論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人合約原本28/2/2010完結, 但有突發事發生,我想早完約, agent話我可以提早完, 因為有38日 提早完約條例, 我可以21/1/2010 early release , 也是當finish contact , 只需人工給至21/1/2010, + 14日大假(給予錢)+機票便可, 是真的嗎?

有些agent又說不可以, 請大家給我意見, 多謝!

珍珠宮

原帖由 rinapang 於 10-1-11 18:44 發表
工人合約原本28/2/2010完結, 但有突發事發生,我想早完約, agent話我可以提早完, 因為有38日 提早完約條例, 我可以21/1/2010 early release , 也是當finish contact , 只需人工給至21/1/2010, + 14日大假(給予錢)+機 ...

完不完約有乜所謂?最緊要係佢一個月前要知邊日佢要走!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

我意思是21/1/2010即日通知,準備好所有文件及金錢,工人立即離開!
若不完約, 我要出termination letter, 要寫原因, 怕煩!

原帖由 SandraLo 於 10-1-11 18:52 發表

完不完約有乜所謂?最緊要係佢一個月前要知邊日佢要走!

珍珠宮

原帖由 rinapang 於 10-1-11 21:07 發表
我意思是21/1/2010即日通知,準備好所有文件及金錢,工人立即離開!
若不完約, 我要出termination letter, 要寫原因, 怕煩!

唔明...... 你要佢21/1即走, 即係你會補一個月人工俾佢?
另邊個話出 termination letter 一定要寫原因?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

完約前42日內做完約手續都唔叫炒佢,但如果佢真係做嘢有問題,你可以炒佢,因為佢之後搵僱主都會難搞d!需要pm我留電郵.可以幚你手
爆愛車縫作

大宅

agent 話termination letter 要寫原因, 要寫concrete一點, 否則工人可以告我無理解傭!
agent 話我知, 早38日完約, 做到邊日比人工就比到個日, 唔使補1個月人工.

我以前無聽過, 所以唔明, 問問大家!
原帖由 SandraLo 於 10-1-11 21:32 發表

唔明...... 你要佢21/1即走, 即係你會補一個月人工俾佢?
另邊個話出 termination letter 一定要寫原因?

大宅

講真, 我問過入境處, 佢地會話冇呢條條例. 不過我問自己個agent. 佢就話完約前28天比佢走都叫完約. 我記得我個agent話只可提早28天, 之前都唔叫完約. 所以你真係要問清楚. 42天真係唔知得唔得. 我自己就提早21天比佢走. 我估會穩陣d. 我都係比一個月通知信佢, 信內容都係寫terminate your contract. 寫early release我覺得反而冇保障, 因為跟本冇呢條條例比僱主可以提早比佢走. 但係我有權terminate佢contract, 比足一個月通知佢巳可以. 反而我覺得你要同佢傾, 唔係即時通知就要佢走. 我個工人本身last day係2月12日, 我提醒佢2月13日起所有agent都會放大假, 你考慮須唔須要早走. 佢要搵工, 當然會要求早走.

男爵府

yes, 係28日..

珍珠宮

原帖由 rinapang 於 10-1-11 22:54 發表
agent 話termination letter 要寫原因, 要寫concrete一點, 否則工人可以告我無理解傭!
agent 話我知, 早38日完約, 做到邊日比人工就比到個日, 唔使補1個月人工.

我以前無聽過, 所以唔明, 問問大家!
...

1/ 首先, agent 角式同僱主有利益衝突, 有d 乜應問勞工處同Immigration, 不能信agent.
2/ 呢個世界冇合埋解僱(欲加之罪, 何患無詞, 對方亦一定「駁」到), 所以亦無理解僱, 除非僱員係工會人, 懷疑僱主(大公司)想炒佢免得佢搞事!因此termination letter 上只寫your service is no longer required 已夠!
3/ 記住勞工法例永遠係雙方面嘅, 你炒佢要俾原因嘅話, 亦即係佢炒你都要俾原因, 那個原因有意思嗎?
4/ 反而個notice係最重要, 法例保障僱員唔會突然冇咗飯碗, 所以個通知少一日都要補一日錢, 冇通知就補一個月, 同我地打工係一樣

家陣你個agent會唔會係已經幫個工人揾到工, 所以想你俾佢早d 走?再唔係就預備工人告你冇通知炒佢, 大家分錢?
你唔好俾「是否完約」困擾, 即使係完約, 永遠都係有通知先保險, 因為法例保障工人飯碗, 佢絕對可以話「你冇話唔續約」= 佢以為你會續!

首頁

尾頁

跳至