論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期剛試左個工人,佢做野都幾好,自動波,湊b都熟手(我個b3個月),不過我同佢講親野佢都無即時反應,只係識笑笑口望住我,我問佢明唔明佢先話知,跟手先去做,仲有一樣野, 佢話依家做緊個僱主無比早餐同LUNCH佢食,佢要自己搞掂,我問佢咁小朋友食咩(佢湊緊個四歲既bb)佢話食abc粉喎,我都唔知真唔真,我問AGENT咁唔係犯法既咩,佢話先前個僱主唔係經佢地所以唔知,我問佢可唔可以同再之前個僱主聯絡,佢又係話果個唔係佢地個客人地唔SO佢!其實我阿B會有我媽咪睇住,工人只係做家務同睇頭睇尾,會人釘人,只係想睇下呢個工人請唔請得過......

子爵府

醒目開學勳章

'佢話依家做緊個僱主無比早餐同LUNCH佢食,佢要自己搞掂' -
可信程度極低

個 Agent 同個工人都有D問題!

大宅

幾多歲?之前僱主做左幾耐?
原帖由 LuLuKiuKiu 於 10-3-25 23:29 發表
'佢話依家做緊個僱主無比早餐同LUNCH佢食,佢要自己搞掂' -
可信程度極低

個 Agent 同個工人都有D問題!

男爵府

我估個工人係斷約. 可唔可以同之前僱主聯絡係視乎僱主願唔願意, 唔關工人之前經邊間 agent過嚟. agent 肯定講大話. 試工一定會俾最好一面人睇, 同佢講嘢無即時反應, 係有問題. 呢個工人請唔過.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

"佢話依家做緊個僱主無比早餐同LUNCH佢食,佢要自己搞掂"
其實好大機會佢有公主病,唔食僱主提供食物=僱主無比早餐同LUNCH佢
我聽過有d工人好乞人憎,僱主返工唔得閒理佢,會叫佢自己搞掂(意思係屋企有食物,叫佢自己煮,無就出聲買),佢哋好公主病,唔鍾意屋企d食物,唔高興僱主無買佢哋喜歡的食物,就會唔食僱主d嘢但又唔出聲,煮完自己買d食物,就周圍同人講僱主無比早餐同LUNCH佢,d僱主問佢點解唔食屋企的食物,佢哋又會唔出聲+black face
公主病既工人好有個性,唔喜歡人哋指佢做嘢,佢認為要做就會自動波,認為唔駛做妳叫佢就扮傻 or black face,喜歡妳比$佢買食物,或者要妳好似湊仔一樣,要關心佢感受同喜好,如果妳打算請佢,妳要想清楚點樣同佢相處

大宅

係呀,好似我之前個賤印咁,我有d鮑魚麵,我一心叫佢:你都可以食啦。佢一句得過黎:我食過,我吾鐘意食!
不問自取,自把自為攞我d買送$自己買烏冬呀....
原帖由 littlecarey 於 10-3-26 08:37 發表
"佢話依家做緊個僱主無比早餐同LUNCH佢食,佢要自己搞掂"
其實好大機會佢有公主病,唔食僱主提供食物=僱主無比早餐同LUNCH佢
我聽過有d工人好乞人憎,僱主返工唔得閒理佢,會叫佢自己搞掂(意思係屋企有食物,叫佢自己煮, ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔比佢lunch同早餐,會唔會有d人係比$$佢,而唔比佢食呀(如佢真係超大食)。

而個工人唔比舊僱主電話你去聯絡,我會係覺得係個工人有問題囉! 你最好睇佢係咪斷約,晌香港做左幾耐,湊過d咩類型細路,知多d會好d。

不過,你話會人釘人,咁佢又熟手,咁只要佢唔激死你媽,你媽識點對乎玩野工人,咁就ok。

但我建議你,開宗明義同佢講到時佢會被婆婆睇實,不可分離,睇佢仲肯唔肯做,就知佢個人有無問題。

別墅

其實你亦可以問工人取佢前僱主張 contract 睇 !
入面有地址, 可寄信去查詢.

男爵府

其實依家工人同agent講既野都信唔過, 我同事話佢兩次請工人話要同佢舊僱主講, 個工人即刻打電話, 但就話無人聽, 可能返緊shift.... 藉口多多, 好啦, 揾到一個僱主, 又話個工人唔錯,幾好, 只不過有兩個要yuk一個, 佢新d所以yuk佢, 點知我朋友用咗幾日就炒, 佢面黑, 嫲嫲教佢做野唔望人, 用手"put"開嫲嫲, 意思係話我識啦, 洗你教.... 炒佢俾錢佢果日仲陰陰嘴奸笑.... 你話係米嬲到震....我以前聽人講d reference letters 都可以係agent作架....離哂譜....

複式洋房

明白晒!唔該晒, 其實依家都唔知點好,又好心急(因為都搞左好耐)但係又唔想求其搵個,我個AGENT搵親D工人都係問唔到前僱主既意見既,唔係話搵唔到就話人地唔肯講,我諗都係要轉agent啦:cry:

男爵府

奉勸你千期唔好因為急就影響你揀工人, 事後一定會後悔. 真係要CHECK/問清楚先好決定.

別墅

其實,就算工人肯比你聯絡個所謂前僱主,都有可能係做假的,可以揾friend甚至夾埋agent扮都得,尤其是D細公司。至於reference letter更加容易做假,我請過幾個工人,其中兩個工人的信機乎完全一樣,好明顯是抄sample。我宜加個old seafood yan封ref個簽名同佢個前僱主係contract個簽名就完全唔同。所以,我以後請工人一定要佢show contract,唔肯就即丁走。

別墅

你批D公主超準,勁過蘇師父!

原帖由 littlecarey 於 10-3-26 08:37 發表
我聽過有d工人好乞人憎,僱主返工唔得閒理佢,會叫佢自己搞掂(意思係屋企有食物,叫佢自己煮, ...

男爵府

We brought our ex yan yan 公主 out for dinner when she first came. We ordered 'Indonasian fried rice' for her. She didn't even say thank you. When the fried rice came, her face was quite 'black'. I asked her what was wrong. She only ate a little and left the rest and said, 'Indonasian fried rice is not like that'!!!
then we never brought her out to eat again!!!

come on, I had to pay $7x for her fried rice...and she didn't appreciate it!!! so she could eat 'shxt' at home!!!

原帖由 floppybb 於 10-3-28 02:19 發表
你批D公主超準,勁過蘇師父!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Edsie 於 10-3-28 17:20 發表
We brought our ex yan yan 公主 out for dinner when she first came. We ordered 'Indonasian fried rice' for her. She didn't even say thank you. When the fried rice came, her face was quite 'black'. ...

真係好心唔得好報. 撞鬼佢, 咁無禮貌都得嘅? 點知你D Indonesian fried rice what's it like? 佢做野如何? 有無完約?

男爵府

she was very hard working, even when we were not at home, she continued to work...but sometimes sms....!!!

she didnt finish her contract. She wanted to go home after 3 months then we asked her to stay. and she kept telling us many excuses that she had to go home, e.g. father was ill.....
then after many times we have asked her to stay, we gave up and we looked for a new maid. we told her that she could go home when our new maid came, she was ok. so she only worked for us for a year!

but so far, she was the most hard working maid we have had!!! haha

原帖由 lily-of-valley 於 10-3-28 17:40 發表

真係好心唔得好報. 撞鬼佢, 咁無禮貌都得嘅? 點知你D Indonesian fried rice what's it like? 佢做野如何? 有無完約?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆 1# Edsie 的文章

咁又唔錯呀? 咁勤力, 咁做野有無黑面?

男爵府

sometimes black face ar...but I tried not to look at her! hehe...
she was very nice to my son and always smiled to him...so I thought ok la!!! maybe she really didnt want to stay in my home so she showed me black face!!!

But I think she was surrounded by many bad friends...teaching her bad things.....e.g. came back 1 hr late for her holiday and told me that she was waiting for a bus for 1 hr!!! how stupid!

but after all the stupid things she did, she was surprisingly still hard working.....and that was why we wanted to keep her even she wanted to go home so many times!

原帖由 lily-of-valley 於 10-3-28 18:26 發表
咁又唔錯呀? 咁勤力, 咁做野有無黑面?

象牙宮

原帖由 Edsie 於 10-3-28 21:39 發表
sometimes black face ar...but I tried not to look at her! hehe...
she was very nice to my son and always smiled to him...so I thought ok la!!! maybe she really didnt want to stay in my home so she s ...

Really not bad maid. No need to borrow money.

男爵府

no ar, she didn't borrow money ar...didn't give me trouble apart from asking me to go home all the time!!! hehe...
but after her, we didn't have any luck .... few bad yan yans....and few bad bun buns...now my new bun bun (only here for 3 wks) is so far ok....i hope she will keep it this way!!!

but my new bun bun looks unhappy!! my husband said she seems to have many things to worry and doesn't look the same as she first came! like she doesnt have any smile as before...but with my son, she is still smiling happily!!! My husband asked me don't go n ask her what's wrong as she might tell me that she wanted to go home!!! so I really don't know what to do! I hope she will stay for the 2 years!! It's quite hard to find a good maid these days!!!

原帖由 lily-of-valley 於 10-3-28 21:54 發表

Really not bad maid. No need to borrow money.

首頁

尾頁

跳至