嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

想同BB打5合1, 請介紹醫生和價錢?

Thx

別墅

好媽媽勳章

Re: 想同BB打5合1, 請介紹醫生和價錢?

其實個個醫生都係打同一種針,我響紅磡打,$450一枝,算平,個醫生都好好。我問過一些唔係兒科的醫生,佢地一樣有得打,不過要先要比曬三枝針的錢,再逐枝去打。

別墅

天水圍新北江 $420/支
聽日帶仔仔去打

大宅

我囝囝打都係$450,有d就收$480,最好之前問清楚

大宅

我個係家庭醫生,好熟,所以收$460,正價$480
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

我係馬鞍山打, 收$380, 另外一個醫生收$400

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我o係佐敦打, 五合一收 $480, 六合一收 $580

大宅

icoico 寫道:
我係馬鞍山打, 收$380, 另外一個醫生收$400

sorry, 係$350同$400先岩

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我早兩日問個兒科博士醫生(王x祥), 但叫我去母嬰健康院打便ok, 因為香港很少那些病, 另外是把小兒麻痺口服改為打針, 叫我不要在外面打, 因為浪費金錢, 不過他叫我打甲型肝炎針 :idea:

大宅

pcsiauw 寫道:
我o係佐敦打, 五合一收 $480, 六合一收 $580

whai is the doctor's name?

伯爵府

rainbowbb,

pls check pm

民房

我已經問佐睇開個醫生同係診所拎佐本小冊子睇.我又打埋去gsk問. 我覺得用少少錢,但可portect 我BB健康喎,雖然話好少機會中招,但中佐就影響一生架. 我個醫生都係咁講.如你想知多D,你可以打去gsk問.我成日都周圍打電話問野架.我打算打6合1.橫拈都打開,唔爭在預防多一樣,無死!
我個B仔好勁,未夠一個月已可用手撐起少少身,至衰我d相size太大,未懂縮小...

大宅

小小bb 寫道:
我早兩日問個兒科博士醫生(王x祥), 但叫我去母嬰健康院打便ok, 因為香港很少那些病, 另外是把小兒麻痺口服改為打針, 叫我不要在外面打, 因為浪費金錢, 不過他叫我打甲型肝炎針 :idea:

唔係好明你醫生講咩喎? 即係話唔打呢d針都無問題呀?
5合1針同健康院打既係一樣家麻, 之不過將要打既咁多支針變成一支過打, bb唔駛痛咁多次之餘, 副作用又減低左, 為左bb好我寧願比錢打5合1, 同埋呢d針打左好過唔打

公爵府

我都是不介意比錢打針, 但我都不明白為何個醫生叫我不要打 ?-( , 請問各位有無詳細資料, 我個bb快六個月大了, 本月15日要去健康院打針, 現在都不知點選擇好

民房

我詳閱小冊子後,發覺打5合1既副作用小D,bb打完好少機會發燒,最緊要係唔駛打咁多支針,如果打齊晒5隻針,5合1只需4針咋,但分開的話就要打8針,我未有BB前,曾陪朋友&佢BB去"母院"打...嘩..飛針ka,都唔'鏡'住BB痛唔痛,如果我係佢亞媽,肉痛死啦,仲要之後繼續返去"母院"打埋其他幾針,"林"起"登"BB&我個friend慘.
我唔知點解你個醫生會叫你唔好打,或者唔想你waste$la,而我0個個醫生suggest我個BB打. 想真D,除非5合1compare"母院"個隻差,如果唔係,我寧願俾多少少錢,等bb打少幾針啦,自己都無咁肉痛.如你想要detail資料,可以問我,答到我一定答,大家照顧下嗎!

公爵府

lam@mama,
請問六個月那支針是肝炎針嗎 這樣五合一是什麼時候打 謝謝 :exclaim:

伯爵府

打針 pattern 應該如下 :
2個月 :arrow: 五合一
4個月 :arrow: 五合一
6個月 :arrow: 六合一 (包含乙型肝炎)

如有錯誤, 請更正

民房

6合1針係俾5合1針多佐預防"乙型肝炎".
5合1針既注射時間表如下:
第一針: 2-4 months
第二針: 3-5 months
第三針: 4-6 months
加強針: 1.5 years old
明嗎?

:mrgreen:

公爵府

lam@mama,
謝謝你的回覆, 我看個仔仔的記錄, 他食了三次小兒麻痺劑, 打了三次白喉百日咳及破傷風混合疫苗, 打了兩次的乙型肝炎, 三月十五日(六個月)只要打乙型肝炎針便可。即是一歲才再打混合針。
請問我以上的計算有無錯呢? 謝謝!

男爵府

我仔係銅鑼灣陳仕文度打6合1, $500

首頁

尾頁

跳至