跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

我發現依家呀仔好有脾氣,如果你攞咗佢手上D嘢( 通常係唔玩得),佢會先拜神咁三跪九叩 ,然後就坎頭落地,直到你抱起佢或比D新奇嘢佢就無事.
起初佢係軟墊發爛渣我有得佢,點知佢係磚地都係咁,以為坎咗一次痛咗唔敢,點知隔一陣唔記得又0黎,個額頭瘀咗啦 ! 星期四仲去影相,可能當日要用遮瑕膏先得!

大家DB有咁0家 ? 有無計呀 ? 我罰咗坐監 ( 返床仔 ) 唔知佢會唔會learn 到呢 ?

大宅

宜家d小朋友真係好難教,好有脾氣,熹熹都係咁,我地拎走唔俾距玩嘅野,距就會大叫跟住喊,再加埋兩隻手不停大力fing,之後坐落地..
我都好想知有咩方法教呀,我地只係講解距知唔可以咁樣,再擲返床仔俾距冷靜下..

大宅

妹頭都係嗅脾氣呀....我要用其他野轉移佢視線...如果唔係就扭晒計 !!
跟我做個friend
http://elaine407.pixnet.net/blog

大宅

Macus開頭都係咁!
你唔好就咁攞走個玩具,你叫佢比你,試多幾次佢就知呢樣嘢唔玩得,佢攞咗都會自動比番你.

王國長老

畀面勳章 王國長老

首先, 揚手叫"唔好", "唔得", 或 "no no no"; 接著, 把你既手遞出來, 叫佢"俾俾"你

俾咗你, 就拍拍手贊佢"叻叻"!

唔係次次得, 不過慢慢來啦~

等待驗證會員

好等我跟住試下先 !
佢地依家好似明d又唔明d真係要比d心機時間去教下佢邊d做得邊d唔得

複式洋房

我隻囝囝都係咁啊.... 一係向前一係成個身坳後... 佢要拎的野點都要拎囉....

等待驗證會員

me too ! 豆豆上次坎得咁金學精咗, 想坎頭都會諗一諗先, 坎都坎係軟墊或梳化, D BB真係好鬼精 :;pppp:

不過今日行SOGO時佢係玩具部死都唔肯走,點出招都唔掂,又唔比我抱,坳腰向後又坎到後腦,起咗個樓.
咁坎法就0黎變戇豆 ( MR.BEAN )

原帖由 gloriaw 於 10-3-4 00:48 發表
我隻囝囝都係咁啊.... 一係向前一係成個身坳後... 佢要拎的野點都要拎囉....

別墅

我個仔又係, 今個星期開始識得發脾氣. 成日拗後, 隻手亂撥, 如果抱唔實, 分分鐘跌落地.

複式洋房

我都係會話"no~唔准架", 跟住叫佢比~通常都肯既, 不過~反而佢同其他小朋友玩時, 就好鬼肉緊~又尖叫、又扯人, 惡到死!! :;pppp:

原帖由 man_man1004 於 10-3-3 14:19 發表
Macus開頭都係咁!
你唔好就咁攞走個玩具,你叫佢比你,試多幾次佢就知呢樣嘢唔玩得,佢攞咗都會自動比番你.

等待驗證會員

我都發覺佢地同小朋友時開始爭玩具,會推,打,大叫,好鬼狼死 !上個月玩時都係會爭但爭得0黎都好詩文,唔會死搶,但依家點都要搶到為止,要分開佢地先可制止.

別墅

我個仔又係,成日拗後,又打我臉.............

大宅

我個仔都是一樣, 一唔滿意就會打人, 我見到就會鬧佢, 咁佢就收手, 但換了是工人, 工人怎叫佢, 佢都要打多幾下, 已講了很多次, 叫佢不可以打人, 他仍然這樣, 真係難教.

大宅

我個女而家仲識講"打"....我話打唔啱, 佢仲會繼續"打"....我問佢邊隻手打, 佢伸出黎話"呢隻".....真係俾佢激屎....
跟我做個friend
http://elaine407.pixnet.net/blog

子爵府

我個仔d 皮氣又係好臭,唔俾佢落地,佢又就發顛,個頭係咁fling,又打人......
真係好驚佢返學會打d 小朋友

大宅

原來唔止我個仔係咁..我個仔17個月大又係成日發忟, 一忟就用手抓我地執面, 頸咁..呢5日假我就鼻都頸都有抓傷, 連家姐仔額頭都比bb 整損. 出街有見到人地d 野又要拎, 唔比佢又大喊到收唔到聲.....唉....真係

複式洋房

我會同我細b講 "no no", 做埋手勢, 之後問佢攞番佢唔應該玩的野, 千其唔好搶bb野, 攞第2樣野去換, 唔係佢下次唔信你, 就發脾4.

一係就抱開佢, 轉移佢的視線, 好似係 ~ ee, BB, 我地入房睇下有咩野玩先...or..BB, 我地去食飽飽先啦...

唔好同BB 鬥發脾4, 佢見mami 係咁, 佢都會跟住係咁.

首頁

尾頁

跳至