論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咪要佢寫封信俾我話放假,然後我地要寫信俾入境處?! agent幫我地訂機票,用今個月的人工扣,咁仲有d乜野手續同埋注意事項?
謝!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆 1# kylieman 的文章

2008 Aug,我媽個偷野印喊晒口話佢老公要做手術,要借3個月人工and放2 weeks大假.我去話比隻印聽,你知太太同先生情况的,我同你在agency講工時話你唔可以借錢,有印尼agency translate to her.佢誓神辟願應承.你而家同我借? 我話得,而家即炒你,咁你咪有錢啦!你返咗去唔使返來我度.佢由喊,即變黑面,走返入房拜亞拉,跟住出來話"消遮,鵝ng西遮前啦.鵝勞公ng西遭修恤啦"

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 lily-of-valley 於 10-1-24 13:57 發表
佢由喊,即變黑面,走返入房拜亞拉,跟住出來話"消遮,鵝ng西遮前啦.鵝勞公ng西遭修恤啦"

d工人就係咁, 成日都咒自己屋企人, 佢地又唔係醫生, 咁急番去做乜?! 我以前個賓又係咁, 係我樹死完老豆死個仔, 最後老公都鬼埋佬, 我會係樹諗, 係唔係我黑得佢咁緊要....

樓主, 扣佢人工無意思, 唔係佢自己銀包拎出嚟佢地唔會識肉赤, 你如果真係信佢, 同佢講來回ticket要佢自己拎錢買, 唔可以用糧嚟扣, 至於糧就要等佢番嚟先至出, 再加埋封信寫明邊日番嚟, 唔番嚟就當係佢break contract, 同埋假係放no-pay leave, 無得借假, 如果佢都要放, 咁未放佢走囉, 最少將自己既選失減至最低嘛....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 2heiBBmama 於 10-1-24 14:21 發表

d工人就係咁, 成日都咒自己屋企人, 佢地又唔係醫生, 咁急番去做乜?! 我以前個賓又係咁, 係我樹死完老豆死個仔, 最後老公都鬼埋佬, 我會係樹諗, 係唔係我黑得佢咁緊要....

樓主, 扣佢人工無意 ...

Especially the Philippines, 佢地叫"老公"基本上無註的的. Philippines 男人少,女人多,一個賓佢可以黐埋好多個女人,都叫做"老婆".呢D"老婆"咪來HK同我地做工,做埋寄錢返去比隻佢使錢同滾第二D女人. 有時D工人寂莫,會在HK揾男人,所以D工人可以死好多次"老公".

大宅

原帖由 2heiBBmama 於 10-1-24 14:21 發表

樓主, 扣佢人工無意 ...

佢聲淚俱下咁..... 又唔似扮野~

佢係我地度做左剛剛一年.

一月份糧我未出俾佢. 原本諗住我地幫佢訂埋機票 (約二千多元), 有剩就當出埋今個月糧.

咁係咪應該照出糧俾佢 (早幾日出) 然後叫佢自己搵agent 買機票?

佢真係唔返黎都無所謂...因為都唔諗住再請工人.

象牙宮

回覆 1# kylieman 的文章

咁啱嘅?我講緊果件又係剛做滿一年.佢好鍾意喊.我唔怕人揾眼淚來撻我.30幾歲人,仔都12歲,抹地,抹窗,抹碗,生果,菜都係個條布,有無腦的?仲話"Till Bo剛精丫,鵝西剛精丫"
我鬧"咁乾淨你又唔用來沖涼?唔怪得你唔食豬了,隻豬仲聰明過你."
佢就喊到全家死晒咁. 我話你做錯野唔知錯,仲喊?出門口喊,5分鐘好入來洗野.

扮乜鬼呀?演技太差了.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

原帖由 kylieman 於 10-1-24 22:06 發表

一月份糧我未出俾佢. 原本諗住我地幫佢訂埋機票 (約二千多元), 有剩就當出埋今個月糧.

咁係咪應該照出糧俾佢 (早幾日出) 然後叫佢自己搵agent 買機票? ...

Ask her to write a letter saying if she does not return by date xxx, it is deemed as termination of contract without notice and u can throw away her belongings without compensation to her.

Never pay her salary a few days in advance of her trip, she may never come back. if u owe her salary, then she may come back for it.

珍珠宮

原帖由 kylieman 於 10-1-24 22:06 發表
咁係咪應該照出糧俾佢 (早幾日出) 然後叫佢自己搵agent 買機票? ...

首先, 佢要放假, 你做僱主係可以唔approve,
繼而, 佢要放假, 一切相關嘅嘢應該係佢自己搞, 你放假你老細會唔會幫你安排?
最重要 ~~ 你幫佢做乜都好, 唔該唔好郁佢份糧, 一定要足數咁俾佢, 足數咁簽收, 之後佢要俾幾個$邊個, 係之後嘅事!
其他嘢睇吓之前呢個 topic :
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2769587&pid=39226258&page=1&extra=page%3D1#pid39226258
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果佢唔番都唔緊要, 咁就比佢走囉, 但走還走, 都係個句啦, 將自己既損失減至最低....

來回ticket叫佢自己買, 唔使幫佢買, 買完叫佢比你睇, 要佢証明佢真係無講大話....就算損失, 都係佢嘛...

糧就計下日子啦, 如果佢番嚟個日同出糧日相差7日內, 咁就等佢番嚟先出, 如果唔係的話就出咗比佢先....(反正你都唔介意佢唔番)

大宅

原帖由 2heiBBmama 於 10-1-25 07:30 發表

如果佢唔番都唔緊要, 咁就比佢走囉, 但走還走, 都係個句啦, 將自己既損失減至最低....

來回ticket叫佢自己買, 唔使幫佢買, 買完叫佢比你睇, 要佢証明佢真係無講大話....就算損失, 都係佢嘛...

糧就計下日子啦, ...

其實你都講得岩.... 第時有咩爭辯就麻煩.

不過咁, 佢早兩日問過agent, agent 話而家係新年好難買機票, 而且要$3千幾蚊. 咁我識人, 而家 $2100 有 (不過要轉兩次機). 同埋我地都信佢老公真係有事既~~ 當幫佢慳左幾百蚊囉~~

所以最後都係我地幫佢買張機票, 出糧時就寫明今個月份糧其中$2100 用黎幫佢買機票返去, 而返去其間係 no pay leave. 叫佢簽名~ 影印埋張機票.

佢又話一定會返, 因為無錢 (老公做唔到野, 阿女要讀書 etc). 其實如果佢真係唔返黎, 咩代通知金我都無諗住去追佢啦~~

首頁

尾頁

跳至