單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

HI,各位好!
好久無同大家在BK談話,好多謝關心我的樓主們,你哋留言我收到,我生活好好!同大家講吓,這三個月生活!

這份新工作性質不大方便講,大家不要想壞東西!只是這行很細,我不想這間公司給人知。返工時工作很緊張,要聽電話,要開門,要照顧來的人,1個鐘內三到六個人,月尾要出發票,平時入數入支票出支票,會計工作,最怕聽外國人打來約期的電話,工作緊張到午飯時間也沒有,直到晚8点才吃飯,回家也要準備明天約好要來的人,要什樣安排照顧,三個月全副精神放落去,囡囡的功課交比補習社,生活交比婆婆,轉來錢不多時間沒有了,瘦了十多磅是一個減肥法,囡囡唔開心.....一切又停下來,只好再找另一份工。

過年後無再見過囡囡爸爸,佢連一個電話也沒有打比個囡,錢一元都沒有再比,好似失蹤了,最平靜時候佢打電話來,問我幾時有時間去簽紙,好返傷口又再痛,好想快点解決,唔想這人再在我生活中出現,可借最後都沒有結果,當日只好忍着痛忍着淚照常工作,直到今天又再沒有電話,不知何時又再來....何時停止這種痛.....

365日思念離世的爸爸感覺又來,好像昨天的事,開始病入院一個月後就離開,拜新墳,拜生忌,拜死忌,生活就是這樣過....
昨晚比囡囡看見我喊,佢問我点解喊,我話特然想起你爸爸,囡囡好快找了一幅相,佢話看着這幅就等如看着爸爸,佢都是這樣,想見爸爸的時侯就睇吓D相,不過最好唔好想着佢,唔想佢就唔使喊,因為喊佢都唔會返來,叫我唔好再喊,我哋都會好開心,囡囡好叻,佢比我想得通,比我覆原便快,希望佢內心世界真的無事.....

好好彩這一年有你哋陪着左右,苦中還有甜,我都相信時間是最好药,時間一到回頭再望,只是一個一個、、、、號,唔會再傷痛。現在還在傷痛中的樓主,支持你,無論幾多時間都會陪着你,直到你唔再傷痛,一定可以走出這一切!!!知嗎?

伯爵府

原帖由 美瑩 於 10-4-13 02:16 發表
HI,各位好!
好久無同大家在BK談話,好多謝關心我的樓主們,你哋留言我收到,我生活好好!同大家講吓,這三個月生活!

這份新工作性質不大方便講,大家不要想壞東西!只是這行很細,我不想這間公司給人知。返工時工作很緊張,要聽電話,要開 ...

我諗起在深圳街邊睇到一幅對聯, 之後請佢改改, 跟住都掛咗一兩年.....

台板上, 你看我, 我看你, 皆稱好戲.....處變不驚
終場間, 喜變悲, 悲變喜, 各有了局.....笑看浮沉

你而家, 仲有能力, 有本事去承受呢D痛苦.....你七老八十嗰時, 你就會笑住回憶的了.....根本沒有什麼大不了...

呀, 仲有兩句....早兩日執紙皮嗰時, 人地寫喺個箱度的...
悟生於覺, 覺生於自在, 生生還是非生
見了便做, 做了便放下, 了了有何不了

甩牙亞伯個餅罐入面, 張廁紙包住的, 就係得呢D嘢喇....你地邊個喜歡的, 就攞去啦.....
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

別墅

多謝!我會瞓
只是太想睇多D,一睇就到現在,
放心現在的我一定會笑多一点,
因為61歲的時侯,我也是41歲女人!

男爵府

美瑩呀:
你已經好叻既啦, 夜深人靜時自然就會有點感觸,
俾心機過好每一天啦, 我哋都會支持你既.

暑假.....咁就過咗一半啦.

別墅

收到!
好久冇做夜鬼,一次咁多啦?
好彩都有兩隻陪吓!

等待驗證會員

美瑩呀,

原來E個世界上無話無咗邊個係唔得的,個地球咪一樣咁轉呀,船到橋頭自然直,天無絕人之路,可能個天比你行緊另一條路呢!?
講真個句,有D咩嘢比衰佬走咗E壇更傷我哋呀?!所以最差的嘢已過去喇.總之現在,反事都向好的方面去諗希望在明天呀!?
我覺得你真係好叻女呀,有D咩嘢都盡力去做,唔會咁易話放棄.
你有D咩嘢,我實撐你架!!你知架!!係咪?

複式洋房

美瑩

你好乖, 好叻,好善良,好堅強;囡囡也很生性。 你將來一定會活得比他好的。

給你一個大大的,緊緊的擁抱。我們會伴在你旁支持你.

大宅

美塋,

我為你而感到驕傲, 妳的努力不會枉費,
客套說話我不說了, 總之風雨同路,心照不宣 !
記著 : 今朝有酒今朝醉, 明日愁來明日當~

替我鍚你囡囡一啖, 佢好乖乖 ~

快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

美瑩...清純...哈哈,我重記得比你既外號架...

本來今早出門前睇到你既post就諗到好多野同你講,但我打中文太慢,又要趕住開工做野..長話短說,或者下次見面同你再傾啦..

工作,知道呢份工比你好大壓力,但問一問自己,可以捱到咁耐,咩原因,係你既緊持, 死撐?已經適應到?還是其實你做到,只係對自己無信心...停一停,諗一諗...
我曾經試過自己一個人做到十點幾時打電話返屋企,係電話中同個女大喊,問點解同事個個準時收工回家同心肝寶貝玩,我就要做到cc下,根住個女話,媽咪,唔好喊,你返來我錫番你...抹乾眼淚,繼續工作...堅持..的確唔容易,但要做..我的故事..

子女..離婚前,我好緊張女女學業,又工作,又要睇功課,個仔又細又粘身,重係BB..壓力好大..經常發脾氣,ex話我癲,結果比左個好藉口佢出去威...攪婚外情hehe..之後..將個女交比補習老師跟,進步?又唔見得wor..haha..但同女關係好左好多...今天我只有星期天才有機會跟他們坐埋一張台食飯..但囡囡已不再須要我幫她溫習,甚至幫我睇埋細路功課...放手...唔易,但可以做..我的故事..

Ex, 每個星期返來數天跟子女食飯,大家說話不多,甚至無對話,零感覺…但佢仍對子女愛惜,我尊重,睇化..更難,但應做..我的故事...
你既故事例外、唔好意思,直接講句,你ex對自己既責任完全不作承擔,你唔使理佢,做你自己想做既事,簽字? 你心情好,有時間, 有精神,先去做啦...打電話來? 你心情好,咪"哦"囉,心情唔好,話好忙..收線..比佢感受下不理別人感受既感覺啦..哈哈,我都話我係魔鬼架啦...

美瑩,由心底裡真心講句,你好好好叻...我要向你致敬..我好鐘意引用阿伯用過既一個詞語,"頓悟" 我地要對生命,工作,人生,子女...有所頓悟,先能找到我地自在生活既天地…生命應掌握在自己既手裡面,為自己而活..

唔講唔講,又講左咁多,閃啦,開工,唔好嚴我長氣呀! hehe..我地聚會一定要見到你呀..!知無..清純..哈哈

HI,各位好!

這份新工作性質不大方便講,大家不要想壞東西!只是這行很細,我不想這間公司給人知。返工時工作很緊張,要聽電話,要開 ...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 moon_moon 於 10-4-13 09:45 發表

本來今早出門前睇到你既post就諗到好多野同你講,但我打中文太慢,又要趕住開工做野..長話短說,或者下次見面同你再傾啦..

工作,知道呢份工比你好大壓力,但問一問自己,可以捱到 ...

嘻嘻... 都話你係"情感白武士"架啦, 依家又嚟"開超市"啦.... 好positive, 勁正!
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

洋房

美瑩:
支持你!

HI,各位好!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

美瑩:

加油!努力!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

美瑩
見你上黎就好啦,好掛住你呀!!
有壓力就要減壓,參加多d bk同學會嘅節目啦
你囡囡好懂事喎,比個叻佢
至於簽紙呢嗰問題,既然佢都咁賤,就同佢黎個了斷啦,你知嗎?我當初由知道有事,我都係用左幾日時間就簽紙,都唔駛一個月已簽左,原來簽完心情真係可放鬆架,以後亦唔駛再對住佢...
你要加油呀!!

HI,各位好!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

hehe..白武士,開超市,有心思,希望大家開心D...

原帖由 catfitfit 於 10-4-13 10:18 發表

嘻嘻... 都話你係"情感白武士"架啦, 依家又嚟"開超市"啦.... 好positive, 勁正!

複式洋房

原帖由 moon_moon 於 10-4-13 09:45 發表

工作,知道呢份工比你好大壓力,但問一問自己,可以捱到 ...

哈哈, 我睇完你嘅答覆, 好鬼鐘意你呀, 起碼你肯用心聽, 用心答, 大家都要努力支持呀, 有聚會都預埋我呀, 不過唔好嫌我老呀. (我老公死鬼咗啦, 我196x出世)

大宅

原帖由 bunbuncome 於 10-4-13 14:32 發表

哈哈, 我睇完你嘅答覆, 好鬼鐘意你呀, 起碼你肯用心聽, 用心答, 大家都要努力支持呀, 有聚會都預埋我呀, 不過唔好嫌我老呀. (我老公死鬼咗啦, 我196x出世) ...

歡迎你參加我們攪的活動, 你也不要嫌我地老, 我地大多是 (假)80 後......hehe..........
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

男爵府

美瑩,你那麼夜都未瞓,我部你,不過我傻傻地把廳上油漆,直至3點鐘,見到間屋梅花一點點好難頂。我份人唔多識說話,不過我會支持你,你個女好懂性同乖,你要放心,齊齊努力!

子爵府

多謝多謝,又多個粉絲添..hehe..我只係想幫幫手,鼓勵下朋友,咁遮...

歡迎你加入我地聚會..但我地真係語無論次,傻下傻下架,希望你唔好介意呀..

唔好意思, 你話你老公死左既意思,係佢真係離開人世定係你當佢死左,唔想講錯野...唔好意思呀嗎..sorry..hope you don't mind i ask

原帖由 bunbuncome 於 10-4-13 14:32 發表

哈哈, 我睇完你嘅答覆, 好鬼鐘意你呀, 起碼你肯用心聽, 用心答, 大家都要努力支持呀, 有聚會都預埋我呀, 不過唔好嫌我老呀. (我老公死鬼咗啦, 我196x出世) ...

別墅

好媽媽勳章

美瑩,
繼續努力,這裹會有很多人支持妳的。

無錯,我地大家一齊笑看人生!

我剛剛睇返妳亞女同亞仔上次在餐廳門口張木櫈照果幅相,兩個好似"兩小無知"咁,hehe....

HI,各位好!

別墅

原帖由 veronica0731 於 10-4-13 08:20 發表
美瑩呀,
原來E個世界上無話無咗邊個係唔得的,個地球咪一樣咁轉呀,船到橋頭自然直,天無絕人之路,可能個天比你行緊另一條路呢!?
講真個句,有D咩嘢比衰佬走咗E壇更傷我哋呀?!所以最差的嘢已過去喇.總之現在,反事都向好 ...

veronica0731
係!無咗佢我一樣要生存,日後的路已經定左同囡囡過,
只係比佢傷完之後,唔想佢再在我生活中出現,囡囡都好似淡忘緊爸爸,我會同囡囡努力!
你也要小心身體,等你出來玩!

首頁

尾頁

跳至