跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想問吓各位媽咪, bb依加一日几餐奶? 飲几多?
係咪「完全」唔駛奶樽啦??

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

拋磚引玉:
Jas 一日三支,
130(7am), 130(2.30pm), 230(7pm), 飲奶用奶樽, 密謀介

別墅

我囝囝都係用奶樽,佢話唔好用杯要’絕絕’喎 依家每餐都係230ml (7am,9.30pm,01.30pm) 半夜個支就呢兩個月先開始,試過好幾次半夜起兩次身飲兩次奶
無打算同佢介奶呀,佢肯飲咪比佢飲囉

別墅

nathan就早上起身250ml, 3點250ml, 0訓覺前200ml, 都係用奶樽, 我冇諗過介, 因為唔知點介, 尤其夜晚個餐

大宅

LuLu
起身(7點),瞓早覺(11點半),夜晚臨瞓(8點半),
半夜食一至兩次.
出世到而家都未介過夜奶.

大宅

好媽媽勳章

起碼3餐,起身一餐,下午茶一餐,臨瞓前一餐
依然用奶樽飲奶~(因為好鍾意見到佢啜啜啜~好BB GA~^^)
奶樽會用到佢唔肯用為止~^^

別墅

Will Will 飲3 餐
8: 00 am ( 200ml) 4: 00 ( 200ml)
夜晚瞓前 9:30 (100ml ) 1 歲已經開始冇用奶樽, 用杯 + spoon, 仲要我哋" 不" 俾佢飲, 佢唔肯用奶樽.

別墅

朗僖飲早晚2餐咋! 都係10點幾左右食, 都係食150~180ml啦...

佢好似唔用奶樽唔識飲奶咁架...我就由得佢囉...

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

男爵府

早200 午覚160 晩160/200 (要視付当晩食得飽吾飽)
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

大宅

每日2次 - 早 (8:00am - 220ml), 晚 (9:30pm - 180ml), 用奶樽飲, 無想過幾時介用奶樽....

子爵府

早餐 - 食麥片時+一羹奶粉
其實諗緊E餐(早餐)同佢轉用鮮奶,係咪兩歲飲得鮮奶嫁喇 但又唔知邊隻好,北海道牛奶(大盒裝嗰隻)ok嗎?

Tea 15:00 - 200ml

臨瞓 21:45 - 200ml

奶樽歲半時已戒晒 ,用緊軟管學習杯,開始諗緊同佢轉普通杯,但試過幾次效果麻麻:;pppp: 。

大宅

恩恩每日飲兩餐咋
早(~8am) - 240ml
晚(~11pm) - 240ml

依舊用樽飲, 冇諗過要轉用杯喎

大宅

Upon morning rise: 300ml milk
AFter nap: 300ml milk or 250ml yoghurt
Still using straw for fluids and cup for plain water

別墅

Only one in the morning: 240ml

子爵府

早: 200 - 240 ml
晚: 100 - 160 ml

早排(~20m)試過比北海道牛奶亞b飲,點知佢痾左成個禮拜,e生話bb唔好飲全脂奶喎,但係我見好多bb已經飲緊鮮奶....

首頁

尾頁

跳至