跳至

首頁

尾頁

大宅

請問元朗/天水圍有無適合2歲發展慢小朋友的課程?
THANKS!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 billman 於 10-1-20 17:54 發表
THANKS!

何謂發展慢? 我呀女只是講野方面至現在也不多同時她可能是早產b所以說話方面會好似慢左d.現在比她試返右腦班看看會不會幫到女兒

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 billman 於 10-1-20 17:54 發表
THANKS!

你試下去水邊圍既基督教服務處或協康, 果度都有d課程, 你睇下幫唔幫到你??
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

公爵府

好媽媽勳章

請教 : 點分別發展快 / 慢???

我個囝囝23個月, 講說話吾得, 而家淨係識講: mami, baba, 麻麻, 家姊(吾識講家姐), 哦, 意(要) 呢d,其他全部係bb話, 除左講說話, 其他都無問題, 而且學野仲係舉一反三, 佢係1.5歲返健康院檢查話吾合格, 2歲要返健康院再chk講說話, 我驚到時又.....

THANKS!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 chloemummum 於 10-1-21 12:38 發表
請教 : 點分別發展快 / 慢???

我個囝囝23個月, 講說話吾得, 而家淨係識講: mami, baba, 麻麻, 家姊(吾識講家姐), 哦, 意(要) 呢d,其他全部係bb話, 除左講說話, 其他都無問題, 而且學野仲係舉一反三, 佢係1.5歲返健 ...

我同你呀b也是講說話不合格,也是2歲要回健康院.
她現在21個月.
她現在識爸爸,媽(好少講),B波波,街街,DOG(好少講),CAT(好少講),包包(一時時)等等.
不知是不是上了右腦班肯多說話了,我也不確定有沒有關係?
因女兒之前只是什麼也爸爸呢!

大宅

chloemummum ,rainrain613

發展慢是比同年齡小朋友已經可以做到的事情,發展慢的小朋友未到這個水平或比較遲,如說話、認知、大小肌肉.....等,可以去比醫生做評估。

大宅

原帖由 veroshea 於 10-1-20 10:24 PM 發表

你試下去水邊圍既基督教服務處或協康, 果度都有d課程, 你睇下幫唔幫到你??

THANKS!

首頁

尾頁

跳至