夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同個人渣中學時代已認識,我倆差不多拍了8年拖在1996年結婚,之後生了囡囡,囡囡現在已經13歲了.雖然人渣長期都在大陸工作,但大家感情一直都很好,逢星期五至日都會見面,如果人渣工作繁忙未能回港,我會同囡囡上大陸與他共渡週未.由於農曆年人渣才有長假期,所以都趁這段時間一家人跟團出外遊玩.
直至2007年初,人渣工作上有轉變,原本的合伙人要退走,當時餘下人渣自己打理.那時我同他講,不如我辭去份工,上大陸幫你一齊打理生意,而且大家不用再分隔兩地,起碼個家庭會正常啲.不過,他話我份工做了咁長時間,亦做得開心,叫我唔好辭職.人渣話佢自己攪得掂,還叫我不用擔心.
至2007年尾,大家開始爭執多了,之後人渣成日話間廠忙,未能回來,我都喺體諒,包容佢.加上囡囡功課亦很繁重,我都不能成日同她上大陸探爸爸.其實我咁多年一直都好信任人渣,如果大家成日有猜疑,根本不如結束這段婚姻,就因為這個信念,所以自己一直堅持下去,我相信婚姻喺一生一世,細水長流.大家一起這20多年內,我間中都會當說笑好認真好,問人渣大陸有無女人?如果有第一時間話我知,我覺得攬住一個已經唔愛自己嘅人喺極痛苦嘅事.不過每次人渣都話無.
2008-2009年就算大家見唔到面,在電話都會大吵大鬧,人渣會為少少事同我嘈,到星期四開始嘈,之後星期五就人又唔見,電話又無.咁又過咗個假期唔駛現身.這段期間,我一直很辛苦,自己身體也逐漸出現毛病,成日要睇醫生,甲狀腺出現問題,情緒很低落.囡囡見到我唔開心,她同樣唔開心.就算他肯返香港,亦多次在囡囡面前向我們發脾氣並連門鎖都踢難,我囡囡驚到大喊大叫.
問人渣既然無第3者,點解咁樣對我倆母女?(我一直只有體諒佢可能工作上嘅辛苦,所以諗唔通發下脾氣),但他答唔出!
到2009年10月,人渣終於開口話要同我離婚,因為人渣有第三者,而且人渣同個女人已經有個仔喺中山小欖,個仔當時已1歲有多(佢個仔喺08年7月出生).聽到突如其來嘅消息,我記得當時我驚到不懂做反應,好像突然什麼都無晒!點解我盡晒力換來這個結果呢?自己坐下來諗完一大餐,那一晚喺我這三年來最熟睡嘅一晚,原來自己成身輕晒,困擾自己很久的情緒終於可以有解脫!之後嘅日子幸好有家人,朋友開解,支持,他們很疼愛我同囡囡,有時朋友聽我吐苦水,講電話一講可能幾個鐘,但我講了出來真的舒服很多,我都很感謝他們.另外因為自己健康及囡囡感受,我對人渣一直都無再大吵大鬧了,怎至人人都話我對他很仁慈.到現在雖然短短4個月時間,但情緒上還算可以,始終二十多年感情,一下子無咗都幾傷!
之前同人渣講好囡囡生活費,但只比了10月同11月份.之後更玩大逃亡,玩失蹤.人渣已經由11月尾至現在無同囡囡聯絡,不聞不問,如果人渣經濟上有問題,可以大家商量,但囡囡都唔搵,我絕對不能原諒,有時自己諗原來人話變就變,都幾恐怖!
凡事都有第一次,由舊年聖誕開始,以後大節日都喺自己同囡囡渡過了!

別墅

好媽媽勳章

樓主, 加油. 你同囡囡一定有更美好o既生活.

大宅

加油! 鬼唔望1歲幾果個唔係佢個仔

子爵府

畀面勳章

加油呀.. 最緊要自己想得開..同囡囡開開心心地過..
總好過日日家嘈屋閉丫...

大宅

加油  其實我都好驚有依個問題出現

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

加油呀. 妳同囡囡一定活得開開心心.

男爵府

呢個人渣,將來佢有咩事求你, 你一定唔好理佢, 大陸女人cap.晒佢d錢之段, 佢就一冇所有.....

你就算離婚都用最慢的方法, 等佢地唔可以咁快結婚,之後又嚟hk.

子爵府

好媽媽勳章

樓主...你要加油呀...要活得比個個男人好呀...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

回覆 1# mingdo 的文章

加油, 我覺得你好堅強!! 以後仲有囡囡陪你一齊走以後既路!!!

複式洋房

好多謝您哋嘅回覆及鼓勵!
看見您哋對我嘅回應,我很感動,多謝晒!
我同自己講過我同囡囡一定活得比佢好!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無錯, 樓主一定活得比佢個c6好! 加油!!!!

子爵府

加油~我個所謂老豆都好似個人渣咁,包二奶生埋仔女,同媽咪離婚之後就失左蹤無理過我同媽咪~
你最緊要堅強D,好好生活,唔好衰俾個人渣睇。
囡囡大個一定會好鍚你,正如我好錫好錫媽咪咁~

大宅

佢有個仔:;pppp:
你告佢從婚

複式洋房

tcftcf :

多謝您!
由於囡囡由細到現在,事無大小都喺由我,及我爸爸媽媽照顧,所以我哋感情非常好.她什麼事都會同我講,我知道她很錫我.她早幾年前還細時,見我唔開心,會懂得逗我笑,囡囡見到我開心,她也很開心.所以我知道她很懂事,她一直都好比心機讀書,做好自己本份,不用我去粗心.

原帖由 tcftcf 於 10-2-11 15:26 發表
加油~我個所謂老豆都好似個人渣咁,包二奶生埋仔女,同媽咪離婚之後就失左蹤無理過我同媽咪~
你最緊要堅強D,好好生活,唔好衰俾個人渣睇。
囡囡大個一定會好鍚你,正如我好錫好錫媽咪咁~ ...

複式洋房

yan_man :

我身邊朋友都有比意見,可告人渣重婚,通姦等罪.但自己精神及健康上能否承擔到?我自己都唔知道!

請問有無朋友有這方面嘅經驗分享?

原帖由 yan_man 於 10-2-11 15:31 發表
佢有個仔:;pppp:
你告佢從婚

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 mingdo 於 10-2-11 14:55 發表
好多謝您哋嘅回覆及鼓勵!
看見您哋對我嘅回應,我很感動,多謝晒!
我同自己講過我同囡囡一定活得比佢好!

妳一定活得比佢好.

子爵府

佢有冇同個女人結婚 ?
定係同居 ?

如果同居無得告喎

複式洋房

oct27_2008 :

人渣同二奶應該未註冊結婚.但在大陸告通姦罪可成立嗎?二奶未婚產子有罪嗎?

另外,後來從人渣間廠嘅員工得知,當二奶懷孕時,人渣已經有另一情婦三奶了!

我都好想知,男人嘅心態,既然做錯了第一次,一次出軌同一千次出軌喺咪都喺一樣?身邊個男人變到咁樣很可怕.

原帖由 oct27_2008 於 10-2-11 16:18 發表
佢有冇同個女人結婚 ?
定係同居 ?

如果同居無得告喎

珍珠宮

原帖由 mingdo 於 10-2-11 13:47 發表
我同個人渣中學時代已認識,我倆差不多拍了8年拖在1996年結婚,之後生了囡囡,囡囡現在已經13歲了.雖然人渣長期都在大陸工作,但大家感情一直都很好,逢星期五至日都會見面,如果人渣工作繁忙未能回港,我會同囡囡上大陸與 ...

好唏噓!
女人往往會為自己找到一個好男人而高興一生, 但男人有很多都不會為自己找到一個好女人而珍惜一切.
要變的總要變, 幾傷心都總會過去. 與其猜疑吵鬧渡日, 或者這個結局會令你有更美好的明天.
樓主加油! 相信傷害人的人, 拆散別人家庭的人總會有"報應"的, "人在做, 天在看".

大宅

努力吧! 忘記背後,努力面前.支持你.

原帖由 mingdo 於 10-2-11 13:47 發表
我同個人渣中學時代已認識,我倆差不多拍了8年拖在1996年結婚,之後生了囡囡,囡囡現在已經13歲了.雖然人渣長期都在大陸工作,但大家感情一直都很好,逢星期五至日都會見面,如果人渣工作繁忙未能回港,我會同囡囡上大陸與 ...

首頁

尾頁

跳至