烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

我用咗雙子星3-4年, 平日好少煮. 但最近經常出現error, 老公又投訴唔夠力.

想買金章電磁爐, 但怕會遇到同樣問題... 4千幾真係唔平.
而家考慮轉返煤氣, 爐3千有找, 好少壞. 但煮起野來廚房比較熱, 又無咁容易清潔打理.

大家有咩意見 ?

大宅

我都想知,因為我遲D會搬屋,都唸緊買電磁爐好D定煤氣爐好D???
一直用開煤氣爐煮野食,覺得清潔方面真係好麻煩~但係想買電磁爐又怕佢唔夠力.........點算,有冇人解答到我哋嘅問題呢??
如果真係買鬼左電磁爐覺得唔好用又走去轉返煤氣爐,真係幾(拿)脷,呢到有冇mama試過呢!!THX^^

男爵府

回覆 2# chummy 的文章

煤氣公司有隻皇牌爐我換左兩個月, 好好用, 比普通煤氣爐冇咁熱,佢叫內炎火!!$5000

侯爵府

好媽媽勳章

我家只有一塊單頭電磁爐, 用用下, 2個媒氣爐已經打左入冷宮, 只有趕開飯時先會用埋佢. 有時覺得佢阻訂添...
原帖由 MEIYEEKAN 於 09-11-25 01:47 發表
我都想知,因為我遲D會搬屋,都唸緊買電磁爐好D定煤氣爐好D???
一直用開煤氣爐煮野食,覺得清潔方面真係好麻煩~但係想買電磁爐又怕佢唔夠力.........點算,有冇人解答到我哋嘅問題呢??
如果真係買鬼左電磁爐覺得唔好用又 ...

水晶宮

睇個人對煮食既效果要求 ....

唔好信而家電視個電磁爐廣告 : 條魚明明係炸過, 佢就扮係電磁爐煎成咁....

( 鄙視呢d廣告,
鄙視d人為咗錢而做假誤導觀眾 ~ )

侯爵府

醒目開學勳章

我concern既係獲氣....... d野無獲氣既真係差好遠的.

but 用電磁爐煮餸那一個又真係舒服好多, 尤其是係夏天.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我用了電磁爐兩年, 電磁爐係猛火過煤氣爐的, 同樣煲一壺水, 快1倍時間有多!

但如果你鐘意炒餸炒粉面的話, 煤氣爐才適合你。因為電磁爐只係個鑊底傳熱, 鑊周圍唔夠熱, 煤氣爐可以燒熱埋個鑊周圍, 所以炒野就好啦。

至於煎.炸.蒸.煮方面, 電磁爐肯定猛力過煤氣。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 tammy2008 於 09-11-25 10:30 發表
睇個人對煮食既效果要求 ....

唔好信而家電視個電磁爐廣告 : 條魚明明係炸過, 佢就扮係電磁爐煎成咁....

( 鄙視呢d廣告,
鄙視d人為咗錢而做假誤導觀眾
~ ) ...

別墅

好媽媽勳章

晴B媽講得無錯,電磁爐煲水真係好快,比煤氣爐快好多好多,至於電磁爐好定煤氣爐好,就好視乎你鐘唔鐘意煮野食同煮乜野食多。我發覺電磁爐只合適煮或煲一些液態的野,比如煲水,煲湯,六個麵,真係無得頂,好快,但煮菜甚至炒野,每次我都想搵個錘仔出黎打爛佢,雖然個鑊燒已經到好熱,但食物一落鑊,要等好耐個鑊先熱番 dd,所以炒野真係好煩。另外,煮具都係一個問題,如果你好似我咁,鐘意用中式炒鑊,咁電磁爐就差 d la,因為用的煮具係平底,所以就要一隻手扶住隻鑊,一隻手炒,真係好煩,試過一次整生炒臘味飯,係鑊底平面的野就快燶,但其餘周圍的就熱都唔熱;唯一一讚的就係清潔真係好容易,好幹淨。

男爵府

回覆 1# 蘇師奶 的文章

煮中菜都係用煤氣好, 因為我中意煮出來既菜心依然係綠色, 我依家用平面爐又唔見得好難清潔喎,

侯爵府

醒目開學勳章

聽完你地講, 我諗都係真槍實彈既煤氣爐適合我多d. 我已經有一個單頭電磁爐, 所以煲湯, 煲水, 蚊野, 我已經轉晒用佢黎整了.

謝謝分享.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果屋企廚房不是嵌入式爐頭的, 我諗買一個單頭電磁爐 + 一個單頭氣體爐, 就perfect 喇

侯爵府

好媽媽勳章

其實even有電磁爐, 最好都有個煤氣爐孖住用, 因為瓦煲o個d都係要用返煤氣。最可兩者都有就perfect
原帖由 happypiano 於 09-11-25 14:51 發表
聽完你地講, 我諗都係真槍實彈既煤氣爐適合我多d. 我已經有一個單頭電磁爐, 所以煲湯, 煲水, 蚊野, 我已經轉晒用佢黎整了.

謝謝分享.

別墅

好媽媽勳章

原帖由 晴B媽 於 09-11-25 16:23 發表
如果屋企廚房不是嵌入式爐頭的, 我諗買一個單頭電磁爐 + 一個單頭氣體爐, 就perfect 喇

絕對同意 !!

別墅

好媽媽勳章

yes, you are right !! 我打算遲 d 搬屋會會用番煤氣爐,因為而家個電磁爐真係令我無甚心機野野食,但我都會買番個電磁爐用黎打邊爐同煲湯 la !!

原帖由 叉燒媽咪 於 09-11-25 16:42 發表
其實even有電磁爐, 最好都有個煤氣爐孖住用, 因為瓦煲o個d都係要用返煤氣。最可兩者都有就perfect

男爵府

畀面勳章

我比較實際兼傳統...我都係用個單頭電磁爐嚟炆嘢同煲湯...炒菜都係用番煤氣

原帖由 happypiano 於 09-11-25 14:51 發表

謝謝分享.

大宅

都係一個好辨法,買晒兩款單頭式嘅爐唔洗煩,但係乜有單頭煤氣爐嘅咩?咁想請問如果一個單頭電磁爐 + 一個單頭煤氣爐可唔可以擺埋一齊(我驚有危險)&兩者夾埋大約幾多銀呢?thx all mama

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我絕對唔會轉返用煤氣, 只要你明白IC的所有原理, IC好過煤氣多多聲. 我開個爐15秒已經夠熱落菜

要鍋氣, 得, 不過你一定要用平底鍋, 盡量有多d surface area貼住個爐, 增加電磁波流量. 唔用平底鍋的媽媽, 就預左冇鍋氣, 但並唔係IC的錯

買爐的時候, 真係要自己熟讀d spec, overall有幾多Watt
有冇"電流分享"
"分享"前同"分享"後, 每邊爐有幾多W
屋企電源負唔負荷到
面頭玻璃係乜野, 易唔易花
你用隻鍋乜野物料

我見過有單頭電磁爐+煤氣爐組合, 不過係miele出囉

民房

我明白個爐會好快熱, 但係好似又唔夠力.
例如 : 電磁爐煎極都煎唔到啲洋蔥會燶 ?

原帖由 眼訓 於 09-11-26 04:23 發表
我絕對唔會轉返用煤氣, 只要你明白IC的所有原理, IC好過煤氣多多聲. 我開個爐15秒已經夠熱落菜

要鍋氣, 得, 不過你一定要用平底鍋, 盡量有多d surface area貼住個爐, 增加電磁波流量. 唔用平底鍋的媽媽, 就預左冇 ...

水晶宮

原帖由 chummy 於 09-11-26 13:51 發表
我明白個爐會好快熱, 但係好似又唔夠力.
例如 : 電磁爐煎極都煎唔到啲洋蔥會燶 ?

你轉用了電磁爐的同時, 是否轉了用易潔鑊? 如是, 就不關電磁爐事了。

易潔鑊較難煎到香脆的效果。

首頁

尾頁

跳至