自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

通利同青苗,你哋會點揀?
有無已經學緊,可比些意見呢?

男爵府

I vote tom lee.

You can search 青苗 in the yahoo, then you can find some bad news regarding 青苗.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

通利3歲冇得學琴喎.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

3歲好似細得滯wo,呀仔個校長話佢地d手指都未夠長.......最好5,6歲學~

大宅

Tom Lee沒有3歲學琴的課程.個別教授的起碼也要5歲.
你指的是否music wonderland?
如果是,那只是yamaha的音樂課程,請別誤以為那是學琴班.
有時會聽到人話MW不好,不少是因為把它視為學琴.

原帖由 ppww 於 10-1-10 09:38 發表
通利同青苗,你哋會點揀?
有無已經學緊,可比些意見呢?

大宅

原帖由 小黑咪 於 10-1-10 13:48 發表
通利3歲冇得學琴喎.

我打算參加3歲兩個月嘅music wonderland,學琴前打定基礎.

大宅

原帖由 KOC 於 10-1-10 11:10 發表
I vote tom lee.

You can search 青苗 in the yahoo, then you can find some bad news regarding 青苗.

謝謝資料.

大宅

原帖由 fongfonglover 於 10-1-10 14:55 發表
3歲好似細得滯wo,呀仔個校長話佢地d手指都未夠長.......最好5,6歲學~

我都聽過,現在只係打定基礎及陪養下音樂興趣.

大宅

原帖由 pc9 於 10-1-10 16:36 發表
Tom Lee沒有3歲學琴的課程.個別教授的起碼也要5歲.
你指的是否music wonderland?
如果是,那只是yamaha的音樂課程,請別誤以為那是學琴班.
有時會聽到人話MW不好,不少是因為把它視為學琴.

...

係呀!現在只係打算打定基礎及陪養下音樂興趣.
及打算一直學上去至真正學琴,我應該打明清楚,唔洗大家誤會呢!

大宅

原帖由 ppww 於 10-1-10 16:52 發表

係呀!現在只係打算打定基礎及陪養下音樂興趣.
及打算一直學上去至真正學琴,我應該打明清楚,唔洗大家誤會呢!

MW的確可以培養音樂感和對音樂的興趣.
但別期望會為學琴打基礎.否則也許會失望.

MW為期8-9個月,上去還有JMC,一上就兩年.
完成兩年多三年的課程,都不是為學琴服務的.
但不少小朋友都因此而愛上了音樂,也順勢會學彈琴.

這是整套的課程,遇過不少人半途放棄,實在可惜.

還有一點:MW和JMC都是親子班.要一位家長陪同上課.
如果父母都沒有時間陪伴的話,成效會大減.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔仔依家上緊MW,我自己識彈琴的,但依D野總係自己教唔倒,要比人教,我記得我細個都係6彰上小一先學琴,都係0岩0岩好,因為始終要個小朋友能夠坐定定先得,如果唔係為咗要迫佢練琴嚇怕咗佢仲衰,MW都幾好,我覺得我仔仔對音樂有多咗興趣!其實學任何樂器,拍字都好緊要,MW都幾練習倒依樣野!暫時黎講都覺得OK,我應該仲有一個月就升班!

子爵府

我囡囡上緊jmc, 個course比3歲9個月嘅小骨友開始學架。

聽聞jmc有啲老師好嚴, 有啲就冇咁嚴。我自己就因為想sat可以同囡上斉上, 揀咗屯門, 個導師係miss kwan. 我覺得佢個style好啱我, 我地大人細路都上得好開心, 因為係親子班, 我都學埋份一份, 幾好。不過如果想搵啲好嚴(諗住嚴師出高徒), 佢就唔係嗰個style啦。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

大宅

原帖由 forty+ 於 10-1-10 23:26 發表
我囡囡上緊jmc, 個course比3歲9個月嘅小骨友開始學架。

聽聞jmc有啲老師好嚴, 有啲就冇咁嚴。我自己就因為想sat可以同囡上斉上, 揀咗屯門, 個導師係miss kwan. 我覺得佢個style好啱我, 我地大人細路都上得好開心, ...

JMC ??

子爵府

JMC = junior music course,
it the next course following music wonderland.
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

複式洋房

我個小朋友都係青苗上過2個月, 佢d老師一d愛心都冇, 仲要學左唔夠1個月佢就係甘叫佢去租琴室practice, 又同我小朋友講 : 個個小朋友黎呢度學都會租琴室practice架, 你叫你mami租啦, 我小朋友話唔租住, 下堂佢就罵到我小朋友喊, 所以我比佢學左2個月就走夾唔抖

首頁

尾頁

跳至