自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

港幣兌台幣 邊到對換好d?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

台灣機場換最抵

男爵府

jennyliu,

如果你去開中環,咁就去中環百年唱喇!
否則你到咗台灣果邊機場先唱喇,不過要收手續費(定額)
如果你有少許台幣搭車出市區的話,你可去某些銀行對換,出示passport可免手續費(但不是間間銀行都收港幣)
其實最著數係用提款咭(hsbc)喺當地櫃員機襟錢,就算連手續費個匯率都係最靚的(最抵)!
我試過好多次,碌咭(visa)返嚟折算後竟然係最抵!

原帖由 jennyliu 於 10-1-2 19:38 發表
港幣兌台幣 邊到對換好d?

男爵府

原帖由 fi-fi 於 10-1-2 20:31 發表
jennyliu,

如果你有少許台幣搭車出市區的話,你可去某些銀行對換,出示passport可免手續費(但不是間間銀行都收港幣)
其實最 ...

Thanks...
HSBC 提款咭is EPS or Credit card?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 fi-fi 於 10-1-2 20:31 發表
jennyliu,

其實最 ...
我一向都在台灣果邊銀行唱, 未試過在hk唱...

乜原來look 卡仲抵 ? 真係唔知tim.... 咁係咪用hsbc visa look 呢 ?

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

台湾换多点钱

男爵府

jennyliu,

我淨係敢用齋提款咭咋(即ETC),信用咭入面雖則link-up saving account,但我都唔係好敢....1)驚自己襟錯制去咗visa 2)驚食咭

原帖由 jennyliu 於 10-1-2 20:33 發表

Thanks...
HSBC 提款咭is EPS or Credit card?

男爵府

牛精仔

我幾次都是用AIG信用咭,因為佢外遊個手續費個最平!

原帖由 牛精仔 於 10-1-2 21:30 發表
我一向都在台灣果邊銀行唱, 未試過在hk唱...

乜原來look 卡仲抵 ? 真係唔知tim.... 咁係咪用hsbc visa look 呢 ?

首頁

尾頁

跳至