論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

因為下了決心自己湊bb,
所以都好忍心係尋晚炒左姐姐
亦都同佢講你識湊newborn大把人請
人工相對亦比在我家高,
唔駛唔開心,因為我地都係迫不得已的

姐姐都好nice的跟bb說再見!!!!
令我感動的事,她真的很愛鍚我的女兒!!
畢竟由newborn湊到依家七個多月~
我都很多謝佢!!!

男爵府

你諗住做full time mum or 繼續搵工先?

如果你諗住繼續搵工
我勸你就keep 住工人喇
因為搵一個好工人真係好難
而且你工人都ok, 第日你再返工都安心呀ma
train 一個工人真係好費神
又要再 waste time 去搵, 又要比 agent fee
搵到又唔知好唔好~~

如果你話, 我唔做喇, full time 湊b, 咁你就可以唔要佢
但唔好湊得一陣又話辛苦
又出去返工, 又再請工人

你同老公商量吓

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

係我未生前,我老公已經想我自己湊
不過我想有野做好過冇野做咁解
所以一路都有搵野做,但係因為我想轉行
做文職 人工查實ok低, 不過都係搵唔到
而且個女一路大 就越來越痴身
比個女揀的話 佢會鐘意痴住我
原因有4個
1.就算我搵到工 ,都只係打工養工人
ps.我係想有份工做下姐
2.始終阿媽對個女樣樣野都細心d
3.我有想過做ftm的話,一星期一樣可以叫家務助理來幫手清潔下 咁樣無禁辛苦
4.因為工人反而同我老公嘈過幾次,我老公認為係佢破壞左我同佢既關係 (因為我心軟)

所以...又比難題自己了

男爵府

我同你一樣呀!
上年6月失業到而家, 諗住今年過年後才找工作, 有諗過炒姐姐自己揍囡, 但得老公一個收入不夠! 所以一直冇炒姐姐. 但姐姐竟然在2月尾前同我resign, 話去denmark工作, 人工多一倍, 原因係要support her son to school.......

而家等緊個新姐姐來, 但都諗緊用唔用, 因為我始終想自己揍囡, 現讀N1, 我日日揍佢返學放學煮野比佢食好開心!! 今年9月讀K1, 我想跟佢D功課書本. 但老公話想我出去工作, 找多個錢! 唉........

別墅

Please check PM, thanks.

原帖由 coffeejoeybb 於 10-4-7 12:55 發表
因為我都已經搵左幾個月野做,但都未搵到
之前因為我心軟,見佢又湊得個女ok
但依家都仲未搵到野做,唔想晒錢再用工人
姐姐係ok既 話晒我個女由1個月開始比佢湊到依家7個幾月~ 有冇媽媽都同我一樣,因為心軟而唔炒工人? ...

民房

回覆 1# coffeejoeybb 的文章

如真的不要你的工人, 可否轉介(可叫姐姐經agent interview), 因本人已問了許多agent, 因為第一次請工人湊bb, 見到討論區咁多負面意見, 真係好擔心....
可pm 工人資料, million thanks

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

查實我都算好彩 第一次請工人 都叫遇著個唔錯
由唔識湊newborn到依家,都湊到7個月大
對bb野都ok上心。唔知係我要求低定我好人
佢做晒基本野 bb又訓左 我會比佢係房休息
bb一醒 佢又開始工作 !
基本上佢每日既工作主要都係bb
早上: 掃地、拖地、喂bb食奶(7:00-8:00)、洗奶樽、煲粥、洗衫
下午: 喂bb食粥、同bb沖涼、手洗bb衫、同bb玩下等食 奶訓 (跟住就空檔期)
黃昏: 整送、翩熱粥仔喂bb食粥、
晚上:煮飯、洗碗、陪bb玩一陣等食奶訓覺(9:00-9:30食奶)

民房

回覆 7# coffeejoeybb 的文章

:loveliness: 聽落真係ok, 你認真考慮下先啦
如決定不需要, 希望你唔好怕麻煩轉介

洋房

可否同你傾下呀?

我個工人走左呀,急需另找,可否pm我呀?

大宅

可以比佢資料我嗎?
原帖由 iangorgor 於 10-4-8 00:24 發表
我個工人走左呀,急需另找,可否pm我呀?

大宅

我係一個多疑的媽媽. 如果有bk媽媽用緊個工人真係好, 又因各種原因吾再用, 係bk介紹俾有需要姊妹係十分好既事情! 不過各位心急姊妹記住都要自己interview下(大家都係香港, 很方便), 再吾係, 可以向有關人士查看僱傭合約(綠色個份標準form), 睇下係咪堅料. 你知啦...呢度好多agent搵食... 我不是說樓主位心不良, 只是提醒姊妹們吾好做羊太...不喜勿插.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

姐姐決定先回印尼見下家人
5個月再回香港找工作

首頁

尾頁

跳至