自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

吓...我朋友都係潮州人, 佢地d仔女係叫嫲嫲~~呀wor!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

未聽過..............mouth:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我99係潮州人, 都係叫我個仔叫佢做麻麻, 大伯個女都係叫麻麻

翡翠宮

妳同佢講,我哋鄉下叫嫲嫲做馬馬架(假的 ),為防bb混淆及讀書時唔會表達錯誤...都係跟港人叫法叫番嫲嫲及媽媽好啲!

水晶宮

2024年龍年勳章

我老爺奶奶都係潮州人bor, 佢地好enjoy 我仔叫佢地爺爺麻麻wor. 係未搵藉口咋.

原帖由 joeywongmy 於 10-3-1 21:21 發表
我6299都係潮州人
佢地唔興叫嫲嫲
成日都叫我個仔叫佢做媽媽(音﹕嗎嗎)
大家覺得有問題嗎?
我既意思係會唔會混淆左bb既認人?
有無人係潮州人bb又係咁既成長無問題架?
thx ...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

NO!!!!!!!!!!!!!!!!! don't confuse your baby! next time when u have school interview, teacher ask your baby how many mama u have? or who is your mama? what if she point out your 麻麻 as mama?? how embrassing! his/her teacher might think she/he is stupid!
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我老公全家都係潮州人, 我奶奶都唔會咁,都係叫嫲嫲架﹗

複式洋房

我係純種潮州人,從來冇聽過叫阿麻做 "嗎嗎"!

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

C6係客家人, 客家人叫嫲嫲做阿婆, 婆婆做外婆~
不過我唔理咁多, 跟返正常爺爺嫲嫲咁叫, 費事返學會混淆~

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我識講地道潮州話,
佢既意思唔係叫BB叫佢做媽媽,而係佢地講麻麻既發音係MAMA(第四聲,即係好似講媽媽咁),而佢地講媽媽既發音係MAMA(第二聲,即係好似講馬馬咁)

但我覺得都係叫BB講返廣東話好D

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

It's so ridiculous!!!! Don't let your baby call your grandma as mummy! It doesn't make sense! Please don't
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

大宅

我6299都係正宗潮州人
佢地叫亞b叫嫲嫲同爺爺喎

男爵府

好媽媽勳章

嫲嫲就係嫲嫲啦, 佢係咪恨生bb呀?!

伯爵府

好媽媽勳章

"阿媽"潮州話係祖母的意思,而祖父叫"阿貢"

大宅

原帖由 joe_1206 於 10-3-2 01:46 發表
"阿媽"潮州話係祖母的意思,而祖父叫"阿貢"

首頁

尾頁

跳至