跳至
[2004年或之前] 兒童膠墊釋致癌毒物

首頁

尾頁

洋房

兒童膠墊釋致癌毒物

兒童膠墊釋致癌毒物
3月 31日 星期四 03:00 更新

【東方日報專訊】常用於防止幼兒跌倒受傷的拼裝塑膠墊,被發現普遍含有有毒或致癌物質。據台灣消費者基金會檢測當地有售的十三個拼裝塑膠墊樣本發現,有十二個揮發出不同劑量的苯、甲苯、乙苯及二甲苯等共十種有機化合物;專家指出,幼童長時間吸入這些有毒物質,可致腦部受損、心律不整甚至猝死,而苯更是致癌物質。本港海關表示正了解事件。

台灣驗出 在港有售

本港不少幼稚園、幼兒中心及一般家庭都會在地上鋪上拼裝塑膠軟墊,避免兒童玩耍時跌倒或受傷。消費者委員會研究及商營手法事務部總主任鄭躍年表示,消委會未測試過這類產品,不知是否含苯,但他不排除台灣消基會驗出含苯的膠墊,部分在港有售。

鄭指出,苯屬致癌物質,是揮發性有機化合物,會釋放在空氣中,產生異味,但產品中含苯量高,並不等於會釋放在空氣,故須經測試才知該產品苯含量對人體的影響。他建議市民避免購買氣味強的膠墊,若使用該類產品時,應保持空氣流通,減少兒童吸入苯的機會。

據台灣消基會測試發現,十三個樣本中,有十二件會揮發出劑量不同的苯、甲苯、乙苯等有毒有機溶劑,其中五個含苯,含量最高為「家樂福拼裝地氈」,達0.19ppm;「Pooh EVA小熊維尼家族彩墊(彩印)」含量0.16ppm,此樣本亦被驗出含高達12.06ppm甲苯;「DISNEY米奇圖案轉印彩墊(彩印)」則含2.5ppm甲苯。此外,有八件樣本沒有在包裝中標示主要成分或所用物料。

地球之友助理總幹事劉祉鋒指,膠製產品有機會含致癌物質苯,如短期吸入高濃度的苯,會令人出現咳嗽、眼睛刺痛及皮膚敏感,長期吸入高濃度苯,可引致肝、腎功能受損,影響中樞神經,令人頭痛或麻痹,此外,幼童免疫系統一般較弱,如他們長期吸入苯,患癌機會也增加。

難以分解 無法清除

公開大學環境學系主任何建宗亦指,油漆、顏料,甚至玩具都有機會含苯,苯難以分解,長期吸入會致癌,若玩具或兒童用品含這物質,可放在空氣流通的地方,使苯從產品中釋出,但無法完全清除,只能將其含量減至無害水平。

王國長老

2021勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 兒童膠墊釋致癌毒物

等我本來想去買O添~~~ 好彩未O者!!

男爵府

下, 咁點算, 無得俾BB0係地下度玩?

大宅

下.....咁點算好呢???? 我仲唸住比BB係地下爬下添

複式洋房

閉啦, 我係日本城買了123那種, 個女隻眼就流眼水, 但睇了e生, 而家就冇野, 但係佢耐唔耐就會咳2吓..

大宅

哎也, 我都係日本城買左123個隻呀, 不過未開封, 咁我要轉買第二隻喇, 之前有bk媽咪介紹, 係吉之島有一種playing mat, 好似幾好, 賣$76.4, 大概90cmX182cm, 厚8mm, 等我去睇下先

子爵府

其實我去過日本城睇過, 我覺得佢有d平, 唔太可靠 咁唸住去荷花睇, 嘩!! 又確實幾貴 :evil:

聽icoico咁講, 去吉之島睇下先!!

不過我想買大塊裝, 唔知各媽咪們見唔見邊度有得買呀?

男爵府

玩具反斗城都有得買嫁, about$39.9~$79.9

大宅

我剛剛買左幾塊大的, 39 inch x 39 inch x 20 mm同"保護兒童會--按摩班"內使用的大塊的一樣, 見相
我地係問呀"保護兒童會"的姑娘, 佢地買$120, 不過我單買就比較貴 $150一塊, 或者可能group埋一齊買會平d啦. 有興趣可以找Miss chow, tel:90595982.

大宅

小倩, 唔好意思, 用左你的相做連結, 又唔記得講聲添.

bb-c

別墅

HI.
我在觀塘買了 (62X62)CM - 1pack 4張 - $60 ,
開始都有D味,不過吹了一晚, 就ok
我想都ok瓜, 因為呢間店系兒童現具"傳"門店
你可到(www.megaidea.com.hk)看一看

yoyobb 寫道:

其實我去過日本城睇過, 我覺得佢有d平, 唔太可靠 咁唸住去荷花睇, 嘩!! 又確實幾貴 :evil:

聽icoico咁講, 去吉之島睇下先!!

不過我想買大塊裝, 唔知各媽咪們見唔見邊度有得買呀?
[/quote]

複式洋房

好在睇o左呢篇報道,
我一直物色緊架喇
o個日o係一間百貨店度睇,
d墊30蚊有找,但我見到係內地造,
唔敢買呀~

jusco有咩?有冇sample o黎睇睇呀?

禁止訪問

男爵府

我仲有比呀仔用呀~ 因為未有lee編報導時, 我都會再係膠墊上放多張被, o甘應該會好d掛

男爵府

消委會跟進危險兒童膠墊
4月 1日 星期五 15:55 更新

對於台灣驗出部份兒童砌圖膠墊含致癌物質,香港消費者委員會表示十分關注,將會跟進及測試。

廣 告

香港不少幼稚園、幼兒中心及一般家庭,都會在地上鋪上拼裝塑膠軟墊,防止兒童玩耍時跌倒或受傷。不過,這類拼裝塑膠墊,日前台灣當局發現普遍含毒或致癌物質。

香港消費者委員會表示會測試這類產品,不知是否含苯,但不排除台灣消基會驗出含苯的膠墊,部份在港有售賣。

消委會副總幹事劉燕卿表示,被驗出可致癌的化學物質苯,屬於揮發性有機化學物,長期暴露在含苯的環境下會增加患癌機會,兒童若接觸,也會傷害眼部、喉嚨、呼吸系統,甚至會損毀腦神經。

劉燕卿忠告家長,購買這些膠墊時,應該注意是否有很難聞的氣味,若果已買,就應該放在通風地方一段時間,等有毒物質自然揮發後,才可讓小朋友使用。

根據台灣消費者基金會檢測當地有售的十三個拼裝塑膠墊樣本發現,有十二個揮發出不同劑量的苯、甲苯、乙苯及二甲苯等共十種有機化合物。專家指出,幼童長時間吸入這些有毒物質,可致腦部受損、心律不整甚至猝死,苯更是致癌物質。

王國長老

2021勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

複式洋房

咁我係日本城買那個有數目字的係邊類呀? 唔知繼續用好唔好? 大家有冇用緊呀? 如買其他代替買乜野好呢?

別墅

我係玩具反斗城買左3包兒童膠墊比囡囡,唔知佢個隻有冇事

大宅

好媽媽勳章

我都好想買好耐,睇完就唔敢咁求其,我本來都想係日本城買,自己認為墊地不用咁講究,同唔使買咁貴!好彩仲未買咋!
頭先去o左沙田的玩具反斗城,行o左兩個圈都唔見有得買,於是行過隔離荷花,一種$49,唔記得係幾多張,另一隻貴$130,四話係36張,但其實四小張合埋才等於人地正常一張,所以我計佢得9張,好貴,呢隻係台灣做!我都會去吉之島睇下,不過唔知明天有無時間去,如果有媽咪去睇,返來報料呀!

大宅

我响將軍澳吉之島買左張90x182cm既(一款係動物不過無貨, 另一款係車車船船)圖案playing mat, 日本製, 好似成卷地氈咁, 好靚, 開出黎無膠味, 係咁e吹下就抺比bb用, 一張過好易抺同清潔, 成惠$89.9, 老公試瞓過話幾舒服(個尺寸係大人都夠瞓架, 幾好), 尋日買果時有感謝日95折, 不過我買埋最後果2張啦.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題