跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔將出生.

醫生說, 可以考慮幫他割包皮, 好處 :
1. 初生時(within 出世後24小時)做這項手術, 只需局
部麻醉.
若到了2,3 歲後才做, 就要全身麻醉. 到時媽媽要陪
佢一齊入院/住院.
2. 傷口應該好快復原, (約2,3日) 而且那2,3日本身都
住醫院, 咁可以由護士幫小B 打理傷口, 不用自己
handle.
3. 割了包皮, 日後患上龜頭癌的機會率較低.

當然, 其實小B 包皮吾一定過長, 日後未必需要做呢個手術.
只不過, 如果做左先, 就好似一勞永逸咁.
同埋, 細個 D 做就簡單 D, 佢自己又吾會記得.

點好呢?
希望有經驗的朋友可以跟我分享一下!
謝謝!

大宅

My doctor says it is not so common to do this operation for new born bb in HK, they would only suggest to do it when it is necessary, i.e., the skin is too long when bb is born, otherwise, they would not suggest to do it.

大宅

我個大仔差不多三歲啦!係兩歲半的時候,兒科醫生話佢包皮長左D,可以做割包皮。但見做手術的醫生又話佢太細,唔見意做,因為佢地包皮同D肉係連住,如果咁早做,手術會複雜左,所以都係見意大個D先做。但初生BB做照計未仲複雜,點解醫生會見意做呀?大個左都可能冇需要做,點解冇端端要佢做手術呢?咁細個BB有傷口始終都唔係咁好囉!

男爵府

係呀, 香港真係吾多人做.
醫生話美國就好 common.

原帖由 tamtamchan 於 10-3-26 11:11 發表
My doctor says it is not so common to do this operation for new born bb in HK, they would only suggest to do it when it is necessary, i.e., the skin is too long when bb is born, otherwise, they would ...

男爵府

醫生又吾係建議我阿B要做,
只不過上次產檢我同佢講開呢個話題,
令我諗緊係咪應該做嗟.

咁你 BB 的小龜龜係咪好容易藏污呀?
你打算幾時幫佢做手術呀?

原帖由 bigbirdBB 於 10-3-26 15:18 發表
我個大仔差不多三歲啦!係兩歲半的時候,兒科醫生話佢包皮長左D,可以做割包皮。但見做手術的醫生又話佢太細,唔見意做,因為佢地包皮同D肉係連住,如果咁早做,手術會複雜左,所以都係見意大個D先做。但初生BB做照計未仲複雜,點解醫 ...

男爵府

我老公咁大個人都唔使做喎~~其實係咪有需要先至做呀,無啦啦要佢捱一刀,你唔心痛咩??

首頁

尾頁

跳至