論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

被衰印庸告

我請個印庸差不多四年,她反轉豬肚,往工會告我抄她,那天明明是她走佬,又屈我不出糧給她。
我信她信到將錢四處放也不介意,甚至連出糧也沒簽名。因為她很疼我的女兒,怎知全是假的,我真有眼無珠,竞然信這個衰人。而家弄致周身蟻。有沒有律師可以幫我。

伯爵府

Re: 被衰印庸告

你有無報警??
agent/ 勞工 點講??

別墅

papaya,
你真係失策, 你出現金俾佢 ??? 如你真係出現金, 你真係有麻煩 !
勞資問題,你係唔可以請律師架 ~~ 而家冇辦法, 你照同勞工處講, 而家都係睇個官信唔信你, 唉 ~~~~~!
祝你好運 !

別墅

papaya,
真係登你激氣.咁黑仔遇到個衰印.對佢地點好都好,真係反轉肚就係屎.
我朋友都試過比印告,佢都有

伯爵府

有無媽咪知道詳細D, 分析下點做??

大宅

真不幸.以我用了四個工人的經驗來說.工人是不會對妳有感激心.她們只會諗妳對她們妳,這是妳應該的.妳對她們要求高,這是妳不對.
妳對她好,她們不會這麼認為.千萬不要以心為心.所以我心淡了.以後不再請工人了.
而家妳出糧地沒簽名.個官極大可能判妳敗數.我諗妳要作最壞打算.就是賠是四年人工加機票再加一個月通知金同有薪年假.
妳試下同個工人傾,睇下佢想點.再唔係搵返個agent同佢傾.睇下有冇彎轉.
另外妳知唔知佢點解走路?

大宅

不知道你請的工人是否underpaid.是就仲麻煩.如果不是的話, 首先,你工人出走的時間,你是否有第一間通知agent及報警,呢兩樣動作是好緊

男爵府

mousei :
假期紙係咩黎架?

大宅

假期紙是工人每次放假時侯簽收的.

別墅

你住個大廈有無錄影的出入記錄,試下CHECK下,睇下有無方法証明佢有放過假.

大宅

你有冇銀行單或紅簿仔, 証明到你每個月頭, 都會提取相約銀碼, 作為出糧用架? 照計有得爭辯的, 唔好咁易認輸. 有咩可能4年都冇出糧, 到而家至出聲架, 仲續多次約tim, 實佢講大話啦. 除非佢係白痴架啦! 佢有冇係香港開戶口, 知唔知邊間銀行? 有就唔駛驚勒, 她的錢從何來? 祝你好運!

子爵府

淑筠媽咪,

你e+唔請工人,有冇請鐘點?小朋友邊個睇?冇工人能應付嗎?我都打算細仔返學後就唔再續工人,想請睇下冇左工人會預到d乜野難題?

sorry,離左題

複式洋房

請問你個賓定印? 用左幾多年, 好唔好, 會唔會介紹比人呀?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我case同你一樣呀?

事原:04年5月到港, 04年8月尾走佬, 最初以為算啦咪通知immd.dept 就ok啦, 點知惡夢開始la, 04年10月收到勞工處信話我無出過糧無放過假...total要我比$16000, 我當時相當突然, 點知番屋企搵証據, 原來佢偷走哂所有証明, 而家佢去法援申請我破產, 我而家再去始創申請重審. 未知得唔得..不過我搵左民建聯既律師問下法律意見...有最新消息再通知你啦...

別墅

Dear Mrs. So & Papaya,
Sorry to hear about that.
Thank you for your shareing, let us know about to protect ourselves in case of this.
Good Luck, everything to be alright soon.

大宅

唔好意思借個topic一用.

Diamond

我冇用鐘點.上午小朋友返晒學.咪買"食送"做家務,預備埋下午同晚餐.午餐煮,佢地放學一返黎就食.到佢地睡午覺,我就洗碗,同做其它野.晚餐因為已經預備好,唔使十五分鐘就攪掂.所以而家我都搵緊邊個牌子洗碗機好.想慳返些時間同做小些.
:mrgreen:
其實唔係辛苦好多咋.因為之前我全天候照顧兩個小朋友,個工人只顧做野就乜都唔理.而家佢地返左學,我重多左時間.唯一最重要就係唔使對住個咁既人,心情都好些.做多些小家務唔係問題.如果真係覺得頂唔住先再請鐘點.不個而家都過左一個半月,我都頂得住.突然覺得自己好叻呀.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

今日收到勞資審裁處接受我要求重審case既信, 我一定會堅持到抵架...希望大家可以比d意見或經驗我

謝謝

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mrs. So & papaya

一於要堅持到底! 同埋上嚟講吓啲進展, 等我哋知多啲同埋學多啲, 唔好俾班工人當我哋儍仔! :evil:

伯爵府

呢度有好多媽咪支持妳,唔使驚.
DDER

大宅

[size=large]呢度有好多人支持妳,唔使驚!!

首頁

尾頁

跳至