多親子時間。

大宅

原帖由 YYZ 於 09-11-5 17:58 發表
我反而覺得, 當人人都適應晒, 咁老C俾我仔仔既attention會多D, 仲有, 一個喊都易氹D, 成班一齊喊, 會互相感染D負面情緒... 唔喊都嚇到喊 ...

我反而考慮緊, 我仔仔歲半先識行, 依家都唔係好穩, 走走下都仆低, 爬高 ...

但會唔會無你睇實佢,佢又有其他小朋友比佢去模枋,反而令佢活動能力提高呢?之前我個女都係好驚青,乜都要我扶一餐,後尾比佢自己多D試同埋佢見多咗其他小朋友玩嘅方法,佢嘅活動能力好似比以前高咗。不過當然出到去玩,小小意外嘅嘢都幾難完全避免,但係响 nursery,個環境應該幾 toddler friendly,我諗問題應該唔大。

禁止發言

禁止訪問

大宅

HIHI我記得我地小朋友一齊上過PG架~~
插班好似我識朋友仔, 可能我自己做開青少年工作, 所以代入左係仔仔身上, haha, 你知啦好難埋到熟左的朋友仔圈子!
我而仔仔都成日話要返學, 因為我地成日帶佢去open-day佢都玩得好開心, 我都想帶佢返主日學, 不過我教會要3歲先返得主日學, 所以佢都無咩機會認識朋友仔!

係呢你囡囡會入那一間啊? 咁快可以比佢入學~~

原帖由 陳家大少奶 於 09-11-5 21:48 發表

Hi,Hi, 我囡囡都係1月22日出世果個呢!

請問插班有乜野潛在問題呢?

我囡囡會 Jan 4/10 返 N1 插,佢現在每日經過樓下幼兒園已很想入去玩,這五個星期日開始帶佢返幼兒主日學,佢又適應得很好,不單全無喊過,仲好投入參與,我 ...

大宅

其實我心儀都是另一間, 不過個個間要2月先知收唔收, 所以一諗到9月可能會轉校又唔想入學住, 因為唔想小朋友適應多一次~~

原帖由 Pertra 於 09-11-5 22:45 發表
我會給仔仔二月插班,不過是心儀的,讀住先,九月會入好的,此外這校巳有幾位插班生,一齊上堂,小班制,老師前天和我講,放心得多。說真上 playgroup一個月都二、三千,如獨立些去正式上課。

...

大宅

畀面勳章

我都係決定9月先俾呀仔返學~~~

禁止發言

別墅

出年二三月可能係流感高峰,要睇定d先。
我會八月先返,中間會上下playgroup,因應情況可靈活調節。
我們愛,因為神先愛我們。

大宅

原本我都唸住等到9月比阿女番n1, 但上個月最後決定比佢黎緊個2月開始上插班.

因為11月初就要去考 k1, 雖然我地1月b係大仔, 不過到時都係番左學2個月就要去考, 所以之前比佢做插班等佢可以學下野先.

大宅

原帖由 Miffy-miffy 於 09-11-8 07:27 發表
原本我都唸住等到9月比阿女番n1, 但上個月最後決定比佢黎緊個2月開始上插班.

因為11月初就要去考 k1, 雖然我地1月b係大仔, 不過到時都係番左學2個月就要去考, 所以之前比佢做插班等佢可以學下野先. ...

請問番n1兩個月就面試k1有什麼影響?

大宅

無影響架, 我大仔上年都係番左2個月n班就去考k1.
不過我覺得等阿女番多幾個月先去考會比較好d.

上年大仔去考k1, 我無唸過有咁多小朋友, 加上無咩點同佢prepare, 所以考得一般.
08 都超勁多小朋友出世, 所以今次黎緊妹妹一定要
well-planned 先得 !

首頁

尾頁

跳至