母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

飲奶呷醋篇

我bb就快4個月,由2月頭開始冇返工后就一直埋身餵奶,感覺真好,但早幾日我去咗做facial,叫咗婆婆來睇bb幾個鐘,改用奶樽餵bb,開頭唔肯食,婆婆同佢講媽媽不在家,好辛苦佢先食咗4oz, 之后同老公商量每日泵一餐出來比老公餵,一來老公都想同bb有親子時間,二來有時想行開行埋都得,第二朝我邊餵邊泵,bb眼神同平時唔同,更用手推開奶泵,食完奶后bb竟然不原望我,更騾埋我老公度,我引bb笑,佢竟然唔睬我,更避開同我眼神接觸,我不斷療佢講嘢,起碼15分鐘后先望我,而我不斷鍚bb塊面佢先笑番,當時我同老公都好驚訝佢有咁嘅反應,原來bb係咁鐘意埋身食奶架,老公同我講佢都好想感受呢份親子關係,呢啲都係餵人奶先可以感受到架咋!所以大家千奇唔好放棄呀!

大宅

Re: 飲奶呷醋篇

BB雖然小,但都很識貨. :mrgreen:

爸爸要有親子關係....,不過不必刻意讓爸爸餵奶.
掃風,換片,沖涼......

我孩子的爸專責洗澡.我是飲食尚宮. :mrgreen:

公爵府

係呀!我&亞仔都好enjoy埋身餵架!
我自己唔鐘意泵出黎,除非我要出去一陣啦!
因為用奶樽我仔好多風會容易嘔奶。
我仔平時無咩點o咸,但一肚餓就......個個抱都搞佢唔掂,
怕鬼左佢,但唯獨我一抱佢就即刻笑仲收聲(佢半個月開始係咁)仲有樣野,就係當我同佢沖完涼放向我大脾到同佢換衫時,
如果佢肚餓佢會隔住我件衫都照啜我個之之,我見到呢d情景就覺得好好笑&開心。
p.s.餵人奶的辛苦係值得架!大家一齊努力吧!~堅持到底

男爵府

Agree with PC9, U can let your hubby to change diaper, bathing and playing...even telling story book. When your baby grow older, can let him to feed cereal, jucice, congee....no need to worry

男爵府

pc9,

我老公都係做哂其他野, 我只係飲食最高尚宫:mrgreen:

pc9 寫道:
BB雖然小,但都很識貨. :mrgreen:

爸爸要有親子關係....,不過不必刻意讓爸爸餵奶.
掃風,換片,沖涼......

我孩子的爸專責洗澡.我是飲食尚宮. :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊