跳至

首頁

尾頁

禁止發言

大宅

我個女嚟緊星期四都會返學嘞!!!我自己就有啲唔捨得,可能阿女從未試過離開我身邊啦~又擔心佢返學,會唔會係咁喊!!!我都會好似你咁,會諗佢哋先得嗰2歲,咁快就要返學,會唔會太早,太快,太細個!希望你個女同我個女都會適應學校生活啦~

男爵府

醒目開學勳章

隨住我們的bb踏入2yrs生日, 陸陸續續都會有b開始返學(我個b2月1號開始返, 仲要是全日班, 只放紅日添).....我都好唔捨得,好怕他病....不過一諗到好快他會開始學習到紀律, 又可以跟好多同齡的小朋友相處/一起玩/一起學習...我又有d為他高興~

大宅

我對孖仔都在今天開始返學, 我的心情好忐忑, 知道他們要學習自處和紀律, 我好開心, 但如果他們不停喊和哭, 我一定不捨得.

洋房

大家都就快返學啦
我個囡三月先返, 月尾仲要去聽小朋友返學初期身體及心靈上的影響
BB健康,快高長大!!!!

大宅

我個囝都會在2月1日返學了!都有唔捨得嫁,好似好細咁!
平時佢癡住我地,如果到時佢勁喊時,我都唔知點好...!但另一方面我都希望佢慢慢地學到同人相處,紀律!

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

複式洋房

你們好, 我呀仔3月1日都番學喇,
全日朝8晚6呀, 放星期六日..我都勁唔捨得..
好擔心適應問題, 上學時間真的好長..
而且仲要十日內由番一個鐘加至全日.
一方面好開心會學懂自理,守紀律.
但自己有時又會諗埋一邊, 覺得自己好殘忍, BB好淒涼
見到有你地咁多BB一齊番學, 又好似有番D暖流..希望大家都順順利利..開心上學去..

別墅

大家好啊~
我囝囝會係2月返學啊~
會返方方樂趣!

不如大家都一齊分享下大家既小朋友返學前後既感想呀!

時間真係過得好快啊~話咁快..阿仔就要返學啦,令我有好多感想啊~亦有好多個問號,唔知阿仔會唔會習慣,唔知阿仔返到學會點。
哈哈~ 都唔知係佢返學定係我要返學!

為左要準備佢返學,我要幫佢去買返學既黑鞋呀,大家有冇已經買左啦?
買左的話,有冇介紹呀?
&返學前其實仲有D咩要準備下架呢?

大宅

返十日就要即刻返全日,又真係慘咗啲!我嗰間,就會睇下小朋友適應情況,而決定!老師話大約都要半個月至一個月!我而家都擔心咁阿女適唔適應!始終佢一直都好痴身,又未離開過我,我怕佢一見唔到我,會喊到拆天!不過,我自己又好想佢可以喺學校學到更多O既嘢!真係好矛盾!
原帖由 禮信媽媽 於 10-1-4 13:24 發表
你們好, 我呀仔3月1日都番學喇,
全日朝8晚6呀, 放星期六日..我都勁唔捨得..
好擔心適應問題, 上學時間真的好長..
而且仲要十日內由番一個鐘加至全日.
一方面好開心會學懂自理,守紀律.
但自己有時又會諗埋 ...

大宅

好媽媽勳章

囡囡今日都返左學啦, 初步都OK, 但係陪多一日就開始要一個人返學, 都好擔心同緊張, 轉眼間小朋友要返學唔單止他們要適應, 我們自己都要適應呢! 大家努力呀!!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

苑荍都係2月1日返學,我都擔心佢去到新環境唔習慣。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

禁止發言

洋房

原帖由 spicesanpo 於 10-1-5 00:43 發表
大家好啊~
我囝囝會係2月返學啊~
會返方方樂趣!

不如大家都一齊分享下大家既小朋友返學前後既感想呀!

時間真係過得好快啊~話咁快..阿仔就要返學啦,令我有好多感想啊~亦有好多個問號,唔知阿仔會唔會習慣,唔知阿仔返到 ...

Which Funful? Kowloon Tong Durham Road?
My son will start his school at Funful on 1 Feb. Will our sons at the same school?
ivy

禁止發言

大宅

回覆 15# 陳家大少奶 的文章

我係恩恩媽咪呀,恩恩都係25/1同26/1請咗病假冇返學,仲要生日發高燒,唔通真係在學校傳染? 宜家先好番好多咋,但都仲有少少鼻水。

大宅

2年都未病過???!!!! 嘩...對我黎講真係好xxx...真係唔知點形容。因我囡真係由未滿月就一路枕住成日病,到近期12月份連睇5次西醫食左25日藥都清唔到,又有人介紹先轉睇中醫,好彩一兩次都搞掂晒,但依家都仲要用湯水調理住,你話吖...所以我一睇到你個post就即刻想要回應攞。話晒返學病都可以理解麻...

原帖由 陳家大少奶 於 10-1-27 23:50 發表
囡囡 Jan 4 返學,Jan 10 就病第一次,Jan 25 就病第二次,今日都請病假,佢之前兩年都未病過架,一返學就病到七彩,嚇死我啦,我係咪應該比佢返 playgroup instead of N1??? ...

大宅

畀面勳章

原帖由 陳家大少奶 於 10-1-27 23:50 發表
囡囡 Jan 4 返學,Jan 10 就病第一次,Jan 25 就病第二次,今日都請病假,佢之前兩年都未病過架,一返學就病到七彩,嚇死我啦,我係咪應該比佢返 playgroup instead of N1??? ...

我個囡之前都係無病過, 但一上pg就傷風, 所以pg 同n1都無分別 (細路多就係咁)

別墅

原帖由 chan_sl 於 10-1-12 12:52 發表

Which Funful? Kowloon Tong Durham Road?
My son will start his school at Funful on 1 Feb. Will our sons at the same school?

係呀, 係對衡道個間呀!
你仔仔係moon班嗎?

洋房

原帖由 spicesanpo 於 10-2-9 03:11 發表

係呀, 係對衡道個間呀!
你仔仔係moon班嗎?

我BB係Ice Cream 班,上午班。你仔仔讀上午班定下午班?
你仔仔鍾意返學嗎?我仔仔暫時都OK啦,問佢鍾唔鍾意,佢都會話鍾意嘅。
間學校都幾好,上星期開始返,老師日日都打電話同我報告BB嘅情況。
ivy

首頁

尾頁

跳至