自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解有d家長表面同你好朋友, 到小學選校時會咁保護自己? 係咪年年都會發生!

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

係會發生,唔好話小學,中學都係咁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

即係出賣你?????
家係扮唔係同你好熟????
之前呀仔讀幼稚園時成間學校既老師都知到我地d家長好fd ka

大宅

sorry,唔係好明,可能我未到嗰個時候。
選校係唔話俾你聽定係講錯佢嘅選擇?

複式洋房

一心想大家都係小朋友媽咪, 自己對人從來無介心, 什麼也給人看清, 做朋友唔係咁咩? 自k3就感到你算我, 我算你....

子爵府

醒目開學勳章

我估有競爭嘅地方, 實會有咁嘅情況, 唔單止係幼稚園.

只要你明白遊戲規則, 就唔會太唔開心.

我未到呢個時候, 但我都預咗, 到時其實各家長都係忙, 可能會無咁多時間溝通. 至於保護自己, 一定有架啦, 有好嘢都未必會share, 但唔一定個個家長都係咁, 當然自己都唔好太上心, 做好自己同小朋友, 攪好自己心情, 考學校都有好表現.

(希望我到時都可以做到)

伯爵府

其實大抽獎有咩保唔保護? 自已有分/無分已成定局,每個人選校都係以本身條件同期望來選, 我唔覺得有咩需要計較囉。

中學要 睇成績就好難講, 但我都未去到升中。但無論如何,都係要睇返小朋友本身的條件。

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

男爵府

原帖由 siulili 於 09-11-7 00:09 發表
其實大抽獎有咩保唔保護? 自已有分/無分已成定局,每個人選校都係以本身條件同期望來選, 我唔覺得有咩需要計較囉。

中學要 睇成績就好難講, 但我都未去到升中。但無論如何,都係要睇返小朋友本身的條件。 ...

多人揀同一間小學, 抽到或叩門的機會咪少咗囉。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不要太心灰, 我囡囡舊年(K3)時選學有以下發生,
大約有15-20個家長都想入一同間小學(保記), 其中有3個往在同一座樓, 當中一個好好彩"自行收生"己收咗 (大家都是只有15分)在近統一派位前 (約2個月)同我講...對話如下 (自行收咗個家長 - 即往在同一座樓):
*我地小朋友..跟著小一派不同學校..以後大家家長要多D電話聯絡,以免分開小學後冇曬聯絡.(我心當堂想打人),
跟往我同佢講(笑笑口)..唔系呀!!!..大家同一座往點會見唔到, 不同打電話啦啦隊!!日日都見到面 (因我座只有26層 (每層4個單位)
到統一派位出結果..同一座只有我囡囡派唔到, 其他3個全部派到. (佢晚上11時打比我問...派到去邊, 我只有亂說派到去 '頭3位'內 (實我是派第8位). 因當時心太冇心情.
但好好彩我囡囡最終"叩門"收咗, 現在還同一班. (我想佢想唔到)

原帖由 榴槤布甸 於 09-11-6 23:42 發表
點解有d家長表面同你好朋友, 到小學選校時會咁保護自己? 係咪年年都會發生!

大宅

是不是直资小学... k3 学校選生时...大家表面上好好, 其實就想你细路吾掂, 等自己個chance 大的...
预左啦...人系自私架啦...尤其系競爭大的学校

象牙宮

oh no..

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我上年傻下傻下咩都講比個家長聽,佢問我簡邊間小學,我話簡a校,問佢簡邊間又扮晒野話簡佢大女果間小學之後咩都唔講又套我料,最後大抽獎有結果先知原來佢簡左我心儀果間a校做第一志願收左:;pppp:
執子之手,與子偕老~

水晶宮

複式洋房

真估唔到做家長都攻心計, 對天真的小朋友點解大家唔可以做到互相幫助, 好坦白講每個小朋友都唔會一樣, 表現好壞始終都係佢自己吸收幾多, 我小朋友非名校生, 無打算跟其他小朋友爭什麼名次, 只求學一點知識, 點解有d媽咪可以咁自私, 我白白痴痴同人做3年朋友!

男爵府

原帖由 榴槤布甸 於 09-11-7 17:38 發表
真估唔到做家長都攻心計, 對天真的小朋友點解大家唔可以做到互相幫助, 好坦白講每個小朋友都唔會一樣, 表現好壞始終都係佢自己吸收幾多, 我小朋友非名校生, 無打算跟其他小朋友爭什麼名次, 只求學一點知識, 點解有d ...

其實可唔可以講發生咩事令你咁感觸呀?

男爵府

咩係錦架, 我個仔而家n1咋, 其實我都覺得同d家長唔應該太close, 始終大家都有個小朋友, 有個比較..

原帖由 1511 於 09-11-7 12:18 PM 發表
是不是直资小学... k3 学校選生时...大家表面上好好, 其實就想你细路吾掂, 等自己個chance 大的...

公爵府

畀面勳章

回覆 2# Yan010408 的文章

你不用勞氣, 每個人都會為自己, 佢咁樣你未睇清佢個人lor, 講真, 有緣份先可以做朋友. 好多人都好攻心計架la. 我都試過. 原本一大班家長好好傾, 一次無心之失得罪左某位家長, 佢居然攪活動唔叫我不特止, 還令其他家長遠離我添. 咁我未知佢"佛口蛇心"lor.

講真, 我小朋友都唔同佢小朋友同一間學校, 都做唔到同學, 萬一做到同學, 都可以唔多溝通. :tongue: :tongue: :tongue:

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

榴槤布甸
放心啦...神自有祂的安排!
一定會選間最適合你的學校比你小朋友嫁!
其他人和事其實唔使多諗嫁!

公爵府

牛年勳章

原帖由 1511 於 09-11-7 12:18 發表

競爭大, 都唔係剩係同自己學校的同學爭架嘛... 好似好膚淺咁(定係我唔識個遊戲規則)呢??
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

首頁

尾頁

跳至