自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問呢個手術危險嗎.做完有咩要注意.tks
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

男爵府

醒目開學勳章

做任何手術都會有風險, 換心瓣係大手術, 不過都已經係好成熟既手術,都有廿幾年曆史啦, 除非個病人有其他長期病(如高血壓,糖尿等), 否則都無乜問題, 做完手術後係ICU住3天左右,再回普通病房, 大約10天左右便落床.這時最要小心,不要跌到,因是開胸手術,D骨要4-6個月才愉合,跌親好麻煩,係咪你換呀, 換豬瓣 or 金屬瓣???, 金屬辮要終生食簿血药, 食簿血药要小心飲食,不可食任何中藥,藥材, 涼茶,或自行購買成药食,因有些食物和药跟簿血药對沖, 出院時e院會有指引比你, 定期要返e院驗血(簿血指數),約2個月一次....有關這方面既問題我都可以告訴你,我自己換咗快5年了...

原帖由 DEVILY 於 10-3-12 23:17 發表

大宅

原帖由 DEVILY 於 10-3-12 23:17 發表

任何手術一定會有風險,況且呢個係一個大手術.我家姐兩年前更換咗一個金屬心瓣,佢做完手術休息咗差唔多九個月.手術後注意事項好多,要做心肺運動,要長期食薄血丸,唔好食咁多綠色既菜,多食白色部份,份量要均衝.中藥,白果唔食得,包括涼茶,湯內藥材.康復期間返去醫院做心肺運動,飲食由營養師指導.仲有如果有唔舒服千其唔好隨便買成藥,因為手術後要薄血丸防止血疑固,如果食咗成藥會影響薄血丸功能.睇醫生一定要話比醫生知.仲有好多細節嘢醫生會詳細話你知.
請問樓主喺邊間醫院做?祝身體儘快康復.
我家有兩隻大烏龜

大宅

原帖由 Aloysiusma 於 10-3-12 23:43 發表
做任何手術都會有風險, 換心瓣係大手術, 不過都已經係好成熟既手術,都有廿幾年曆史啦, 除非個病人有其他長期病(如高血壓,糖尿等), 否則都無乜問題, 做完手術後係ICU住3天左右,再回普通病房, 大約10天左右便落床.這時 ...

我家姐廿年前第一次換金屬心瓣,廿年後換第二次,換完後生活,飲食上要好小心,同你講大致相同.由於佢係換金屬, 手術後要終身食薄血丸.

我家有兩隻大烏龜

男爵府

係我屋企人換.想知手術前後有咩注意.聽妳咁講都要住半個月醫院是嗎tks
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

男爵府

醒目開學勳章

我都係金屬瓣, 我估你姐姐今次換完後既感覺好唔同,e生話我知以前D瓣好大聲,D金属無咁靚, e家我用係鈦金屬,好輕,你姐姐好勁呀,我成日同e生講,希望尼個瓣用到我返天家為止,唔想再做第二次, e生話以前D瓣都可用廿幾年,e家D更耐用啦 ...

原帖由 chrisunkub 於 10-3-12 23:58 發表

我家姐廿年前第一次換金屬心瓣,廿年後換第二次,換完後生活,飲食上要好小心,同你講大致相同.由於佢係換金屬, 手術後要終身食薄血丸.

男爵府

醒目開學勳章

我住咗差不多一個月呀,D肌肉都硬曬..

原帖由 DEVILY 於 10-3-13 00:04 發表
係我屋企人換.想知手術前後有咩注意.聽妳咁講都要住半個月醫院是嗎tks

男爵府

回覆 7# Aloysiusma 的文章

要一個月.妳係邊間做的.咁係唔係做完手術後係唔可以工作,tks

男爵府

醒目開學勳章

我係"養和"做, 我當時有工作, 手術後四個月就上班,再一年後就退休做全職媽媽,因仔仔要上小學了..

原帖由 DEVILY 於 10-3-13 00:24 發表
要一個月.妳係邊間做的.咁係唔係做完手術後係唔可以工作,tks

首頁

尾頁

跳至