跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地係未都無第一胎咁緊張介口呢? 我咩都食, 直頭係無介口tim .

大宅

有介, 不過冇之前甘清囉...

原帖由 CnineChan 於 09-11-15 18:58 發表
請問你地係未都無第一胎咁緊張介口呢? 我咩都食, 直頭係無介口tim .

大宅

原帖由 xoboy1125 於 09-11-16 00:59 發表
有介, 不過冇之前甘清囉...

我都係....冇第一胎咁緊張,都有介口,但只係介d真係涼/毒嘅食物,如咖啡,芒果,貝殼類海鮮等,我連魚生都有食過,相比上一次,我真係介得好清,冇淡好食......

複式洋房

其實不是戒口﹐是根本食吾落。成日作嘔。夜晚更加嘔﹐好辛苦﹗

大宅

我都係咁...
有時根本唔記得要介口...
都覺得自己幾衰...

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-11-16 09:44 發表

我都係....冇第一胎咁緊張,都有介口,但只係介d真係涼/毒嘅食物,如咖啡,芒果,貝殼類海鮮等,我連魚生都有食過,相比上一次,我真係介得好清,冇淡好食...... ...

子爵府

同上胎一樣,上胎做晒research,唔食果d呢胎都係唔食,但係上胎有食果d今胎仍然照食,冇分別呀。

不過今胎反應同上胎唔同,今胎特別like甜嘢同湯水,上湯就咩都冇所謂。上胎因為咩都唔知,唔識緊張,呢胎就好擔心。一來擔心大仔搞到我唔夠瞓會令細b生長得慢,二來比之前仲瘦左,又未見肚,擔心細b有問題呀.....

大宅

我就相反俾個工人激到成肚氣,
2個半月好似 4 個月甘,
但就冇咩重到, 因為會突然好肚餓,
又會突然冇胃口想嘔, 煩...

原帖由 yeeyeey2k 於 09-11-16 17:13 發表
同上胎一樣,上胎做晒research,唔食果d呢胎都係唔食,但係上胎有食果d今胎仍然照食,冇分別呀。

不過今胎反應同上胎唔同,今胎特別like甜嘢同湯水,上湯就咩都冇所謂。上胎因為咩都唔知,唔識緊張,呢胎就好擔心。一來擔心大仔搞到 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我食咗一次大閘蟹同魚生!! 好想再食但又怕.....

別墅

原帖由 xo_cat 於 09-11-16 23:34 發表
我都係呀

我食咗一次大閘蟹同魚生!! 好想再食但又怕.....

複式洋房

我今胎個肚現得快D,上一胎5個月都未覺,今次兩個幾月已經好現

子爵府

我都想快d現肚呀!

原帖由 sunbear_mama 於 09-11-17 00:08 發表
我今胎個肚現得快D,上一胎5個月都未覺,今次兩個幾月已經好現

男爵府

好媽媽勳章

我都係,個肚好漲,成個人好腫,第一胎5個月先見肚
今胎一樣戒口,因為本身身體唔好,要養好亞b

原帖由 sunbear_mama 於 09-11-17 00:08 發表

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我今胎胃口都係麻麻, 不過好過第一胎, 第一胎咩都唔食, 過左3個月就好d, 而家第二胎都可以食到野, 不過都係唔多, 成日作嘔作悶咁, 希望都係過左3個月好d, 我都係第一胎4-5個先開始見到少少肚, 而家呢胎個肚有少少突...真係一胎唔同一胎...

大宅

今胎食得就食,因為成日反胃,奶茶日日飲,都無介口,奶就無飲,但好多時食菜胃口會舒服D,有食魚生,但蟹就無食,讀倍月課程D朋友同姑娘話燕窩唔好食,因為會另細B出世有濕疹,燕窩D蛋白質太勁,會引起BB濕疹.駝大仔時35週食了一個月燕窩,日日食,點知阿B真係有濕疹,好彩唔係好嚴重,牛肉都有食,因為成日暈眩.

大宅

你地都好大膽...

我都唔敢食魚生同飮奶茶, 咖啡

大宅

HELLO~~~ 我都係第二任媽媽﹗

今胎都無上胎咁戒得清...嘻嘻~~~

伯爵府

好媽媽勳章

我反而呢胎清d喎...上1胎有好多野唔知,所以咩都無介,後來先知原來唔飲得茶...上1胎仲日日飲添...所以生左果細b...自己就肥到c...

大宅

我都係第二胎~~
今胎同上一胎一樣勁嘔+勁胃痛,,嗅到化學物質ga味道更加反胃(e.g. 洗衣液, 有香味ga紙巾),, so食得到已經好好喇~~ 最怕就係食完一陣又嘔返晒出嚟,, 唔食個胃又痛,, 上一胎4個月後就冇胃痛同反胃,, 但係就嘔到7個幾月囉.......

大宅

真辛苦

原帖由 朸朸媽 於 09-11-17 23:58 發表
我都係第二胎~~
今胎同上一胎一樣勁嘔+勁胃痛,,嗅到化學物質ga味道更加反胃(e.g. 洗衣液, 有香味ga紙巾),, so食得到已經好好喇~~ 最怕就係食完一陣又嘔返晒出嚟,, 唔食個胃又痛,, 上一胎4個月後就冇胃痛同反胃,, 但 ...

大宅

我都係...食左先記得要介口,

同埋依胎個肚真係大得好快,而家已經好似4個幾月咁.

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-11-16 09:44 發表

我都係....冇第一胎咁緊張,都有介口,但只係介d真係涼/毒嘅食物,如咖啡,芒果,貝殼類海鮮等,我連魚生都有食過,相比上一次,我真係介得好清,冇淡好食...... ...

首頁

尾頁

跳至