論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印印出招了! 各位媽咪可否比d意見....

印印上期糧剛還晒agent錢,今期糧到手冇耐就話要出手提.

1. 我同佢講只可以假日用手提電話,平日要交比我地保管,合理嗎?定係夜晚bb訓左可以比番佢?bb學緊行,平日照顧時一定唔可以比佢傾電話,因會好危險.

2. 如果電話係佢自己買o既,冇咁名正言順收埋佢,我老公話不如買部cheap cheap送比佢,佢自己買電話咭,咁平時鎖埋佢好似好d咁,出幾百蚊就可以控制佢煲電話粥o既問題,仲可以平日有需要時出街/帶bb出街時check佢行踪,可行嗎?呢幾百蚊值得駛嗎?

3. 係咪千祈唔好比佢上台,要佢自己買電話咭?用電話咭打去印尼係平d?因為我印印話係印尼舖頭買咭打電話貴喎,係咪真?!

4. 最衰我老公口快快應承o左佢(當時佢冇諗得咁仔細,又冇我咁成日上baby kingdom,知道女傭職業通病係鍾意煲電話粥囉!).冇理反悔話唔比佢出,同佢講話平日要交比我地保管都有d黑面,點攪?!

請各位有經驗之媽咪比d意見, 出電話後通常又陸續有咩花臣/要求? 風水佬呃你十年八年,睇bk咁耐,各位媽咪講o既o野真係一一應驗, 印印日日真人示範上映, 唉!

依家印印工作表現?so fast so good啦!
Honeybaby Yan Yan

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 印印出招了! 各位媽咪可否比d意見....

我個工人自己買咗一部電話,仲買埋個handfree,成日玩message,但佢打返印尼都係用舖頭買的電話咭!話時話佢真係幾多電話,佢班朋友應該老闆返工後好得閒,成鬼日打俾佢,但我兩公婆又怕佢唔happy,會對我bb唔好,唔會直接叫佢唔好傾,但佢怕我老公,我老公响度時佢就好少傾,因之前太多,我老公借d意話"邊個電話成日响攪到佢冇覺好訓.而家佢收歛咗d.
我都認為你買部機俾佢,同佢約法三章放假先講好d.

大宅

唔駛沒收電話, 講明只準放假出外用, 平日叫佢放在家中公眾地方. 一響人人都知. 至於無人在家, 只得bb的時候, 真係好難管.

複式洋房

哈里波特 寫道:
唔駛沒收電話, 講明只準放假出外用, 平日叫佢放在家中公眾地方. 一響人人都知. 至於無人在家, 只得bb的時候, 真係好難管.

平日我同老公都要返工,浄低佢同bb係屋企,
真係冇王管......

男爵府

好媽媽勳章

講真,冇人係屋企,你管得幾多,係街,十個工人九個都係扲住個手提,係錦講係錦講,

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Yes, i'm agree with May123, we can't check the maid as we need to work.

大宅

有d工人真係會講電話講到忘晒形架,我親眼見過有個工人推住bb車去街市,沿路掛住講電話,迎面有架好大ge運菜手推車黎緊,個推車男人已經猛叫佢小心&睇車,但個工人好似完全聽唔到咁,到差唔多撞到先識避

不過,無手電佢地係街見到一樣會好好傾,我係屋企落下都見唔少,有d就要個小朋友好似罰企咁係度等,又d衰到同個小朋友一齊坐馬路邊吸廢氣tim呀

複式洋房

咁即係出又死、唔出又死(bb比佢湊,唔知會唔會遷怒係佢身上添)

平日工作時間收左佢電話又得唔得呢?
我驚佢用屋企電話打比friends煲粥,,
到時仲衰

大宅

小茹:

我請工人時講明,如出手提,即炒.
我工人不敢出.但用家中電話傾. 但始終有顧忌.不敢太過份.

如果你批准她出.那就是麻煩的開始.

她有手提,就成日心思思想用.
顧著找朋友,工作時容易心不在焉.
無錢交電話費,就想做秘撈.甚至借貸渡日.
同朋友交往密,膽就愈來愈大.

後患無窮.

三思,三思.

男爵府

同意 要諗清楚!
pc9 寫道:
小茹:

我請工人時講明,如出手提,即炒.
我工人不敢出.但用家中電話傾. 但始終有顧忌.不敢太過份.

如果你批准她出.那就是麻煩的開始.

她有手提,就成日心思思想用.
顧著找朋友,工作時容易心不在焉.
無錢交電話費,就想做秘撈.甚至借貸渡日.
同朋友交往密,膽就愈來愈大.

後患無窮.

三思,三思.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

小茹
其實電話是否你出根本吾重要, 因為我親眼見好多工人都有兩部或以上手機, 就算你比部機佢, 絕對吾等如你可以控制佢何時講電話.

侯爵府

你買部平平地比佢, 佢都覺得cheap, 你慳返吧啦, 佢都會自己出一個. 到時錢又用左, 氣又頂, 何必呢? 不如索性同佢say no, 佢要出都要me me mo mo, 不見得光, 不可以光明正大甘拿出黎講.

男爵府

就算我們這唔俾她買,她們都會照去買的。不過就買得鬼祟,唔見得光罷了。都無辦法...

我自己就俾了一個舊電話她用,幫她上埋台。因為我平時可以上網check下她的call record羅。都總好過不到唔做呀。

大宅

SUSANNA 寫道:
小茹
其實電話是否你出根本吾重要, 因為我親眼見好多工人都有兩部或以上手機, 就算你比部機佢, 絕對吾等如你可以控制佢何時講電話.

agree! 因為我都有出個手提(3G)俾個工人, 平時接我兩個
女放學用, 但上星期五俾我兩個女發現佢自己有另一部手提,
偷偷o係廚房講, 佢仲叫我兩個女唔好同我講, 最後我返到
屋企都無鬧佢, 因為我知佢又話問朋友借(已經俾我地發
現左好多好多野, 佢個答案都係呢個), 我只係同佢講:
1. 唔可以再話俾我聽無時間(每當我發現有不對的地方,
佢成日都話無時間做)
2. 唔好俾我覺得你黎hk唔係做野, 只係識嘆
3. 唔可以再教我兩個女講大話, 你驚我鬧就唔好做
p.s.: 我同佢講呢d野既時候, 佢當然有好多解釋, 仲要
講到好為我兩個女設想tim
:evil: :evil:

子爵府

我個工人之前試個一次自已將屋企多出架電話插入另一間房度喎, 我

別墅

I'M FULLY AGREE WITH pc9. Be careful!
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/070904/.png[/img]

複式洋房

想請問我地有權唔比佢地出電話咩?佢地會唔會反告我架?因我從未想過可以咁做. 但工作時間一定唔講得電話.

別墅

我覺得應該靜觀其變,如果日後個工人真係講電話講到老豆都唔記得姓咩,咁米即刻送佢返鄉問佢呀媽囉,但如果佢真係有節制既,米隻眼開隻眼閉囉.

講真丫,就算僱主講明唔準出手提,咁又有咩用,佢地都會偷偷出的,所以當知道個工人想出手提時,都應該無得阻止的,做僱主既就為有向佢作出勸導,叫佢用card唔好上台,等佢地有節制,同埋同佢約法三章先,如果佢一路都唔違法,米算囉.

我以前既工人都有背住我偷偷地買手提的,還幸佢都識節制,所以當我發覺後都隻眼開隻眼閉.

男爵府

有一些工人,你收一部,她出一部,簡直快到你唔會相信的。

我以前個工人就係o甘了....

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個個亦都係成日好多電話,擺明其他工人冇野做,個日大審完佢,佢話係佢家姐成日打俾佢,問下無聊野。我老公即刻好有威嚴同佢講,係咪想唔做搏炒!因為我話如果佢係咁講電話,我地唯有裝眼仔睇佢,佢即刻話個電話會俾左佢個親戚,希望係喇。唔發火當病貓。

首頁

尾頁

跳至