跳至

首頁

尾頁

大宅

小B15個月大只有17磅...又未識行....

複式洋房

健康就得喇, 見小b都成日笑呀

別墅

最緊要係開心,健康..咩都唔好諗.我地做媽媽既全力以赴,做到最好..仔仔都會感受到...支持你...

複式洋房

yes, 健康就得喇. dont worry.

if it's a boy then it's a bit later than girl.

dont worry be happy.

複式洋房

係呀, 健康好, 唔好太肥, 小新成日都笑, 有玩得, 少食多餐都可以有足夠的營養, 唔好咁擔心啦 !

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囝都未識行....d人話條命好(唔係辛苦命)會遅d先識行!!

大宅

Ali,

don't worry too much... my daughter also ~18lbs. 小新, 小新, 細細粒, 讀書一定考第一....

workhard together.

大宅

我女女都係星期日先至放手自己行, 不用擔心!

子爵府

我囝囝都未識行 (拖住佢就行得到), 不過我見佢不斷都有進步, 比D時間佢, 好快佢就識行架LU ^^

男爵府

食得訓得就ok 啦, 可以買部手推學行車俾佢玩下

子爵府

好媽媽勳章

識行就好快的啦.我囡囡刚識行两个几月.现在跑呀....... 捉5到她,
她一岁就24磅.现在5知.迟点打水豆磅下.

教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

大宅

買左lu....學行車, 手推學行車...都有....屋企只係車仔都有幾部...hehehe

原帖由 SeptKid 於 09-12-9 10:52 發表
食得訓得就ok 啦, 可以買部手推學行車俾佢玩下

大宅

下, 真的嗎???....讀書未唔使煩....haha!!!

原帖由 Sept99 於 09-12-8 17:28 發表
Ali,

don't worry too much... my daughter also ~18lbs. 小新, 小新, 細細粒, 讀書一定考第一....

workhard together.

大宅

thx....

原帖由 sailopopo 於 09-12-8 00:15 發表
最緊要係開心,健康..咩都唔好諗.我地做媽媽既全力以赴,做到最好..仔仔都會感受到...支持你...

男爵府

Ail,我係Frances呀,我見小新之前都係細細粒,而家有17lbs,同我個仔都唔係相差好多,即係有進步啦,咁唔駛worry啦~
我個仔都係前日先識行咋,早幾個月已經拖住佢行,但要3個月先肯自己放手,我諗小新同我個仔一樣都係穩陣派~

男爵府

如果小新肯扶住嘢行, 你同 honey 得閒行商場、公園時左拖一個、右拖一個咁行街街練習, 仲要整對 "Bid" "Bid" 鞋 (有聲果種) 過佢, 行行下就得喇~
曉晴姐喺屋企都著住對 "Bid" "Bid" 鞋, 練咗兩星期度就可以自己行幾步, 加下行都嚴慢要急步走, 結果走四、五步就...

大宅

Ali,
你唔駛太擔心. 總之小新健康就得la.
至於學行方面. 小新會唔會扶住d 野自己起身? Axel 係慢慢由扶住床欄起身, 扶住床欄慢慢行, 至到自己慢慢起身(不需扶), 最後自己行. 呢個過程係由他慢慢循序漸進. 所以不需要太擔心!

大宅

而家only扶住企...."Bid" "Bid" 鞋 (有聲果種) 都有...但佢驚,唔肯著...haha

原帖由 dee0404 於 09-12-12 23:13 發表
如果小新肯扶住嘢行, 你同 honey 得閒行商場、公園時左拖一個、右拖一個咁行街街練習, 仲要整對 "Bid" "Bid" 鞋 (有聲果種) 過佢, 行行下就得喇~
曉晴姐喺屋企都著住對 "Bid" "Bid" 鞋, 練咗兩星期度就可 ...

大宅

人湊仔...我湊仔....湊到小新咩都慢成拍ga...有時見到同0809 d baby...個個都行緊...(有d仲跑住去...)...都好想小新快d識行....我又唔係想比較...只係覺得小新真係太遲起步

原帖由 ho_yan2406 於 09-12-12 00:12 發表
Ail,我係Frances呀,我見小新之前都係細細粒,而家有17lbs,同我個仔都唔係相差好多,即係有進步啦,咁唔駛worry啦~
我個仔都係前日先識行咋,早幾個月已經拖住佢行,但要3個月先肯自己放手,我諗小新同我個仔一樣都係穩陣派 ...

男爵府

原帖由 Ali_mama 於 09-12-15 14:59 發表
人湊仔...我湊仔....湊到小新咩都慢成拍ga...有時見到同0809 d baby...個個都行緊...(有d仲跑住去...)...都好想小新快d識行....我又唔係想比較...只係覺得小新真係太遲起步

...

但係見佢成日都好開心喎,小朋友最緊要健康同開心者,好多細個細細粒,大個都會好高大,呢d唔怕既,我聽人講過有人2歲仲未行都穩呀,我諗小新都好快識行架喇,唔駛擔心

首頁

尾頁

跳至