嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

趕盡致敏原 家居清潔 敏感Bye Bye

趕盡致敏原 家居清潔 敏感Bye Bye
3月 10日 星期四 05:00 更新

【明報專訊】說家居安全問題,許多父母首先想到硬件的問題,諸如窗框、廚房浴室的設計等,然而,居室內的環境質素、物料的潛在危險等,往往受到忽略。可知道小如放置一隻毛公仔,或飼養一隻小寵物,對一些孩子來說都是充滿危機的——尤其患哮喘或氣管敏感的小朋友。

據統計,現時每10個香港兒童中便有1個患上哮喘,而每10個兒童中便有3個患上鼻敏感,情
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Re: 趕盡致敏原 家居清潔 敏感Bye Bye

屋企已盡量清潔,但今日bb個面腫到成個豬頭咁.睇醫生成日話佢敏感,叫我地搵下佢對邊d野敏感..但搵極都搵吾到,究竟有d咩野其他方法,定轉一個皮膚科醫生或去醫院睇先得??

別墅

我記得以前睇過一個電視節目有講過話可以做Test睇下係邊樣係致敏原,好似要一點點咁點響隻手道試,我想知有無人知邊道有得做哩個Test.因為我都係試左好多方法,都係搵唔倒個原因.

大宅

若BB仔做皮膚測試多在背部做, 先用特製的小針在BB背部皮膚上輕刺一下,跟住等30分鐘, 觀察皮膚上的反應若有紅點即表示對某種食物有敏感(紅的範圍越大越敏感), 然後量度該反應便可得出結果。我個仔亦做過測試, 當時兩個月大, 佢比姑娘拮左40多針都無喊過又或大聲叫, 而且好乖咁比我抱住等成30分鐘先可以郁. 所以不用担心, BB不會痛的.

以下呢個網頁都有介紹, 可以睇睇:-皮膚測試, 呢到有好詳細的資料, 重有圖片, 但內容是英文, 無中文咁易明白.

以我所知陳醫生(兒科及皮膚敏感科)及養和醫院都有得做這測試, 陳醫生的診所(2522 2302)收的測試費及醫生費共$1,820, 藥費另計. 而養和醫院(28358608)價錢是$800另加醫生費. 你可以打電話問下詳細資料.

洋房

I want to know if I have two dogs in my home when I have baby, will it caused my bb has those deceased? My baby now 2 mths. old and always 有噴嚏and fe fe sound.

But i have consulted doctor b4 and confirmed no harm to feed the dogs when I have baby. Now my dogs had sent to my friend's home and I still want to get them home when my baby is 1/2 year old.

Does any mummy has this experience before, thanks.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

嘩!!四十幾針..真係心痛死啦..就咁都紅啦..政府醫院有無得做架?我個女係屯門醫院follow緊,係家庭科兒科,因為健康院話佢undersize,所以轉左去專科,4月2日覆診.如果有可否叫佢同我個女做呢??成日見個女咪咪眼咁,本來大眼妹,而家你大細眼妹...好傷心呀..
其實我都有隻狗架,佢住天台,我個女都有同佢玩架.不過而家我叫工人吾俾佢同佢玩啦..真係好吾開心....bb仔係成日打噴嚏架,因為你會見到佢個nose無咩毛架...大d無事架.

別墅

tpy,
Thanks for your information.

ydoris,
四十幾針..真係好心痛,不過我老公同個仔都有敏感,我估佢地係對同一樣嘢敏感,所以我想叫老公去做個Test,到時知道係邊樣致敏,咁可能亞仔都會好埋,不過如果比佢知道要吉成四十幾針,我諗佢未必肯 ,好,就睇下佢有幾錫個仔先

大宅

tpy 寫道:

若BB仔做皮膚測試多在背部做, 先用特製的小針在BB背部皮膚上輕刺一下,跟住等30分鐘, 觀察皮膚上的反應若有紅點即表示對某種食物有敏感(紅的範圍越大越敏感), 然後量度該反應便可得出結果。我個仔亦做過測試, 當時兩個月大, 佢比姑娘拮左40多針都無喊過又或大聲叫, 而且好乖咁比我抱住等成30分鐘先可以郁. 所以不用担心, BB不會痛的.

以下呢個網頁都有介紹, 可以睇睇:-皮膚測試, 呢到有好詳細的資料, 重有圖片, 但內容是英文, 無中文咁易明白.

以我所知陳醫生(兒科及皮膚敏感科)及養和醫院都有得做這測試, 陳醫生的診所(2522 2302)收的測試費及醫生費共$1,820, 藥費另計. 而養和醫院(28358608)價錢是$800另加醫生費. 你可以打電話問下詳細資料.

我個囡出左風癩成半年都未好過~~
中西藥都食過~西藥食完會停唔出~但一唔食就出番~
我想問個皮膚測試係邊度架?

首頁

尾頁

跳至