跳至

首頁

尾頁

大宅

小兒07年1月大仔,報6間幼稚園,只獲1間並非心儀的幼稚園取錄,全部reject。或許在我心目中,自覺兒子表現出色並主動,但得出以上成績.....真的頗失望。

很想請教你們如何培養小朋友獲得佳績,報讀那些課程等。

希望在小學前好好裝備......請錫教。:-(

大宅

由心出發....
原帖由 2muffin2 於 10-1-27 16:38 發表
小兒07年1月大仔,報6間幼稚園,只獲1間並非心儀的幼稚園取錄,全部reject。或許在我心目中,自覺兒子表現出色並主動,但得出以上成績.....真的頗失望。

很想請教你們如何培養小朋友獲得佳績,報讀那些課程等。

希望在小學前好 ...

男爵府

唔一定上過PLAYGROUP就會好, 我覺得最緊要係家長平時用心教導小朋友, 但當然, 有D小朋友係上過PG班會好D, 唔多唔少都有幫助的.同埋都要睇小朋友臨場表現....

我個仔無上過任何PG班, 咪一樣考到我地心儀學校....亞女都係喇...佢只IN左1間就收左讀PN班....

別墅

原帖由 JHsbb 於 10-2-4 23:37 發表
唔一定上過PLAYGROUP就會好, 我覺得最緊要係家長平時用心教導小朋友, 但當然, 有D小朋友係上過PG班會好D, 唔多唔少都有幫助的.同埋都要睇小朋友臨場表現....
我個仔無上過任何PG班, 咪一樣考到我地心儀學校....亞女 ...

同意, 我囡有上過playgroup, 心儀學校只係waiting,其實我覺得除了小朋友表現外,都要睇下in既老師有咩要求,小朋友能否達到..
JHsbb,你小朋友會讀邊間??

男爵府

我地心儀係靈糧幼稚園, 呢間學校之前無PN班, 所以大仔PN讀左啟思, 之後叫亞仔去INTERVIEW, 但佢唔肯去, 話要係返啟思讀, 所以亞仔會讀至畢業, 而亞女就考到靈糧幼稚園PN班的AM CLASS, 所以90%會讀返, 但佢2個會唔同校, 會有D唔方便.....

原帖由 yimchan 於 10-2-27 12:30 發表

同意, 我囡有上過playgroup, 心儀學校只係waiting,其實我覺得除了小朋友表現外,都要睇下in既老師有咩要求,小朋友能否達到..
JHsbb,你小朋友會讀邊間??

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

真係好講彩數....唔使太怪責子女能力~

別墅

我囡囡PN喺Tutortime, 考了4間幼稚園, KV reject(好嬲,因為囡囡表現極好,又唱歌又答晒好深既問題), 其餘都收咗: York, Stafford, SPK。
SPK係我哋既首選, 好開心佢可以喺2千幾人中考得到。

我哋0701既BB都幾慘,因為農曆係跟住金豬年,佢哋班狗仔狗女要同班豬仔爭學位,比之前一年多成倍人既競爭!不過我諗樓主都唔駛灰心住,因為今年啲人好痴線,報十幾間都有,間間都交留位費,到正式註冊既時候,可能你心儀既學校會有位release返出嚟call你呢! 耐心等耐5-7月既waiting list call吧, 加油!

別墅

回覆 7# 2muffin2 的文章

小朋友是龍是鳳,最終都要睇佢自己天資同埋將來努唔努力。

首頁

尾頁

跳至