意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77704

怎樣醫治我女兒嘴唇敏感情況?

民房

國民生產總值:4

各位:

我5歲女兒的嘴唇經常很乾燥, 食嘢時會很痕, 她會用毛巾或手抓癢, 之後嘴及嘴唇旁邊會發紅, 非常敏感呢. 不論她吃什麼, 也會有這種情況, 所以未必是食物敏感, 而我嘗試使用不同的潤唇膏, 也沒有效用, 還睇過普通兒科醫生, 卻只有藥膏擦 (含有瀘固醇成分), 這些都不是醫治的好方法. 十分擔心!

本人真的不知應如何? 請問各位有無辦法幫手呢, 或有信賴的專科醫生介紹? 請指點! 萬分謝謝!

王國熱話
姐姐第一日到家
禮貌問題
给了獎金 工人叫我炒距
想請菲傭照顧初生b 有咩agent 介紹

男爵府

國民生產總值:5146

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 christine1027 於 10-3-26 09:40 發表
各位:

我5歲女兒的嘴唇經常很乾燥, 食嘢時會很痕, 她會用毛巾或手抓癢, 之後嘴及嘴唇旁邊會發紅, 非常敏感呢. 不論她吃什麼, 也會有這種情況, 所以未必是食物敏感, 而我嘗試使用不同的潤唇膏, 也沒有效用, 還睇過普 ...

我自己嘴唇都有輕微敏感,成日都會好乾,有一個位置仲會成日好痕都甩皮,我唔係用一般潤唇膏搽嘴唇,而係會用凡士林搽嘴唇,要密d搽搽厚小小都唔怕,夠潤就乾同痕既情況都會有改善。

侯爵府

國民生產總值:22189

我仔嘴唇同你囡囡一樣。

嘴唇乾可以買burt's bees medicated lip balm 搽, 我自己嘴唇甩皮都搽佢, 阿仔4歲又搽得, 大約$100一支。

平時常備vaseline, 每日同囡搽嘴唇附近皮膚, 呢啲叫接觸性濕疹, vaseline可以block住口水/食物的刺激, 一日搽十幾次都得。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.