跳至

首頁

尾頁

複式洋房

脫脂奶又唔夠鈣,但係有D高鈣低脂o既糖份又好高...
你地飲咩牌子架? 定係飲奶粉好D呢?

同埋一日要飲幾多杯先夠呢?

大宅

我飲鮮奶會肚痾,所以我飲鈣思寶

原帖由 ngachai 於 09-12-21 22:49 發表

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 ngachai 於 09-12-21 22:49 發表

除非你好冇胃口, 或者嚴重偏食, 否則唔好飲奶粉!! 會肥落媽咪度而唔係肥落bb 度.

飲高鈣低脂奶好d, 1-2杯. 基本上飲奶唔駛話咩牌子.
最好係買要雪果d 奶, 新鮮d. 唔駛雪果d 奶冇咁好營養.

大宅

原帖由 bosch 於 09-12-22 00:52 發表

除非你好冇胃口, 或者嚴重偏食, 否則唔好飲奶粉!! 會肥落媽咪度而唔係肥落bb 度.

飲高鈣低脂奶好d, 1-2杯. 基本上飲奶唔駛話咩牌子.
最好係買要雪果d 奶, 新鮮d. 唔駛雪果d 奶冇咁好營養. ...

係, 完全同意!! 我既婦科都唔建議飲奶粉!!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

高鈣低脂奶好D, 鮮奶其實唔係太好..D脂肪唔係好脂肪,對BB唔係太好...我自己有飲奶粉,因為我公司D野食我`覺得唔夠營養...不過一星期3-4杯,我都怕肥

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我飲安怡, 貪佢細細盒都有570幾mg鈣, 我一日只飲一盒. 唔知夠唔夠.

複式洋房

我計過普通高鈣低脂一杯都係得~550mg鈣質,D人話到左懷孕中期要再吸取多D鈣...
但係一日一杯已經好夠... (因為我本身唔鐘意飲奶...), 但係又驚阿B唔夠鈣...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 ngachai 於 09-12-22 21:45 發表
我計過普通高鈣低脂一杯都係得~550mg鈣質,D人話到左懷孕中期要再吸取多D鈣...
但係一日一杯已經好夠... (因為我本身唔鐘意飲奶...), 但係又驚阿B唔夠鈣... ...

我地響大肚同餵奶期時, 身體會以"bb優先"既次序去分配營養, 所以只會bb 食晒你身體入面 d 鈣, 而唔會bb 唔夠鈣. 你下次產檢時問下醫生意見啦, 佢多數會叫你孕婦維他命, 有d 會建議你食埋鈣片.

你唔鍾意飲奶, 可以飲下鈣思寶, 食下乳酪, 咁冇咁悶. 你食唔食芝士? 我有時食芝士蛋三文治, 或者芝士焗薯仔, 懶起上黎放塊芝士同麵包叮30秒, 都好食架!!

民房

其實我好想請教咁多位,因為我本身唔飲奶,知道有咗之後試過叫杯熱鮮奶,但係未飲only聞到就即刻反胃飲唔落...

我好驚阿B會唔夠鈣,我可以食乜嘢去代替飲奶呢??Thx~

別墅

我飲維他或者維記高鈣低脂奶, 但唔係日日飲, 但醫生有開鈣片我由兩個月時食, 今日覆完診, 鈣片就再 double up

複式洋房

I will try cheese then, thanks for bosch's suggestion..
不過又驚肥... hahah.. 真係好多野要驚... 又怕脂肪、又怕妊娠糖尿....

別墅

我住的地方無高鈣低脂奶賣, (全脂, 低脂同脫脂的鈣都係一樣咁多), 一直都係飲普通低脂, 到左十二月改飲脫脂, 我唔想肥得咁快, 轉左真係好似無之前咁脹.....

然後每日兩盒乳酪, 小食會食低脂芝士, 早餐可以食低脂芝士醃列或低脂芝士多士. 我諗都未必夠鈣, 無計過夠唔夠, 唯有食多d芝士幫補下. 可能而家開始要睡前飲多杯奶

大宅

原帖由 阿Fi 於 09-12-23 12:40 發表
其實我好想請教咁多位,因為我本身唔飲奶,知道有咗之後試過叫杯熱鮮奶,但係未飲only聞到就即刻反胃飲唔落...

我好驚阿B會唔夠鈣,我可以食乜嘢去代替飲奶呢??Thx~ ...

我開頭都飲到奶 . 但到7-8 weeks 時, 開始有反胃, 一聞到d 奶就反胃 (飲孕婦奶同高鈣奶都係咁) , 有日仲嘔哂出來.

醫生話咁飲唔到唔好飲. 最緊要均衡飲食. 我而家唯有食多d 魚啦.

朝早飲好立克. 但都係飲到半杯咋. 之後就有反胃同個胃好頂的感覺. 或者等個反胃的感覺無左. 無咁多胃氣先再飲番奶啦.

禁止訪問

男爵府

我一向都飲奶的,但早幾個星期有一次飲完成包嘔番出來之後,個心好抗拒,宜家轉左食乳酩,我食安怡果隻,佢每杯既含鈣量仲高過鮮奶......

我唔知會唔會始終飲奶好D,所以希望到左四、五個月,無咁嘔時飲番奶~

子爵府

我飲十字(玻璃樽)個隻

複式洋房

我睇到有D人話食「魚仔」都可以補鈣呀!!
我宜家食韓國o個D魚仔,連骨食,不過屋企人話很濃味唔好喎,叫我試下食白飯魚仔~
希望幫到大家啦!!

大宅

咁都好O的, BB唔會唔夠鈣, 但我自己又冇胃口, 又唔今得MILK, 真係大家都要吸收番O的CALCIUM先得

原帖由 bosch 於 09-12-22 23:09 發表

我地響大肚同餵奶期時, 身體會以"bb優先"既次序去分配營養, 所以只會bb 食晒你身體入面 d 鈣, 而唔會bb 唔夠鈣. 你下次產檢時問下醫生意見啦, 佢多數會叫你孕婦維他命, 有d 會建議你食埋鈣片.

你唔鍾意飲奶, 可以 ...

洋房

即係有左都可以飲安怡架可??

洋房

原帖由 阿Fi 於 09-12-23 12:40 發表

我好驚阿B會唔夠鈣,我可以食乜嘢去代替飲奶呢??Thx~ ...

由於我飲鮮奶有肚瀉情況, 醫生建議我飲豆漿 (我由4個月開始). 如果你怕涼就5-6個月先開始飲啦

首頁

尾頁

跳至