在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係未真係兩歲返學易病d呢~
我大仔10月開始返n1,11月就開始好易病,到而家3月~total返o左4個月平均每個月都會有幾日sick leave ~ 唉~真係開始有d想退學~ 未返n1前佢身體唔差,勁少睇醫生~
真係驚病得多抵抗力都差好多囉~ 點算好

各位冇番n1 o既小朋友,係未好少病o家~

別墅

好媽媽勳章

我個女返咗N1真係成日病呀!一個月病二,三次呀,返咗2個月之後就退咗學啦!等9月返K1

複式洋房

咁而家退o左學係未真係好d呀~
我地知一半係關天氣事o家啦~ 時冷時熱,大人都頂唔住啦~ 而家冇返n1,咁有冇返pg呀~

原帖由 ling7974 於 10-3-13 03:27 發表
我個女返咗N1真係成日病呀!一個月病二,三次呀,返咗2個月之後就退咗學啦!等9月返K1

珍珠宮

好媽媽勳章

我個女無返N班 , 直接返K1
頭1個月都無野 , 打後每個月都病 .....
聽人講頭一年返學係咁 ...
要等佢慢慢習慣下D菌 ........

男爵府

大廚勳章

其實小朋友返學就會增加感染的機會. 病係無可避免的. N班唔返, 到K班返都唔一定會病少D. 只是將時間推後, 希望大少少, 抵抗力會好少少.

我仔返N1前都病, 返左學當然有病, 但不致於其他同學仔咁, 返一個月, 有2個星期請病假. 你個仔一個月請幾日病假, 其實我覺得佢都算係OK了. 當我仔到升K1班時, 一年都係請幾日病假, 相對黎講, 我覺得佢比一d一開始就返K1的同學好.

所以呢個係必經階段, 但若你覺得心痛, 都無計, 就把時間推後, 希望有改善.

別墅

好媽媽勳章

原帖由 honb 於 10-3-13 13:51 發表
咁而家退o左學係未真係好d呀~
我地知一半係關天氣事o家啦~ 時冷時熱,大人都頂唔住啦~ 而家冇返n1,咁有冇返pg呀~

無返真係好D呀!而家等番K1囉!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我亞女都係, K1 一個月病幾日, 而家k2 就個幾月病1,2日
原帖由 小露比* 於 10-3-13 13:57 發表
我個女無返N班 , 直接返K1
頭1個月都無野 , 打後每個月都病 .....
聽人講頭一年返學係咁 ...
要等佢慢慢習慣下D菌 ........

複式洋房

我個仔只番o左5個月~ 平均一個月都有一次啦~一病我就多數停佢3日,等佢好番d先~最犀利應該都係11月開始o個陣隔2weeks要停幾日囉~

咁睇黎真係比佢適應多d會好d~

咁你地o既小朋友有冇打流感針?係未返o左學一定要定期打流感針 ( not豬流感)

我好怕小朋友要打咁多針,但係係未真係返學打o左好d~

首頁

尾頁

跳至