美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做完負離子好乾,
想係屋企焗下,
thx!

別墅

你可以用澳寶一分鐘焗油, 我平時當護髮素用
用完好滑架~~

別墅

我用澳雪, 平平地幾好用

男爵府

澳寶一分鐘焗油,......ME TOO !!!

但我想睇下仲有咩好o的.

原帖由 BabyNestoratie 於 10-3-28 23:31 發表
你可以用澳寶一分鐘焗油, 我平時當護髮素用
用完好滑架~~

民房

I prefer Pantene Clinicare

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我最近響 "莎莎" 買左支牛油果髮膜, 見佢d成份都ok, 大支牙膏裝$15.-, 用完d頭髮成個星期都好有光澤, 起初諗住博下, 見佢又外國做, 原來平野都有好. 值得一試.

我漏左唔記得講, 用焗油 和 護髮素, 成份最緊要無 "Dimethicone", 不過市面大部份產品都有.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

what is Dimethicone?? why no good?

原帖由 花王潔霸 於 10-3-30 15:26 發表
我最近響 "莎莎" 買左支牛油果髮膜, 見佢d成份都ok, 大支牙膏裝$15.-, 用完d頭髮成個星期都好有光澤, 起初諗住博下, 見佢又外國做, 原來平野都有好. 值得一試.

我漏左唔記得講, 用焗油 和 護髮素, 成份最 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Dimethicone = 矽靈

它能給予產品滑柔及絲綢感, 並形成薄膜在皮膚上, 通常用於輔助著妝或潤絲用品上, 以創造質感.
矽靈是一種封閉劑, 雖然它是無害且無毒, 但它對其後的保養或護髮效果會有所阻礙, 矽靈本身不會傷害頭髮, 而且能帶來短暫立即柔順光滑的效果, 會讓人使用後的觸感很好, 不過因為矽靈本身的封閉特性, 會讓之後的護髮品無法進入頭髮中, 早期的二合一洗髮精(rejoxxe)就是添加了大量矽靈, 效果迅間讓頭髮柔順, 但用者長期使用後卻導致頭髮被矽靈覆蓋, 因而髮質反而變差, 甚至脫落.

原帖由 vet 於 10-3-31 00:39 發表
what is Dimethicone?? why no good?

大宅

BK Milk勳章

回覆 8# 花王潔霸 的文章

thx

大宅

請問有冇相可以睇吓?我都想買嚟試吓ar

大宅

我平時係廟街d鋪頭買嘅,好多髮型屋用嘅牌子都有,百幾蚊大大支好抵用

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

點樣貼相上黎架?

原帖由 哈比人 於 10-3-31 11:11 發表

請問有冇相可以睇吓?我都想買嚟試吓ar

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

Pantene Clinicare有無Dimethicone?因我覺得好用(好滑) 請問洗頭水+護髮素有無好介紹?我d頭髮好乾

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

PANTENE
Clinicare hair time renewal one wash treatment

成份:
water・bis-aminopropyl dimethicone・stearyl alcohol・behentrimonium chloride・cetyl alcohol・fragrance・isopropyl alcohol・benzyl alcohol・disodium edta・panthenol・panthenyl ethyl ether・lysine hcl・methyl tyrosinate hcl・sodium hydroxide・histidine・tocopheryl acetate・methylchloroisothiazolinone・methylisothiazolinone

原帖由 sandy1425 於 10-3-31 13:01 發表

Pantene Clinicare有無Dimethicone?因我覺得好用(好滑) 請問洗頭水+護髮素有無好介紹?我d頭髮好乾

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 花王潔霸 於 10-3-31 14:01 發表
PANTENE
Clinicare hair time renewal one wash treatment

成份:
water・bis-aminopropyl dimethicone・stearyl alcohol・behentrimonium chloride・cetyl alcohol・fragrance・isopropyl alcohol・benzyl alcohol ...

請介紹洗頭水+護髮素,感激不盡!

子爵府

BK Milk勳章

Thx for your detailed info!
I really need to look for that before any purchase!!

原帖由 花王潔霸 於 10-3-31 06:53 發表

它能給予產品滑柔及絲綢感, 並形成薄膜在皮膚上, 通常用於輔助著妝或潤絲用品上, 以創造質感.
矽靈是一種封閉劑, 雖然它是無害且無毒, 但它對其後的保養或護髮效果會有所阻礙, 矽靈本身不會傷 ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

thanks a lot

原帖由 花王潔霸 於 10-3-31 06:53 發表

矽靈是一種封閉劑, 雖然它是無害且無毒, 但它對其後的保養或護髮效果會有所阻礙, 矽靈本身不會傷 ...

大宅

原帖由 花王潔霸 於 10-3-31 13:00 發表
點樣貼相上黎架?

http://forum.baby-kingdom.com/thread-1285222-1-1.html

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我間住黎用:

澳寶一分鐘
L'OREAL ELSEVE Nultri-Gloss

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

loccitane hair treatment contains dimethicone

quote]原帖由 花王潔霸 於 10-3-30 15:26 發表

我漏左唔記得講, 用焗油 和 護髮素, 成份最 ... [/quote]

首頁

尾頁

跳至