跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

中文/英文/數字都可以
係自己教定係學校教??

複式洋房

冧冧一時時,基本上當佢認得1-0 & a-z;因為成日同冧冧玩讀車牌,但唔係次次中。
我係2007年3月1日出世架!

Welcome to My Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/csk0305

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又無特別去數幾多,不過Brandon自己都鍾意問人d字,尤其同佢玩咗字卡之後,中文我估都有100個字,英文因為想佢專注中文多d,所以少咗玩同教,我估有幾十個左右,至於數學就1-100,但當然數數下要提下咁
原帖由 B媽-Blue 於 10-3-11 23:40 發表
中文/英文/數字都可以
係自己教定係學校教??

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

咁又真係幾叻仔wor~~
我個仔有自閉傾向,成2歲半先開口講野,如果我知佢咁好記性,我一早就教佢啦
而家佢認得大小楷A-Z,部分雙位數字,十幾個中文同英文字,D字我都係人日o個日先開始教
呢排識得排A-Z,有時由Z排返轉頭

原帖由 huisylvia 於 10-3-12 19:30 發表
我又無特別去數幾多,不過Brandon自己都鍾意問人d字,尤其同佢玩咗字卡之後,中文我估都有100個字,英文因為想佢專注中文多d,所以少咗玩同教,我估有幾十個左右,至於數學就1-100,但當然數數下要提下咁
...

複式洋房

嘩~真係吾錯喎,叻過我個仔好多!

吾知係吾咪d奶粉好營養,依家d細露真係好叻.....

好似律媽個仔咁,未到兩歲就認得晒大小階A-Z,1-100都識晒,吾單只認得,仲要識得排序.依家三歲已認得晒三字經d字,而且可以一字不漏背出黎.亦學識埋加減數添.真係嚇死人.

真係吾明點解人地個仔會咁叻,我個仔只係識玩,咩都吾識.

原帖由 B媽-Blue 於 10-3-12 22:21 發表
我個仔有自閉傾向,成2歲半先開口講野,如果我知佢咁好記性,我一早就教佢啦
而家佢認得大小楷A-Z,部分雙位數字,十幾個中文同英文字,D字我都係人日o個日先開始教
呢排識得排A-Z,有時由Z排返轉頭:ig ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

嘩...乜依家d小朋友咁叻架!!

我無乜點理過我個囝識唔識d咩字喎!! 佢應該識得某d架, 不過我無刻意去問.
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 B媽-Blue 於 10-3-12 22:21 發表

所以你問過小朋友幾時識排A~Z..

其實小朋友細個, 你肯教佢就吸到架喇! 我個仔e+睇"基礎漢字500" 睇到第三套嘅第3本, 第4同5set都未出, 就嚟快過出新書喇!

加油呀!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

B媽,其實我知好多小朋友都可以好早識字,只不過係以前既觀念中唔使咁早教,等佢返學先,我睇過d書,研究發現話小朋友0歲開始至6歲既腦部發展係一生人中最快,唔係一定天生天才至叻,只要係呢段時間俾多d刺激同知識佢,佢係可以吸收到既,當然我唔係話要因為咁而狂谷啦,只不過多d俾佢唔使太大壓力,學到幾多咪幾多囉,妹妹就快出世,我都打算咁教
我仔過年前check到語言遲緩,同社交能力比較弱,比自己年齡慢9個月,所以而家講野都仲係短句唔叻,但認知能力就超出3歲以上,個位治療師佢有好多case都係咁,多數男仔,只要佢地經過治療語言跟返之後,當佢地識得用語言表達後,都會好叻仔既(當時令我諗起律媽之前提及既3M兒童)
我知道你個仔都接受緊治療,所以你都俾多d心機,如果發現佢記性咁好,又肯去記,多d同佢玩字卡,我買果d好平既(可以自己做,不過我無時間),不過我建議最好字同圖分開果d,或者自己介開,因為我個朋友用字圖一張過果d,小朋友好多時因為睇到圖而識讀個字,而唔係真係認到個字,初時字圖一齊放,等佢識個字既意思先,之後就好似玩配對遊戲咁,由字搵圖,或圖搵返字,都幾好玩架,小小心得,希望一齊分享下

複式洋房

我同意︰小朋友0歲開始至6歲既腦部發展係一生人中最快,唔係一定天生天才至叻,只要係呢段時間俾多d刺激同知識佢,佢係可以吸收到"

我個囝兩歲已認得晒大小階A-Z和排序,1-100中英文也識count up and down。英文字都識有300個以上,不是天分高,是平時與他玩很多英文和數字遊戲多呢!

大宅

我好耐無上黎喇~連Blog都無寫& close左,電腦都封左塵.

真係好忙,停職留薪左幾年,開始要返工,如果吾係老闆會炒架喇,哈哈!

阿仔一踏入三歲就正式返學喇~我地好好彩,有係朋友介紹左一間幼稚園比我地,間幼稚園係三歲入學,而且一班有六個同學,而師生比例1:3,亦有學劵.

講返正題先.....
阿仔到依家都未排到見言語治療師,不過...一去到接近三歲開始學講野,依家識講好多野,開始識唱有歌詞的中英文歌仔,亦都識自己揭開書本上讀字,表達自己的時候懂得用短句,而且有問有答,真係開心死我!!

B媽,趁小朋友未識講野前,如果佢想學就盡量教佢,小朋友一識講野,專注力就會弱d,因為佢地把口會吾停,講多過聽.

阿仔識的野全部係佢未識講野前教佢架,依家想佢靜靜地聽下CD學野都難.除左apple000所講果d之外,阿仔已識背乘數表,全套Phonic都識左,未到兩歲已識用字母拼出英文字,依家就會用把口串出黎.最近連普通話都識講,仲識用普通話打油詩.

加油~B媽!!

原帖由 huisylvia 於 10-3-16 12:05 發表
B媽,其實我知好多小朋友都可以好早識字,只不過係以前既觀念中唔使咁早教,等佢返學先,我睇過d書,研究發現話小朋友0歲開始至6歲既腦部發展係一生人中最快,唔係一定天生天才至叻,只要係呢段時間俾多d刺激同知識佢,佢係 ...

男爵府

介紹你地一套唔錯的中文認字教材丫 同青田出o既"我自己會讀"差唔多 ,但價錢就平好多, $250有成36本書及一隻cd
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b15422946?u=maggieymh

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女返咗新學校一個月, 老師教咗佢"老師", "飛機", 輪船", "汽車"同"白兔", 我前幾日考佢, 佢真係識晒(沒有圖畫), 但係我問返之前間幼稚園個"米"字, 佢就不識, 所以小朋友真係吸收好強, 你教佢甚麼就學了甚麼, 你不同佢溫習下, 佢又會好容易忘記!

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我買左喇,多謝你介紹,我個仔而家幾日讀一本
英文我自己教,冇圖只係認字咁囉

原帖由 maggieymh 於 10-6-12 04:33 發表
介紹你地一套唔錯的中文認字教材丫 同青田出o既"我自己會讀"差唔多 ,但價錢就平好多, $250有成36本書及一隻cd
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b15422946?u=maggieymh ...

大宅

十幾個中文單字(無圖),英文字A-Z就未識哂, 一半度啦,學校教

子爵府

有少少想八掛下...可唔可以pm話我知而家返邊間學校??^^

原帖由 as_sheep 於 10-4-19 01:01 發表
我好耐無上黎喇~連Blog都無寫& close左,電腦都封左塵.

真係好忙,停職留薪左幾年,開始要返工,如果吾係老闆會炒架喇,哈哈!

阿仔一踏入三歲就正式返學喇~我地好好彩,有係朋友介紹左一間幼稚園比我地,間幼稚園係三歲入 ...

禁止訪問

男爵府

May I know the school name?

Thanks,

原帖由 as_sheep 於 10-4-19 01:01 發表

阿仔一踏入三歲就正式返學喇~我地好好彩,有係朋友介紹左一間幼稚園比我地,間幼稚園係三歲入 ...

男爵府

Would you please tell me the school name? Thank you!

子爵府

2018復活節勳章

其實點解要咁緊張數住3歲幾人仔認到幾多個字?
Monkey媽媽

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 Monkey媽媽 於 10-9-8 07:38 發表
其實點解要咁緊張數住3歲幾人仔認到幾多個字?

因為b媽個仔嘅情況有d特別~

首頁

尾頁

跳至