跳至

首頁

尾頁

男爵府

跟團跟邊間?

自由行, 搭咩車去?

依家係度諗緊點去...mouth: mouth:

大宅

你小朋友幾大先, 如果6歲內, 跟團真係比較舒服d, 上次我同個小朋友去, 個時佢2歲幾, 跟團都ok架, 幾開心~~

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 fannynsf 於 10-3-5 12:57 發表
跟團跟邊間?

自由行, 搭咩車去?

依家係度諗緊點去...mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

上次我一家3口都係自已去,ok感覺好好呀,所有野都係自己預算,唔洗就其他人,鍾意點就點,我唔記得由深圳定皇崗去喇,總之一出關口就有去番禺既車,車程大約2個幾點,中途會有一次落車去廁所

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都打算自遊行,但會o係旅行社買酒店同門票package,
諗住上廣州住,然後搭地鐵落番禺好方便,

大宅

我想帶兩個囝囝搭下火車, 所以都諗緊自遊行. 不過就未必會住長隆的酒店, 你地呢?

原帖由 ReikoLau 於 10-3-8 11:19 發表
我都打算自遊行,但會o係旅行社買酒店同門票package,
諗住上廣州住,然後搭地鐵落番禺好方便,

大宅

自己去都好簡單及好方便,由羅湖火車站去廣州番禺長隆歡樂世界...

路線如下...

1> 出羅湖關後...由地面靠左...一路行...可見深圳火車站售票處...可在該處搭乘往廣州火車...

約10-20分鐘一班...車程約60分鐘...車資約70-90元人民幣...

車票買<<<廣州東站>>>...此站比廣州火車站好...較少外省人...

2>上到廣州...要搭地鐵...到長隆歡樂世界...

在<<<廣州東站>>>出站後...對面有個售票處...右側有路徑通往的士站...

在此路徑中間...有樓梯下去地鐵站...

乘坐3號線到<<<汉溪長隆>>>站...大約半小時

到了E出口...上去會見到接駁巴士...可以到長隆各景點...(服務時間09:00-21:30)...

原帖由 fannynsf 於 10-3-5 12:57 發表
跟團跟邊間?

自由行, 搭咩車去?

依家係度諗緊點去...mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

前年小朋友未夠 2y 就跟團 (因永安未夠 2y 只收 50蚊)
上年就自由行 , 係元朗搭車去番禺 , 食 lunch 入酒店 check in ,係酒店 hir 一陣 , 晚去睇馬戲,第二朝係酒店食早餐,去動物園,出廣州食飯 +住 , 第三日行街 , 食野,搭火車去深圳過關返屋企.
因小朋友太細所以剩玩動物園.
全個行程好輕鬆.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-3-8 13:02 發表
我想帶兩個囝囝搭下火車, 所以都諗緊自遊行. 不過就未必會住長隆的酒店, 你地呢?

我會o係廣州住

別墅

自己去, 自由些

複式洋房

原帖由 三個白白豬 於 10-3-8 14:10 發表
前年小朋友未夠 2y 就跟團 (因永安未夠 2y 只收 50蚊)
上年就自由行 , 係元朗搭車去番禺 , 食 lunch 入酒店 check in ,係酒店 hir 一陣 , 晚去睇馬戲,第二朝係酒店食早餐,去動物園,出廣州食飯 +住 , 第三日行街 , 食 ...

請問元朗邊度有車去?

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 corrochan 於 10-3-10 15:22 發表

請問元朗邊度有車去?

中旅有套票買 , 元朗有得上車 , 好似一日得一班.
我上次就係西菁街到買票 & 上車 (近公園仔,藥材鋪側), 一日有幾班去祈福 .

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我也是自由行,但我上網租祈福新村住
都OKKA約4-500一晚
車係買中旅D票,OK 2HRS到

珍珠宮

好媽媽勳章

我去2次都係跟團, 因為懶~~乜都有人安排好攪掂好, 咩都唔駛煩~~

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 貓MIMI 於 10-3-11 09:54 發表
我也是自由行,但我上網租祈福新村住
都OKKA約4-500一晚
車係買中旅D票,OK 2HRS到

上次我住長隆,我都想試下住祈福新村,除左上綱book,中旅有冇得租呢??咁你上次上綱book,係book左自然後去到先比錢??可否提供條link比我??thanks!!

男爵府

http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=1

呢條link有晒所有資料,希望幫到你

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 貓MIMI 於 10-3-12 10:30 發表
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7655785&extra=&page=1

呢條link有晒所有資料,希望幫到你

thanks for sharing
依家睇緊番禺既酒店,有冇人可話我知,番禺同祈福新村係咪2個唔同地方?四海一家係屬於邊度?住番禺酒店好定祈福新村好d??呢2個地方去長隆搭的士幾耐時間/錢左右

男爵府

我租祈福新村d屋~因為有8人去,酒店吾化算MA,睇自己BUDGET LA

子爵府

我唸住復活節跟團好似平D,我都有十幾人去吖!
原帖由 貓MIMI 於 10-3-12 01:15 PM 發表
我租祈福新村d屋~因為有8人去,酒店吾化算MA,睇自己BUDGET LA

別墅

我一家3口都係自已去. Buy package from China Travel Agency (from Yuen Long, by bus, 3.5 hours)

首頁

尾頁

跳至