論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的舊工人(First Name:Florence)12月12日Last Day(佢偷錢被我揭發,其後自己辭職),Release當日我給了她支票及機票;支票款項包括薪金/100元交通津貼,年假....;機票是12月17日(今晚9:30分)上機.

但截至今日為止,佢都未去Cash張支票,大家有無遇過咁既情況?

註:當日的機票及支票已經當面簽收晒.

請指教!!!

大宅

我之前炒工人, 我下午5點幾俾票佢,
佢第二日中午已經去銀行拎錢,
因為銀行職員call我, 問我有冇開cheque俾工人拎錢!

果次張cheque開左6千幾蚊, 可能銀行職員覺得怪就call我問!!

大宅

原帖由 小福媽媽 於 09-12-17 15:25 發表
我之前炒工人, 我下午5點幾俾票佢,
佢第二日中午已經去銀行拎錢,
因為銀行職員call我, 問我有冇開cheque俾工人拎錢!

果次張cheque開左6千幾蚊, 可能銀行職員覺得怪就call我問!! ...

我個 case 都係一樣, 個銀行職員 call 我 confirm 有無出過幾張 checks 比個工人...樓主, 會唔會你工人唔得閒掛住去試工所以未入票咋?

大宅

通常她們快快去銀行取$及balance $.
試過, 新印工人遲遲不去銀行,因未有account;但有account不入就小些
有個親戚的工人炒了,工人就毛告僱主不出糧!想claim多d及在港找工人長些時間;去下灣仔他做下part-time!
不如fax document去agent及immgration dept去証實她已經走了及她有簽名等!

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

公爵府

好媽媽勳章

係咪即走?

final settlement簽收有冇錄影?

簽收支票有冇keep copy?

12/12 release, 你通知咗immigration未?
你唔通知immigration的話, 佢一日未離境, 佢嘅visa都係under你endorsement, 有咩事都關你事架~

我估佢似係去LD開file.....

你試下打比佢問佢係咪今晚上機, 做咩唔去good張票, 記得錄音, 小心用詞.

BTW, 12/12 last day, 佢有權留到12/25至走, 因為留港14日搵工係佢權利, 亦都係我地經常勸大家唔好慳, 一定要出open ticket的原因. 否則好大機會連之前張fixed date ticket都蝕埋......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我12月9號炒工人, 佢即日入左張票啦. 樓主個case似係佢想claim你1個月代通知金喎, 你有冇佢手寫既resign letter 呢?

大宅

冇witness簽收小心D啦!
記得錄音, 小心用詞.(小心她錄你音)
12/12 last day, 佢有權留到12/25至走, 因為留港14日搵工係佢權利,14天open ticket, 否則好大機會連之前張fixed date ticket都蝕埋......
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

工人唔會唔要錢,我諗工人會否去告你呀, 你有無要工人自己寫resign letter 呀, 如無, 你又就咁叫工人走, 佢一定告你, 還有, 工人偷野, 比你捉到, 你應該要報警呀, 就算告佢唔入, 你都你報過案, 到時工人告你, 你都有野係手, 咬番工人轉頭,

大宅

工人不是即走.

佢被我揭發偷錢後大約一個星期,自己遞信辭職,佢甚至自己寄埋封信去入境處,所以在12月12日前,我已經收到入境處寄來的信,話呢個工人即將release.

我開的機票是Open Ticket(HK Express),我亦有叫佢白紙黑字寫低想邊一日走(佢寫12月13-20日),但因為旺季,我只能book到12月17日(最遲).

另外,入境處亦寄了一封信給我,內容有點含糊,我估佢地既意是,佢地知道我的工人曾經偷竊,會留低紀錄.(因為我曾經fax過信件給入境處,提及佢偷竊.)

大宅

另外,我想帶出一個問題:

工人Release時,如果出現金,又有風險.
出支票,一樣有風險.

作為僱主,可以點做?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 琬晴B 於 09-12-17 17:20 發表
另外,我想帶出一個問題:

工人Release時,如果出現金,又有風險.
出支票,一樣有風險.

作為僱主,可以點做?

出支票其實已經cover咗"被誣告短付工資"的風險
出現金直情高危添啦~
至於工人告唔告你, 告你乜野, 就係另一個課題 :)

大宅

即係"肉隨砧板上",唉........

真係好希望"唔洗請工人"呢個日子快d來臨!!!!

原帖由 ellawyc 於 09-12-17 17:35 發表

出支票其實已經cover咗"被誣告短付工資"的風險
出現金直情高危添啦~
至於工人告唔告你, 告你乜野, 就係另一個課題 :)

首頁

尾頁

跳至