自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

又有唇泡疹喇..真係一年一次...
但今次足足有3大撻o係咀邊!!!!
買左藥膏搽感覺已經比前兩日好..
但今日沖沖下涼,摸到條頸右邊有舊硬既野..
mami話係淋巴腺發炎.. 其實係咪呀?
但禁落去又唔痛嫁wo..而且我又無喉嚨痛丫..
咁聽日睇唔睇醫生好呢?定等佢自己好算?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔洗估估下, 當然去睇醫生啦!!

不過, 另外你可以買 d 五花茶卸卸火, 有時可能係痰火核(西醫稱淋巴結核), 熱氣關係, 見你又出唇瘡

伯爵府

I just had the same as you described last week.
Don't worry. I had an ultra sound scan. It's just a dead 淋巴腺. It won't affect anything.
PM me if you want to know more. :)

洋房

我唔係好想睇醫生呀,因為唇泡疹o個度開始好..加上條頸粒野又真係唔痛..
但又好驚wo..d朋友又話可大可小咁...搞到我唔上唔落..

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

早2個月我條頸都試過腫起一舊,醫生 suggest照 ultra sound,佢話如果突然腫得那麼快而且不痛的話,一般都不用太擔心,後來他一邊照 ultra sound 一邊把腫起來的位置,用針把裡面的東西全抽出來化驗,証實抽出來的組織冇D古靈精怪野,醫生說我是甲'狀'線發炎,然後血水積聚不散,只須食幾天抗生素,E家冇事放心晒。
不如你快些去看醫生,唔痛應該冇 mud事, don't worry。

男爵府

我都試過摸到條頸右邊有舊硬既野, 又係唔痛, 不過由細粒會慢慢變大粒d, 去左睇中醫, 飲左一個月中藥, 慢慢細粒番至無事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係咪d咩 甲狀腺,扁桃腺o個d呀?
我仔女都有,e生話無問題。尤其明顯同大&硬既時候,就係佢地病 ~ 身體有d毛病(濕疹起時都會係咁)既時候,平時無事無幹,又會細番,一粒橙核咁。

而家阿女大左d,就無細時咁明顯。

子爵府

你係邊個位腫左?我係耳珠下小小個位,腫左一個舊~去睇e生,話我口水線發炎wor,食左5日藥~~但其實唔食都會好返~因我又試過再生無理佢,訓醒左又無事~~
^0^

洋房

其實真係唔痛呀..再摸下..比起琴日又好似細左d..
我而家食緊牛黃解毒片@@

原帖由 pwsmay 於 10-3-15 09:43 發表
早2個月我條頸都試過腫起一舊,醫生 suggest照 ultra sound,佢話如果突然腫得那麼快而且不痛的話,一般都不用太擔心,後來他一邊照 ultra sound 一邊把腫起來的位置,用針把裡面的東西全抽出來化驗,証實抽出來的組織冇D古靈精 ...

洋房

但係比琴日好似細粒左wo

原帖由 prettysnow 於 10-3-15 09:50 發表
我都試過摸到條頸右邊有舊硬既野, 又係唔痛, 不過由細粒會慢慢變大粒d, 去左睇中醫, 飲左一個月中藥, 慢慢細粒番至無事

洋房

咁係咪唔洗理佢喇,因為我見佢比琴日好似細左

原帖由 foggyao 於 10-3-15 10:42 發表
係咪d咩 甲狀腺,扁桃腺o個d呀?
我仔女都有,e生話無問題。尤其明顯同大&硬既時候,就係佢地病 ~ 身體有d毛病(濕疹起時都會係咁)既時候,平時無事無幹,又會細番,一粒橙核咁。

而家阿女大左d,就無細時咁明顯。 ...

洋房

唔識講邊個位,就係耳殊後少少再落少少..
我都諗住唔理佢住..因為好似細粒左

原帖由 567 於 10-3-15 11:30 發表
你係邊個位腫左?我係耳珠下小小個位,腫左一個舊~去睇e生,話我口水線發炎wor,食左5日藥~~但其實唔食都會好返~因我又試過再生無理佢,訓醒左又無事~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 學生 於 10-3-15 11:59 發表
咁係咪唔洗理佢喇,因為我見佢比琴日好似細左

我自己做法 ~ 唔會理佢囉 ~ 我自己做法咋! 而且你而家都話細粒左洛。

因為你話自己有唇泡疹嘛! 咁即係個身體弱左,分散左去個嘴度打緊仗啦,咁贏左個咀無事,咪粒野會細番囉。

我見阿仔阿女都係咁咋! 有病(濕疹起都好),就會大粒硬,無野就會要摸落去先得粒核。

洋房

個咀開始結結地焦喇...

原帖由 foggyao 於 10-3-15 12:06 發表

我自己做法 ~ 唔會理佢囉 ~ 我自己做法咋! 而且你而家都話細粒左洛。

因為你話自己有唇泡疹嘛! 咁即係個身體弱左,分散左去個嘴度打緊仗啦,咁贏左個咀無事,咪粒野會細番囉。

我見阿仔阿女都係咁咋! 有病(濕疹起都好) ...

洋房

原帖由 學生 於 10-3-15 12:12 發表
個咀開始結結地焦喇...

但我岩岩無啦啦feel到條頸o個到陣陣痛......

珍珠宮

原帖由 學生 於 10-3-15 12:21 發表

見到你個 都知靚番啦! 哈哈!!

痛 ~ 係咪你心理作用咋?定係你呢幾日噤得佢多呀?

洋房

哈哈..我真係係咁禁佢..手多多

首頁

尾頁

跳至