在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

帶埋藥返學,老師可以幫手給BB藥水嗎?
係呀, 學校有藥紙填, 寫清楚哂D時間, 食法架.

請EE一周5天7:30am-5:30pm大約要多少錢?
自己同EE傾, $3XXX 到 4XXX 都有.
我果個$3XXX.

叫身邊朋友, 屋企人放下聲氣, 有無D家庭主婦係幫人湊小朋友.

原帖由 josiu 於 10-3-29 13:59 發表

大宅

我都係要返工, 無父母, 奶奶幫手.
BB都係返緊育嬰院.

我本身係BB返左育嬰院後, 覺得自己攪唔掂d家務, 就請左一個工人幫手做家務only, 又唔洗佢湊bb, 但完全唔掂, 真係貼錢買難受.

依家我請左兩個家務助理, 每日來我家煮飯, 清潔, 雖然一個月開支好大, 但起碼我同老公有住家飯食. 唔洗再受氣.

我覺得如無需要, 最好唔好請工人, 依家好既工人好難求.

大宅

非常同意你既說法,唔想再請工人....

市場上多唔多家務助理可以在放工後6:00pm到屋企,煮飯+做清潔至晚上9:0pm?

原帖由 chanmeow 於 10-3-29 14:41 發表
BB都係返緊育嬰院.

我本身係BB返左育嬰院後, 覺得自己攪唔掂d家務, 就請左一個工人幫手做家務only, 又唔洗佢湊bb, 但完全唔掂, 真係貼錢買難受.

依家我請左兩個家務助理, 每日 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 josiu 於 10-3-29 13:59 發表

一間間育嬰園唔同, 我個女果間係講明唔餵藥的. 除非係長期病患先會餵.

民房

我返嬰院的... 每天都好忙.. 有得必有失LA.
但見到佢的自理能力高.. 懂事.開心, 很LIKE 返學.. 辛苦都是值得的.

大宅

無工人,無人幫,返育嬰園,大o左返 n1,應該係 ok 的。

不過學校放假時又點搞呢?

複式洋房

各位mami,

我將在今年年尾做媽媽, 原本我都係唔讚成請工人的, 加上我媽肯湊, 但剛check 到會生twin!! 如果孖B放育嬰院係咪好貴的? 但只靠老媽又好像太辛苦了... 煩惱中!!!!

別墅

原帖由 chanmeow 於 10-3-29 14:41 發表
BB都係返緊育嬰院.

依家我請左兩個家務助理, 每日 ...

2個家務助理咁多? 每日都來? 咁咪好大開支?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 Susanaleung2003 於 10-3-29 21:59 發表
各位mami,

我將在今年年尾做媽媽, 原本我都係唔讚成請工人的, 加上我媽肯湊, 但剛check 到會生twin!! 如果孖B放育嬰院係咪好貴的? 但只靠老媽又好像太辛苦了... 煩惱中!!!! ...

恭喜你有咗twin, 好羡慕啊.
你計下你地可唔可以申請學費減免先 (http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm), 如果可以, 我覺得放育嬰園放心好多. 單靠一個老人家湊一個初生bb都好辛苦, 何況湊兩個, 真係太辛苦佢喇.

大宅

市場唔多家務助理可以在放工後6:00pm到屋企的.

我既做法係我比key 佢, 佢就係我返屋企前攪掂曬所以家務. 有時佢會等埋我返來, 抱下bb 咁.

我請兩個原因, 因為佢兩個都唔可以每日來我家. 咁佢地自己夾時間, 邊個得就邊個上我屋企.

當然佢兩個本身係識既.

佢地兩個一個月加埋大約$3000 - $ 3500. 再加育嬰院around $5000. 開支真係好大呀 !!!

原帖由 josiu 於 10-3-29 15:04 發表
非常同意你既說法,唔想再請工人....

市場上多唔多家務助理可以在放工後6:00pm到屋企,煮飯+做清潔至晚上9:0pm?

大宅

恭喜你呀, 你快d去育嬰院報名先, 唔好諗咁多住. 因為育嬰院要排好耐先會有位呀

原帖由 Susanaleung2003 於 10-3-29 21:59 發表
各位mami,

我將在今年年尾做媽媽, 原本我都係唔讚成請工人的, 加上我媽肯湊, 但剛check 到會生twin!! 如果孖B放育嬰院係咪好貴的? 但只靠老媽又好像太辛苦了... 煩惱中!!!! ...

大宅

比key 家務助理要好信得過佢地先得.....
你兩個家務助理請了好耐嗎? 一星期來多少次?

原帖由 chanmeow 於 10-3-30 09:59 發表
市場唔多家務助理可以在放工後6:00pm到屋企的.

我既做法係我比key 佢, 佢就係我返屋企前攪掂曬所以家務. 有時佢會等埋我返來, 抱下bb 咁.

我請兩個原因, 因為佢兩個都唔可以每日來我家. 咁佢地自己夾時間, 邊個得 ...

大宅

因為之前請過工人, 屋企值錢野已經放係bank 既safe deposit box, 所以我就唔係好怕比key 佢地lo.

佢地1星期來5 日架, 每日2-3個鐘度.

原帖由 josiu 於 10-3-31 10:12 發表
比key 家務助理要好信得過佢地先得.....
你兩個家務助理請了好耐嗎? 一星期來多少次?

大宅

1星期來5 日,來我好密......
每日都會幫手煮飯嗎?

原帖由 chanmeow 於 10-3-31 11:03 發表
因為之前請過工人, 屋企值錢野已經放係bank 既safe deposit box, 所以我就唔係好怕比key 佢地lo.

佢地1星期來5 日架, 每日2-3個鐘度.

大宅

係呀, 每日都會煮飯 and 隔日會煲湯, 同做埋清潔, 如洗碗, 洗衫, 洗廚房, 洗所有窗, 洗廁所, 吸塵, 拖地, 清潔全屋dust, etc...

以前我個工人, 用一日時間都做唔到以上一半既野. 個衰工人就只愛煲電話, 話極都唔聽.

依家我個家務助理, 一日用少過3個鐘就做曬, 同埋煮既飯係好食過工人煮既一百陪.

我自己覺得佢地來5日差唔多呀, 因為我請佢地雖然可能貴, 但起碼事事不計較, 有心幫我. 同埋佢地係日日都煮飯的.

原帖由 josiu 於 10-3-31 14:17 發表
1星期來5 日,來我好密......
每日都會幫手煮飯嗎?

大宅

我想問下chanmeow 媽咪, 你個鍾點番幾點至幾點呢? 煮好左既飯, 係咪放係度直到你地番齊屋企, 自己叮番熱呀?

大宅

From 3.00 pm to 5:30 pm or 6:00pm

我返到屋企, 攪掂亞b後, 大約8.30 pm先整熱d食物.

原帖由 happyritamama 於 10-4-1 14:04 發表
我想問下chanmeow 媽咪, 你個鍾點番幾點至幾點呢? 煮好左既飯, 係咪放係度直到你地番齊屋企, 自己叮番熱呀?

大宅

想借問聲, d托兒/嬰所收幾大嘅亞B?

大宅

您真好....有好既家務助理...如有好介紹,請PM 我...我明年3月到要(因為現任工人出年3月完約..).我唔想再請工人..唔想日日回到自己屋企要防一個外人...好煩...

原帖由 chanmeow 於 10-4-1 15:25 發表
From 3.00 pm to 5:30 pm or 6:00pm

我返到屋企, 攪掂亞b後, 大約8.30 pm先整熱d食物.

子爵府

我都好想請家務助理, 不過老公覺得比KEY 人地唔放心.......唉~~ 真係煩~~

首頁

尾頁

跳至