論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

介紹費二萬 首年多白做
(星島)2009年12月2日 星期三 06:30

(綜合報道)

(星島日報 報道)外傭來港打工要繳付近二萬元介紹費,她們為求得到工作,不惜借取高利貸,令自己身負重債,有人無法償還便鋌而走險,偷取僱主財物。有關注外傭團體批評,勞工處 未有主動調查及執法,令問題愈趨嚴重。

香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典表示,目前不少外傭介紹所向來港打工的菲傭 ,收取一萬五千至一萬六千元介紹費,而印傭 更須付一萬八千至二萬一千元,對她們來說,猶如天文數字。他解釋,其實法例規定,介紹所只可收取外傭首月工資的一成,即約三百多元,但不少外傭介紹所巧立名目,濫收巨額培訓費。

有外傭介紹所涉違規

他續稱,由於絕大部分外傭甫來港,已負債纍纍,一旦未能準時還債,有人便鋌而走險,偷取僱主財物。

立法會 勞工界議員潘佩璆表示:「有外傭來港一年多才還清介紹費,即等於白做。」當局不可再對有關問題視而不見,應主動及加強打擊違規的外傭介紹所。

勞工處發言人強調,處方一直有主動監察職業介紹所的違規行為,如接獲有人投訴,會即時作出調查,若發現有介紹所違規,處方可吊銷其牌照。

本港法例規定,職業介紹所收取的佣金,若多於求職者首月所得工資的百分之十,即屬違法,一經定罪,最高可被判罰款五萬元。 記者 邵燕霞

大宅

但我都唔明, 點解佢哋身負重債嚟到都可以冇心機做嘢搏炒. 到時d債咪仲還唔倒

伯爵府

好媽媽勳章

點會首年白做!!
通常都係還$3000*7個月就還晒,
只要佢地乖乖地做,
唔大駛, 放假唔亂駛錢,
唔買勁貴手提.....
做兩年已經可save很多錢!!!!!

"一萬八千至二萬一千元,對她們來說,猶如天文數字。"

24個月-7個月= 17個月
17個月*$3580 = $60860, <<<<呢個數字咪仲天文!!!!!點解佢地唔為呢個天文數字做好自己本份呀??????

男爵府

原帖由 honeysara 於 09-12-2 08:18 發表
但我都唔明, 點解佢哋身負重債嚟到都可以冇心機做嘢搏炒. 到時d債咪仲還唔倒

不須明, 現在公主是好渴市的, 好多人都會請"斷約"工人, 因急要人用. 所以, 這是惡性循環的現象的 - 工人一日未還完錢, agent都會積極幫她搵工, 不會勸她留下, 做好本份.

我上一任"海外"公主來了香港三天己有異心, 已蠢蠢欲動, 拖拉一個月, 通知我"不做". 要求她留到新人來才走, 她堅決留多一天都不可以.

何解???????? 因公主懂利用此"14天"逗留期去搵外快, 這些"外快"是不給agent知的 (她以為可以), 可以全數落她袋.

工人是不會想長遠事的, 只會看眼前的利益.

算啦, 看開些, 自己開心些.

伯爵府

佢地識咁唸又唔做好d?

影衰晒果d真係有心打工既工人!

大宅

唔好講到好似香港人烚佢地甘啦......香港家庭傭工僱主協會羅軍典主席, 你係唔係香港人來架 ? 介紹費猶如天文數字喔.....收入對佢地來講何嘗不是天文數字 , 做幾年等於佢鄉下搵成世啦 , 甘慘就唔好來香港打工啦 , 返鄉下做公主嘛 , 有骨氣d啦 ~

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢地gov收佢地錢
又關我地咩事
去邊佢地都要俾
去台灣俾一年人工tim啦
hk7個月only

大宅

原帖由 crystalpui 於 09-12-2 12:03 發表
佢地gov收佢地錢
又關我地咩事
去邊佢地都要俾
去台灣俾一年人工tim啦
hk7個月only

印印比 2皮野 agency fee 都咁既態度, 如果收佢地月薪 10%, 佢地咪今日到港, 明天薄炒, 當去旅行????

又 agency 已經冇咩好 service, 如果收外傭 agency fee 幾舊, 咁有起事上黎, agency 咪彩你都傻???

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

冇人逼佢地黎HK打工, 黎得就係自願, 黎到又偷又搶, 就係度怪人!! 痴咩線呀!!

別墅

原帖由 sweetcouple 於 09-12-2 15:05 發表

先行立論: 我唔敢肯定係羅先生一知半解, 定係記者斷章取義......

「法例規定,介紹所只可收取外傭首月工資的一成,即約三百多元」 --對, 這是事實! 但這是香港的法例, 只能約束香港的外傭仲介公司!

「少外傭介紹所巧 ...

所以阿羅生咪入錯會囉, 佢應該係做外傭協會主席, 而唔係外傭僱主協會主席, 佢機本上都無代表過我哋講過一D人講ge話:;pppp:

珍珠宮

原帖由 aai 於 09-12-2 16:00 發表

所以阿羅生咪入錯會囉, 佢應該係做外傭協會主席, 而唔係外傭僱主協會主席, 佢機本上都無代表過我哋講過一D人講ge話:;pppp:

哦....原來係"人"黎架~

男爵府

外傭來港打工要繳付近二萬元介紹費>>>關我地僱主乜事
她們為求得到工作,不惜借取高利貸,令自己身負重債>>>我又冇迫佢借錢
有人無法償還便鋌而走險,偷取僱主財物>>>佢地唔係冇人工喎

係米痴架仲幫人揾埋偷野嘅理由

複式洋房

啲公主真係麻煩

各位媽媽,

我今日睇呢單新聞都幾驚嚇.個印印真係好狼死.搞到個婆婆門牙都無嘢。幸好睇新聞見個婆婆都仲精神指正印印的惡行,咁都安心啲!

我都有預防印印借大耳窿的方法,就係幫佢哋儲錢。我通常每個月只係出hk$580現cash俾公主,之後hk$3000就入佢銀行。個印印見到自己戶口啲錢越來越多,佢自己都會好開心,工作表現都好啲嫁.

另外,同佢開戶口嗰陣,唔鼓勵佢哋開俾EPS,只係開簿仔,咁佢哋都會少啲攞錢,會乖啲.

子爵府

其實e + d 斷約工人,可以係幾短時間辦理好新合約兼上工呢?

我都想知係咪比以前快好多,所以佢地好似唔憂做噤~
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

伯爵府

原帖由 yvonnepro 於 09-12-2 16:42 發表
各位媽媽,

我今日睇呢單新聞都幾驚嚇.個印印真係好狼死.搞到個婆婆門牙都無嘢。幸好睇新聞見個婆婆都仲精神指正印印的惡行,咁都安心啲!

我都有預防印印借大耳窿的方法,就係幫佢哋儲錢。我通常每個月只係出hk$580現 ...

我想同你講....唔好"好心做壞事".

你老闆會唔會同你儲錢丫?

印印借大耳窿唔一定係因為欠債, 錢無人會言多.

你一個月出$3000入佢戶口, $580俾CASH, 工人玩野告你underpaid, 你會斷正, 有證有據.

如果你幫佢keep簿仔, passport, contract......, 仲衰, 關你乜事呀, 判多二錢重.

做人好心係應該, 但要小心唔好嗱x上身.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

複式洋房

錢,我地做僱主就俾到足,但係就好似我地係收錢果個,乜都要上晒身,本未倒至.仲要俾D咁嘅羅乜水同食屎狗議員講埋D唔係人講嘅廢話,幫埋D無良外傭嚟玩殘僱主.祝願佢地有日自食其果.

大宅

點解無人替本港可憐的家傭僱主 說好話, 存好心, 做好事?!

我們正一係出錢又出命, 無人可憐.
外傭搶錢又攞命, 得人同情

首頁

尾頁

跳至