論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人的工人在28/1/10完約,
1)是否在完約前的42日內斷約,即5/1/10斷約, 工人也是完約?

2)若本人在5/12/09通知工人,在一個月後斷約,那麼
最後工作天是5/jan/10 或是4/jan/10?

3)那麽在5/Jan/10 或在6/jan/10離開?

4)若扣年徦14 日,要否補回這14日內的2日休息日嗎?

5)若本人在5/12/09通知工人,在一個月後斷約,那麼
扣除年徦14 日,25/12/09聖誕節, 1/1 /10新年日,最後工作天是20/12/09 ?離開我家在21/12/09?
是否通知入境處於5/1/10完約?

6)或是本人在7/12/09通知工人,在一個月後斷約,那麼扣除年徦14 日,25/12/09聖誕節, 1/1 /10新年日,和年徦14 日,內的2日休息日,最後工作天是20/12/09 ?離開我家在21/12/09?是否通知入境處於7/1/10完約?

感激不盡

民房

唔知資料是否完全正確.
以我的case, 我工人將於12月20日完約(佢2年前是21日到我家). 我問agent, 我可以比足一個月(12月份, 即最後一個月)的人工, 要佢同意, 扣除14天大假(即12月7日)及加多兩天最後一個月內的2日sunday假(一個月有4天sunday), 所以12月5日便是last day. 我要通知入境處佢12月5日完約走. 我昨天才通知工人, 佢ok. 佢仲話d朋友計過佢應12月7日走tim.
我問過入境處, 只要我比足$又計足假, 我可以最後買一張fixed date air ticket比佢返國, 不一定要買open ticket (沒有法例要買open ticket及只有僱主決定買哪種機票). d agent就梗叫我買open ticket, 工人也想但其實只是益佢地係hk再搵工收agent fee. 入境處仲同我講可以12月5日走,買當日機票便可, 有部份僱主仲會當日親自車埋工人去機場, 焗佢無得在hk搵工tim.
唔知幫唔幫到你.
原帖由 redbutton 於 09-11-24 22:20 發表
本人的工人在28/1/10完約,
1)是否在完約前的42日內斷約,即5/1/10斷約, 工人也是完約?

4 ...

民房

其實我也想知道,因為我們在香港工作一年只有7天大假,不會說應該是8天, 可能我聽說外傭是8天包例假,到底是怎樣呢?

公爵府

好媽媽勳章

==> 非官方說法係完約日前30日, 都算完約

==> 其實, 你即係唔同佢續約啦係咪? 邊日離職都一樣, 以你用一個月通知期知會佢, 人工都係計到一個月通知期滿當日.

==> see below point 5.

4)若扣年徦14 日,要否補回這14日內的2日休息日嗎?
==> 要. 大假並不包括休息日.

5)若本人在5/12/09通知工人,在一個月後斷約,那麼
扣除年徦14 日,25/12/09聖誕節, 1/1 /10新年日,最後工作天是20/12/09 ?離開我家在21/12/09?
是否通知入境處於5/1/10完約?
==> no

如你12月5日提出一個月通知, 工人最後工作日應為1月4日. 大假計法如下 :
第一年2008/1/29 - 2009/1/29 : 大假7天

第二年2009/1/29 - 2010/1/4 (其實攞唔足7天, 但差好少, 豪比佢啦) : 大假7天

如果你想用扣大假提早離職的方式, 佢應該係12/16 last day. 你拎個日曆出黎, 由2010/1/4數番轉頭14個工作天.
1/4及之前的工作天 : 1/4, 1/2, 12/31, 12/30, 12/29, 12/28, 12/26, 12/24, 12/23, 12/22, 12/21, 12/19, 12/18, 12/17

如果你需要佢工作至1月初, 咁你可以在final payment時另計14日大假錢比佢.

但, 絕不要在佢離職唔知幾多日之後先至通知入境處, 你一定要在佢離職當日fax信通知入境處.

其實, 你不必理會佢完約與否, 對你無影響; 工人是否完約更加冇問題.

以下係勞工法例的連結, 大部份常見常用的都有齊, 得閒去睇, 做個醒目僱主.
http://www.labour.gov.hk/tc/public/ConciseGuide.htm

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 LM-laCosta 於 09-11-24 22:51 發表
唔知資料是否完全正確.
以我的case, 我工人將於12月20日完約(佢2年前是21日到我家). 我問agent, 我可以比足一個月(12月份, 即最後一個月)的人工, 要佢同意, 扣除14天大假(即12月7日)及加多兩天最後一個月內的2日sund ...

條數唔係好啱喎.....

工人將於12月20日完約(佢2年前是21日到我家). 我問agent, 我可以比足一個月(12月份, 即最後一個月)的人工, 要佢同意, 扣除14天大假(即12月7日)及加多兩天最後一個月內的2日sunday假(一個月有4天sunday), 所以12月5日便是last day. 我要通知入境處佢12月5日完約走. 我昨天才通知工人, 佢ok. 佢仲話d朋友計過佢應12月7日走tim.
==> 20號完約咪完約囉, 點解你要比糧到12月底?
20號完約, 佢可以20號last day, 你另補14日大假錢比佢囉, 有咩可能你糧就出到月底, 但用人用到12月5日? 你咪比多成個月人工佢? 我係工人笑甩牙添啦~~

正確計法 :

A. 20號當日走, 另補14日大假錢. 即是人工出到12/20再加14日大假錢.

B. 20號完約, 但以扣大假方式離職.
- 人工要出到12/20
- 扣番14日大假 : 12/19, 12/18, 12/17, 12/16, 12/15, 12/14, 12/12, 12/11, 12/10, 12/9, 12/8, 12/7, 12/5, 12/4
- 佢last day係12月3日

你個agent夾埋工人搵你笨呀!!!!!!!!!!

我問過入境處, 只要我比足$又計足假, 我可以最後買一張fixed date air ticket比佢返國, 不一定要買open ticket (沒有法例要買open ticket及只有僱主決定買哪種機票). d agent就梗叫我買open ticket, 工人也想但其實只是益佢地係hk再搵工收agent fee. 入境處仲同我講可以12月5日走,買當日機票便可, 有部份僱主仲會當日親自車埋工人去機場, 焗佢無得在hk搵工tim.
==> 的確不一定要買open ticket, 但要注意 :
a) 如果工人在fix date ticket當日冇出現上機, 張機票又唔改得, 佢有機會再去勞工署開你file要求你再比; 當然, 你會話已fulfill僱主責任, 但調解處都係會"勸"你比多張等工人走人, 你唔比就可能要再上庭, 時間金錢都係損失. 咁, 點解唔一早就用open ticket補咗呢個可能的風險漏洞呢? 香港政府又唔會幫你送個工人走嘅~

b) 親自押送工人去機場唔係最好的方法, 除非你個工人都同意係當天走; 否則, 佢去到機場唔肯上機, 你係冇佢符的, 因為佢有人身自由, 同埋留港14日搵工的權利, 僱主不能剥奪.

c) "僱主決定買哪種機票" - 不是完全對. 工人有權不在僱主指定的日期離開, 因為佢有14日留港搵工的權利, 所以, 最安全的做法係買open ticket, 即使佢14日再extend多2-3天, 你張ticket亦cover.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kindy1988 於 09-11-24 22:57 發表
其實我也想知道,因為我們在香港工作一年只有7天大假,不會說應該是8天, 可能我聽說外傭是8天包例假,到底是怎樣呢?

請參考此連結, 內有法定大假表 :
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/04.pdf

如果你老闆年年都係比7日大假你, 咁你要同佢claim番, 因為應該要跟呢個表, 或者唔少於法例規定.

子爵府

醒目開學勳章

急!請教,年徦14 日要補多2日休息日嗎? 感激不盡

---->不是28/1/2010完約, 計起14天+2天sunday即12/1/2010 last day 嗎? 為何這個case是12月4日last day, 不明白呢? 可以指教嗎?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 vwong 於 09-11-25 14:20 發表

---->不是28/1/2010完約, 計起14天+2天sunday即12/1/2010 last day 嗎? 為何這個case是12月4日last day, 不明白呢? 可以指教嗎?http://forum.baby-kingdom.com/image ...

你好醒呀~~ 正常1/28完約再扣14日大假的話, last day的確係2010/1/12.

不過, 你睇多次樓主第一個post, 佢冇提過要唔要比工人完約, 佢只係提出
a) 12月5日一個月通知工人不續約
b) 以一個月通知計, 扣埋大假, 邊日係last day.

複式洋房

好複雜....................
我都唔係好明..............
唔知我理解是否正確 ?
1. 2007年12月28日到港(即合約生效期 ? )
2. 2009年12月27日到期 (如唔續約)
3. 扣14日大假, 即12月9日係lastday

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 samangellee 於 09-11-25 15:38 發表
好複雜....................
我都唔係好明..............
唔知我理解是否正確 ?
1. 2007年12月28日到港(即合約生效期 ? )
2. 2009年12月27日到期 (如唔續約)
3. 扣14日大假, 即12月9日係lastday ...

依樓主所說, 佢工人係2010/1/28完約, 咁即係2008/1/29到港.
但佢只提到要12月5日一個月通知工人不續約
所以, 我唔係base on正常完約日期答佢
係以佢希望幾時通知工人 (即2009/12/5) 出發去答

樓主應該係唔多清楚個計法, 至有少少confusing; 咁, 上得黎問, 當然係唔明至希望有人幫手喔~ ^^

珍珠宮

原帖由 ellawyc 於 09-11-25 16:20 發表

依樓主所說, 佢工人係2010/1/28完約, 咁即係2008/1/29到港.
但佢只提到要12月5日一個月通知工人不續約
所以, 我唔係base on正常完約日期答佢
係以佢希望幾時通知工人 (即2009/12/5) 出發去答

樓主應該係唔多清楚個 ...

維尼媽&各位:

温馨提示:
工人有權要求僱主terminate佢時俾足一個月通知, 即係做多一個月收足一個月人工另加14日假錢, 而唔當最後14日放假早走!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 SandraLo 於 09-11-25 17:18 發表

維尼媽&各位:

温馨提示:
工人有權要求僱主terminate佢時俾足一個月通知, 即係做多一個月收足一個月人工另加14日假錢, 而唔當最後14日放假早走! ...

Thanks Sandra
呢一點我知道, 所以我之前回答時, 都有2個方案, 一個係扣大假走, 一個係做到完約另補大假錢.

首頁

尾頁

跳至