論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題! Thanks!!!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我試過,有乜野幫到你?

大宅

Yes

複式洋房

個工人做左5個月到,蠢到死...唉.
如即炒,想問係咪就補1個月人工、簽好salary收據,最後就入紙去入境處,仲有冇其他野要搞??? 麻煩晒!!!

大宅

原帖由 misil 於 10-1-11 16:29 發表
個工人做左5個月到,蠢到死...唉.
如即炒,想問係咪就補1個月人工、簽好salary收據,最後就入紙去入境處,仲有冇其他野要搞??? 麻煩晒!!!

1) 你要出封終止合約信
2) 你要買一張機票比佢返佢祖國 (一定唔好fixed 日期, 如要 fixed日期, 就要你炒佢個日計兩星期後, 因佢有權留係香港 2 星期搵工架 !! 上次我差的就衰咗呀 !!!!
3) 補足一個月工資及有第三者在場見証佢簽收 (我就拍堆video 呀!!) 以防萬一呀 !!!
4) 一封信通知入境處終止咗合約 (可問agency 拿)
我第二天就fax 埋去入境處啦 !!

唉 ! 總之炒一個工人真係好煩架 !!!但唔炒佢我就重慘呀 ! 想請佢返嚟幫手, 結果幫唔到手, 不但只重要照顧佢真係慘 !!! 我無你咁好內性, 2 個多月, 我就炒咗佢啦 !!

複式洋房

唔該晒你!!! 開頭諗住可以慢慢教, 點知教極都係咁蠢...仲要下下都要人提. 自己做都冇咁嬲!!!!!!!!!!!!!!!!!!

男爵府

1) & 4) 係咪同一封信嚟ge ?

原帖由 OT 於 10-1-11 16:47 發表

1) 你要出封終止合約信
2) 你要買一張機票比佢返佢祖國 (一定唔好fixed 日期, 如要 fixed日期, 就要你炒佢個日計兩星期後, 因佢有權留係香港 2 星期搵工架 !! 上次我差的就衰咗呀 !!!!
3) 補足一個月工資及有第三 ...

首頁

尾頁

跳至