自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

【明報專訊】 據《重慶晚報 》報道,29歲的陳薇,22日說起買內衣的事情,仍覺委屈。通過報紙得知商場在打折,上周,她和丈夫王文一起逛街買東西。當看到一名牌內衣褲「滿300減100」,小兩口心動了,挑了兩套,打折下來,原價700多,只要500元。 正要付錢時,陳薇突然一聲尖叫,拍?腦袋說「糟了」。王文急忙問怎麼回事?她支吾?說:「還沒給你媽打電話呢。」「這內衣褲是私密的東西,不用說。」王文安慰,「把東西悄悄放進衣櫃裏。」丈夫出主意,立刻得到小陳的認同。
「啷個沒看見過呢。」21日下午,在家打掃衛生的婆婆李信義,把兒子和兒媳晾乾的衣服,放到他們的衣櫃時,偶然發現有兩套嶄新的內衣褲,連標簽都沒扯掉。一瞧價格,共700多元,頓時臉色變得很難看,「背?我去買東西,也不事先打報告,膽子太大了。」
鄰居張友成說,前晚7時許,對門家裏傳出吵鬧聲和玻璃破碎的聲音。陳薇坦言,得知新買的內衣褲未經批准,婆婆一邊指?她的鼻子大罵不孝順,一邊砸水杯、果盤,嚇得她和丈夫把婆婆的雙手抓住,一個勁兒求饒。
陳薇說,婆婆如此生氣,是有原因的。結婚兩年來,婆婆一直有個「命令」:買任何東西,必須給她打報告,還得說清楚在哪裏買的,多少錢。為了家庭和睦,陳薇接受了婆婆的要求。「最開始經常忘記打報告。」陳薇記得,有次買一箱牛奶,提回家才想起?報,惹得老人一臉不悅,嘮叨兩個多小時才結束。還有一次,買條裙子,也是忘記打報告,當晚,婆婆不僅不准她吃晚飯,更讓她寫檢討書,整得她哭笑不得。 「小到一根針,大到電器,任何東西,必須打報告。」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

低能,白痴...都唔知乜RULE黎架!!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢新抱都算係咁喇,咁順得人 .... 比著我 .... 已經搬走 lu

P.S. 唔知買避孕袋使唔使佢 99 批準呢
路遙知馬力,日久見人心!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 hehalady 於 09-11-26 08:26 發表
佢新抱都算係咁喇,咁順得人 .... 比著我 .... 已經搬走 lu

P.S. 唔知買避孕袋使唔使佢 99 批準呢

好明顯係無買啦

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔化的老太婆!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

珍珠宮

問題係.....個仔傻架?

別墅

我諗唔夠兩日我就會癲左~因為我係....一個超級購物王~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

呢d係咪典型嘅控制狂呀?佢新抱又會咁聽教聽話嘅~俾我啋佢都有味!

水晶宮

熱血金章

子爵府

個老人家咁好命水 搵到個咁嘅新抱
佢個仔都做唔到喇

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

個99係咪'傻'架...

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好話2日, 2個鐘我都頂唔順

子爵府

醒目開學勳章

如果我係佢心抱我會問: "呀99, 請問如果他朝一日你百年歸老, 幫你買水買地買棺材, 洗唔洗燒份報告問過你先吖?"

呢個99痴x線, 不過難得佢個仔同新抱又同佢一齊癲

珍珠宮

原帖由 kkttssng 於 09-11-26 07:13 AM 發表

【明報專訊】 據《重慶晚報 》報道,29歲的陳薇,22日說起買內衣的事情,仍覺委屈。通過報紙得知商場在打折,上周,她和丈夫王文一起逛街買東西。當看到一名牌內衣褲「滿300減100」,小兩口心動了,挑了兩套,打折下來,原價700多,只 ...

個奶奶真係好福氣,有個咁好嘅新抱...
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 眼超超 於 09-11-26 10:07 發表
如果我係佢心抱我會問: "呀99, 請問如果他朝一日你百年歸老, 幫你買水買地買棺材, 洗唔洗燒份報告問過你先吖?"

呢個99痴x線, 不過難得佢個仔同新抱又同佢一齊癲 ...

唔准買!
因為報告唔到, 99未批准!

99過世後佢兩公婆會餓死 - 因為報告唔到, 買唔到食物.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢唔怕煩咩~~一日買咁多野~~次次打電話同佢講,個電話咪一日到黑不停

子爵府

好媽媽勳章

我又咁諗,會唔會大6女人手段厲害,隻隻都係小綿羊扮老虎(但有d係好人既)做亞媽好驚個仔俾老婆食晒成副身家,分分鍾仲要俾外人趕走,所以入門前立約要報告下,等佢唔好亂fing錢,俾個下馬威新抱.如果唔堅持的話就會有第二,三,四次...發生唔聽order,最后又俾人食住上.
因為我見得大6 d婆媳多,有錢果d 99真係咁惡,一分錢都唔過新抱手.有d連識朋友都唔俾,或者佢要in過新抱d朋友.唔惡既,最后收場係兩個老人家投靠親戚,個仔同新抱住新屋買手袋,大魚大肉.無望過兩老一眼
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

睇完段報導,我只接收到一個訊息,就係要一個咁樣嘅大陸奶奶,先治得住一個大陸新抱。

畢竟點解有D咁嘅事發生,佢地嘅文化外人難明。

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

又唔係洗佢錢,
做咩要報佢知:;pppp:

個仔同新抱肯先攪笑,
唔通個仔買本咸書又要報俾問媽聽?

首頁

尾頁

跳至