母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

事緣我老公上星期keep住病..
應該係感冒
到左星期日...亞女就有D NOSE水
到左星期2, 亞女已冇事了
但就到我病...
亞女真係勁呀
可以自己好返
5個月第一次有 NOSE水
可能真係人奶既幫助....

大宅

好媽媽勳章

伯爵府

大家都要堅持
我99一見BB有少少傷風
叫我要帶佢睇E生
但我話睇多2日先
佢真係自己好返呀.....
但相反
我就病左了....
可能真係唔關人奶事
但我個心就覺得有D關係

大宅

好媽媽勳章

轉天氣, 呢排又凍凍地, 大人bb都要多加留意喇.
聖誕快樂!!

大宅

我覺得關事喎,我病了2次,有一次嚴重到病咗個幾星期連老公都傳染埋,雖然我攬住阿b瞓,都冇事。不過我就好小心,全天候連瞓覺都帶口罩,同埋成日洗手密啲換床單。

我有兩個人奶媽朋友,個全人奶b都係兩三個月左右俾工人傳染感冒有鼻水,佢地都冇帶bb睇醫生,過一兩日就自己好番。我其中一個朋友同我講,只要keep check住佢冇發燒,都唔洗咁快睇醫生(診所都多病菌,同埋bb食太多藥唔係咁好囉~)

大宅

如果媽媽病的話,她的母 乳會提供比平日更多的抗體保護BB,所以BB 會較少生病,就算病了,也不會很嚴重。

大家要加油呀!

伯爵府

原帖由 nikitac 於 09-12-17 12:28 發表
如果媽媽病的話,她的母 乳會提供比平日更多的抗體保護BB,所以BB 會較少生病,就算病了,也不會很嚴重。

大家要加油呀!

大家要加油...
不過病左真係冇咩力.......

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我個b都係呀, 之前比個小朋友傳染有兩聲咳, 過兩日就好返, 但我同老公就慘啦, 我就發燒, 老公就咳到而家!

所以我都相信飲人奶身體會好d!

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆 6# nikitac 的文章

大宅

好媽媽勳章

別墅

My friend told me that BB will get sick easily after 6 months as the antibody the BB got from mother will decrease.

Hey your babies are smaller or bigger than 6 months?

Although I am breastfeeding my bb, I m still very worry my bb will get sick easily after 6 months.

子爵府

回覆 1# anlee3 的文章

BB總會有唔舒服既時候, 但我相信人奶B係會strong D既.

大宅

陪月勳章

我BB又係五個月大時俾阿爺傳染了, BB打了好多'HACHI'同有少少鼻水, 唔嚴重, 兩日無事, 反而佢傳染俾我, 我病到死死下....最後成家人都病了, 得個B唔駛睇醫生, 我覺得係人奶功勞囉.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊