嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

急問:有冇抗生素既療程得三日咁少?

醫生開了一隻cephalexm的抗生素給我個仔,
但係只係得三日藥,
佢話已經係一個療程,有冇人知係唔係!

別墅

Re: 急問:有冇抗生素既療程得三日咁少?

我老公話冇可能咁短wor

男爵府

我囡囡上次(出世50日大)發高燒入左院...打足一個星期抗生素喎... (醫生話7日療程)
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

男爵府

我BB之前眼仔發炎都食左14日抗生素喎 ?-(

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日同仔仔睇醫生,醫生又係開左抗生素比我個仔,又係得三日藥,仲要每日只食一次,佢都係話已經係一個療程!

會唔會每隻抗生素所食既療程都唔同呢?
愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

我最近一次傷風都得三日抗生素既

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

晴朗 寫道:
我最近一次傷風都得三日抗生素既

me too

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

Usually I got 6~7 days ar! :mrgreen:

大宅

我個女食過兩次抗生素, 都係要食晒全支太約6-7天,但我本人唔鍾意比佢食, 試過有次食到好尾塊面眼角紅晒應該敏感. 你可以照醫生吩咐食完三日睇下掂.

男爵府

Me too, when my son had sore throat, the doctor also gave 三日抗生素 and 每日只食一次

When we visited the doctor again, he gave another two days 抗生素 but with three days medicine.

So, it depends on the illness. I guess it's not good to take so many days 抗生素 if it's not necessary

kitwong 寫道:
今日同仔仔睇醫生,醫生又係開左抗生素比我個仔,又係得三日藥,仲要每日只食一次,佢都係話已經係一個療程!

會唔會每隻抗生素所食既療程都唔同呢?

首頁

尾頁

跳至