跳至
[2009年] 谷奶一問

首頁

尾頁

大宅

我11月11號生完阿B,都未有奶,第4日有d奶,feel到個胸好漲好痛,谷奶,係咪買奶泵,係o甘泵就可以?...我係醫院個陣已試過好多次喂人奶,但個陣無奶,阿b食到發脾氣,係o甘喊...重有食d咩可以多d奶水呢?

大宅

原帖由 bonnie_love115 於 09-11-14 14:49 發表
我11月11號生完阿B,都未有奶,第4日有d奶,feel到個胸好漲好痛,谷奶,係咪買奶泵,係o甘泵就可以?...我係醫院個陣已試過好多次喂人奶,但個陣無奶,阿b食到發脾氣,係o甘喊...重有食d咩可以多d奶水呢? ...

我都係11月11日生嫁,我第二日就有少少奶,但我又無谷奶或漲痛喎,點解會咁嘅?

大宅

你要比個b啜, 等d奶線通左先得, 你通左先飲野幫上奶, 唔係痛死你呀
原帖由 bonnie_love115 於 09-11-14 14:49 發表
我11月11號生完阿B,都未有奶,第4日有d奶,feel到個胸好漲好痛,谷奶,係咪買奶泵,係o甘泵就可以?...我係醫院個陣已試過好多次喂人奶,但個陣無奶,阿b食到發脾氣,係o甘喊...重有食d咩可以多d奶水呢? ...

大宅

原帖由 pretty_alien 於 09-11-14 18:31 發表
你要比個b啜, 等d奶線通左先得, 你通左先飲野幫上奶, 唔係痛死你呀

我尋日識過比阿b 啜,可能無乜奶出,佢啜到喊,我買左個奶泵,都泵得好少乍,個胸好硬好係石頭o甘,點先可以多d奶呢??

大宅

好媽媽勳章

你先用熱水袋或者暖毛巾敷下個胸, 仲要係個胸度打轉咁按摩, 個胸就唔會咁硬, BB就易食D
另BB要啜多幾次先學識0架, 所以你要俾佢啜多D, 最好盡快去健康院搵母乳姑娘同你睇下D姿勢, 如果唔0岩姿勢都會餵得唔好0架!
仲有, 唔係個個媽媽都會有谷奶feel但咁唔代表佢餵得唔好同無奶
最初期的日子BB啜係好過用奶泵好多0架, 你可以去母乳育嬰區0個度, 會有好多人分享!
加油呀!

大宅

盡量比佢啜, 佢唔肯就用奶泵同按摩, 你既情況我之前都係咁, 依家已經通左, 一定要有恆心, 你得架!
原帖由 bonnie_love115 於 09-11-15 16:56 發表

我尋日識過比阿b 啜,可能無乜奶出,佢啜到喊,我買左個奶泵,都泵得好少乍,個胸好硬好係石頭o甘,點先可以多d奶呢??

大宅

原帖由 pretty_alien 於 09-11-16 04:30 發表
盡量比佢啜, 佢唔肯就用奶泵同按摩, 你既情況我之前都係咁, 依家已經通左, 一定要有恆心, 你得架!

請問大約要幾耐先會通? 我都係谷奶谷到好痛好似石頭咁硬, 我都有俾bb埋身啜, 佢又係會發脾氣因為開頭生完真係冇乜奶, 而家d奶會無啦啦自己滴出黎架, 但係個胸都係谷谷痛咁. 我試過用熱水敷, 然後按摩再將d奶楂出黎, 用杯裝住留起俾佢, 楂完奶又好似鬆番d, 但第二日又痛過.....咁我係咪即係未通呀?

大宅

原帖由 sheepdog 於 09-11-16 17:10 發表

請問大約要幾耐先會通? 我都係谷奶谷到好痛好似石頭咁硬, 我都有俾bb埋身啜, 佢又係會發脾氣因為開頭生完真係冇乜奶, 而家d奶會無啦啦自己滴出黎架, 但係個胸都係谷谷痛咁. 我試過用熱水敷, 然後按摩再將d奶楂出黎, ...

我個情況同你一樣,我都係飲多d湯水,等d奶多d,我宜家用泵泵出黎,bb可能已經習慣左用奶樽,唔識得啜人奶....

大宅

原帖由 bonnie_love115 於 09-11-16 20:29 發表

我個情況同你一樣,我都係飲多d湯水,等d奶多d,我宜家用泵泵出黎,bb可能已經習慣左用奶樽,唔識得啜人奶....

我阿b同你一樣, 又係慣左用奶樽, 唔係好鐘意啜人奶, 佢會發脾氣, 點算??
我用手擠之前用熱毛巾敷下加埋按摩, 今日有d進步啦, 擠完之後冇再谷谷痛, 仲可以楂到8oz奶出黎

別墅

大家好呀!我本來係12月媽媽會架,不過11月9號就生左...

bb 一出世就同我分開左,到第 3 日才可以開始泵奶俾佢。頭 1~2 日開始泵一 d 都唔谷架,但都可以泵到 1 安奶... 但到第 5 日我出院之後就變左 2 個石頭,谷到痛到瞓覺都梗住

跟住我就照之前聽母乳講座教用 cool pad 舒緩一下痛的感覺...

然後在泵奶之前就用 hot pad + 按摩 (自己都摸到 d 乳管一舊舊),從外圍打圈按摩,再向乳頭方向推,然後便開始泵奶

幾次之後就開始越來越少一舊舊,同個胸鬆返無咁實喇!而且出奶都快 d

1-11w -3.18kgs     23-28w +2.6kgs   
11-16w +0.4kg      28-31w +2.3kgs     
16-20w +0.4kg      31-32w - 1kg
20-23w +1.9kgs    (16.72 - 9 lbs = +7.72 lbs)
***bb 28w 1.228kgs (2.701 lbs)***
***bb 31w 1.635kgs (3.597 lbs)***
***bb 32w 1.700kgs (3.740 lbs)***
***bb 32.3w 1.89kgs (born)***

大宅

原帖由 sheepdog 於 09-11-16 21:56 發表

我阿b同你一樣, 又係慣左用奶樽, 唔係好鐘意啜人奶, 佢會發脾氣, 點算??
我用手擠之前用熱毛巾敷下加埋按摩, 今日有d進步啦, 擠完之後冇再谷谷痛, 仲可以楂到8oz奶出黎 ...

8 oz 都好多wowo~我用左半個鐘好努力都係得80ml ,我去健康院聽姑娘講話原來一日要喂人奶十幾二十次,個幾鐘喂一次,真係會好累,所以我都係諗住一半奶粉一半人奶...

大宅

原帖由 bonnie_love115 於 09-11-17 17:36 發表

8 oz 都好多wowo~我用左半個鐘好努力都係得80ml ,我去健康院聽姑娘講話原來一日要喂人奶十幾二十次,個幾鐘喂一次,真係會好累,所以我都係諗住一半奶粉一半人奶... ...

俾bb埋身啜多d等d乳線通左就會多好多奶. 係呀好累, 醫院建議我連夜晚果兩餐奶粉都轉埋人奶, 但係我唔知會唔會向現實低頭....

大宅

原帖由 bonnie_love115 於 09-11-17 17:36 發表

8 oz 都好多wowo~我用左半個鐘好努力都係得80ml ,我去健康院聽姑娘講話原來一日要喂人奶十幾二十次,個幾鐘喂一次,真係會好累,所以我都係諗住一半奶粉一半人奶... ...

係咪一日有8安呀? 如果一次有8安真係好叻哦, 我依家每次泵到4安, 一日有12安, 希望遲啲會多啲啦!

大宅

原帖由 bonboncat 於 09-11-18 18:49 發表

係咪一日有8安呀? 如果一次有8安真係好叻哦, 我依家每次泵到4安, 一日有12安, 希望遲啲會多啲啦!

俾bb埋身食多d就會上得快d, 仲要飲多d水同湯水.

大宅

原帖由 sheepdog 於 09-11-18 20:02 發表

俾bb埋身食多d就會上得快d, 仲要飲多d水同湯水.

我已經向現實低頭,決定一半人奶,一半奶粉,唔知係咪阿b飲奶粉好味d,有d唔肯飲人奶,如果全程喂人奶,真係會超級辛苦,我係o甘飲好多湯水,所以多左奶啦,所以湯水足真係好緊要ka~

大宅

原帖由 bonnie_love115 於 09-11-19 00:01 發表

我已經向現實低頭,決定一半人奶,一半奶粉,唔知係咪阿b飲奶粉好味d,有d唔肯飲人奶,如果全程喂人奶,真係會超級辛苦,我係o甘飲好多湯水,所以多左奶啦,所以湯水足真係好緊要ka~ ...

我見完人奶姑娘後, 我開始試下餵全人奶, 佢教左我d技巧同糾正返阿b個咀形, 成功啊, 因為之前一路都係技巧問題, 不過我都花左好多時間同心機去train阿b個咀形, 我驚佢個咀咀因為食奶樽又做返錯左, 所以暫時唔敢餵返奶樽住, 就變左全人奶啦, 佢d屎尿都ok. 之前有post話人奶係好味過奶粉架. 其實真係好考驗媽媽的決心同耐性, 醫院o既產後支援真係好重要, 幫到好多, 如果你有決心的話, 真係唔好咁容易放棄

大宅

原帖由 bonnie_love115 於 09-11-19 00:01 發表

我已經向現實低頭,決定一半人奶,一半奶粉,唔知係咪阿b飲奶粉好味d,有d唔肯飲人奶,如果全程喂人奶,真係會超級辛苦,我係o甘飲好多湯水,所以多左奶啦,所以湯水足真係好緊要ka~ ...

我都系一半人奶,一半奶粉~有時真系好累~
比奶粉呀b食算啦
加上我個衰豬
食完又喊~換好片又喊
我都吾知佢想點...
小嵐*要健康快樂咁長大呀!!!

複式洋房

如似石頭咁, 阿b一定唔食嫁! 要用冷夫嫁.. 其他ok時間就先用熱夫, 同埋要勁飲湯水先得嫁... 仲有... 陪月教bow 梳羅魚+木瓜...好上奶的... try our best!!

大宅

原帖由 mr.s_fung 於 09-11-19 17:10 發表

比奶粉呀b食算啦
加上我個衰豬
食完又喊~換好片又喊
我都吾知佢想點...

我初初都係呀, 勁慘呀, 唔知阿大少想點....係而家先大概捉到佢路, 同埋自己上到奶, 先湊得冇咁辛苦咋~ 飲人奶的確慳到奶粉錢, 但係慳到o既錢要用黎買尿片, 因為阿b對尿片係超高用量, 好似直落咁, 一日起碼換成十幾條片, 其實條數係咪一樣呢?

大宅

原帖由 mr.s_fung 於 09-11-19 17:10 發表

比奶粉呀b食算啦
加上我個衰豬
食完又喊~換好片又喊
我都吾知佢想點...

我依家主力泵奶, 每日已經有500ml啦, 埋身就只係一日次. 除咗臨瞓果餐外, 我想全人奶嫁!

BB食完喊可能係掃風掃唔夠啵, 我小B起初又係咁, 後來掃風掃耐啲, 佢就無再喊喇!

首頁

尾頁

跳至