嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

唔好責怪自己啦, 我聽醫生講話唔使一定食魚先吸收到的甲架, 你一定要聽醫生講, 佢話食葯就一定要食, 因你驗第三次都仲高, 但tsh偏高唔係甲高咩, 我知甲低唔食葯先會影響智力!

子爵府

HI, 昨天睇到你的POST, 但因為要收工冇時間覆, 你生完冇幾耐, 唔好太擔心, 怕你會易有產後抑鬱症, 分享下我的經驗給你。
我女出世幾日就收到醫院電話, 話佢甲狀線問題, 要返去驗多次血, 幾日人仔, 做MAMA真係好心痛, 因為我同99,62 一齊住, 住得有D唔開心, 加上我女又話要再驗, 好在個時我哥係MSN安慰我, 後嚟驗多次就冇事了, 姑娘解釋話可能係順產, BB經過產道時有壓力, 影響咗個結果。
到我女大大下, 99話幫佢沖涼時發覺佢右邊BREAST 有唔同, 有小小漲, 似係人地想發育咁, 歲半返去健康院覆診時問醫生, 醫生話可以睇多2-3個月, OR 寫紙比我去醫院兒科睇, 咁我就話去醫院睇下。排期睇, 抽咗第一次血, 本來兒科醫生都話可以再觀察下的, 但我怕, 怕有咩事錯過咗佢治療的黃金時間, 於是我選擇咗女女抽血, 後尾覆診話TSH 有D偏高但T3,T4都正常, 咁再排1個月後覆, 再覆又要再抽血, 隔咗排收到姑娘電話, 叫我地提前返去覆診, 我估到有係唔好了, 去到醫生話今次佢的結果都係TSH偏高, 但我見係高咗D, 我見比起第一次抽血的TSH, 今次都低咗D, 醫生話建議我女入院種豆, 打D藥入去(其實係打D荷爾蒙入去), 睇下TSH會否低返, 我當時同醫生講, 可否比我攞個報告走, 我想資詢下私家醫生的意見, 咁私家醫生都話讚成我做埋個TEST,因為而家TSH高咗, 要揾係咩原因, 何況我都做咗一半, 仲差一半就知結果, 點解TSH會高呢, TSH係腦下垂體分泌出嚟去令到甲狀線製造T3,T4的荷爾蒙, 一旦腦下垂體發覺T3 OR T4唔足夠時, 就會分泌多D TSH去刺激甲狀線分泌, 因為T3, T4唔足夠會令到兒童腦部發育, 仲有係身高方面都有影響。好快入院做種豆, 打咗藥入去, 等半個鐘抽一次血, 再等半個鐘又抽一次, 等女女食到粥, 冇嘔, 就可以下午出院, 隔咗一星期醫生打嚟話報告都係唔係咁理想, 咁今次要做埋個甲狀線核子素描, 又係要係手仔到種豆, 再比D藥佢食咗等佢瞓覺, 跟住入去照個喉嚨位, 照完等佢醒返食到粥就可以走, 今次醫生開埋藥比我, 到覆診時醫生就話個校子素描顯示佢甲狀線的位置係正常的, 覆診前一星期抽咗血, 咁佢話而家食半粒藥就OK, 因為甲狀線的位置正常, 有可能到3歲可以停藥, 3個月後再去覆診, 抽血, 醫生話有些小朋友係咁, 唔知點解甲狀線會低D, 大大下又正常返。如果甲狀線的位置唔正常, 咁就有可能要一世食藥了, 醫生話一出世時BB的甲狀線係係高D的位置, 大大下就會落返嚟喉嚨位。
所以你都唔洗咁開心, BB有可能大個D唔洗再食藥的, 好在都發現得早, 我有問醫生, 係咪我的問題, 佢話都唔關事, 所以你唔好自責,要小心身體。BB一定會冇事的, 放心。

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

T3, T4正常, TSH 偏高, 高過個RANGE, 咁即係代表你T3/T4 唔夠, TSH先會高, 個時我都唔想個女食藥, 但醫生話TSH 長期過高, 唔知會有咩壞影響, 所以要食藥。同埋怕萬一T4分泌唔夠, 而又冇食藥, 咁就害咗個女了, 小朋友腦部發育最緊要。TSH偏高亦有一個原因係腦有腫瘤, 所以甲狀線分泌不足比起有腫瘤算係不幸之中的萬幸。
唔好話你喊, 我個時知道個女咁我都喊咗好多次, 雖然唔係咩, 但見佢要去種豆, 抽血, 個心都好痛, 情願係自己。
我女而家2歲了,係QE 覆診。

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好擔心啦!! 你 keep 住去睇醫生啦!! 因為我姨甥仔出世時, 又係甲狀腺有問題, 果時佢既發展係好慢, 成歲才識爬.... 到左2歲幾, 再回院 check, 好返晒, 仲變左資優兒童, 而家佢都25歲, 無任何問題

而我... 本身因為工作壓力, 引致甲狀腺問題都10年多, 無錯, TSH 高, 即係代表身體 detect 到 T3/T4 不足, 食返 D 補充劑, 會去返正常水位

touch wood... 我仔無遺傳到我地2公婆既甲狀腺問題, 不過, 專科醫生講過, 我好彩係生仔, 因為仔係好少遺傳到甲狀腺問題, 而女就會

子爵府

原帖由 cincin_ko 於 10-1-12 20:11 發表

!!

下 ?? 乜原來tsh 高有可能係腦有瘤??? 唔好再刺激我 la...

我個醫生又冇同我講喎!!!!

咁你又唔洗咁擔心, 因為醫生都開咗甲狀線補充劑比你, 即係代表你BB係甲狀線分泌低。

首頁

尾頁

跳至