烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

用鮮奶整過一次,但唔成功,唔凝固。
究竟點整?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 1# onmummum1 的文章

薑汁撞奶一定要用老薑,你用既薑係咪唔夠老?? 加上奶既溫度都好緊要架. 我整薑汁撞奶都唔係一次成功. 試多幾次. 加油啊~!

伯爵府

我嘅經驗係奶嘅温度,太熱唔掂.另外撞入碗時要攪勻d薑汁(因為薑汁會沉澱).我的小密技是把撞奶蓋上等3/4分鐘,我和朋友都係咁做,從未失敗過,任何薑或奶(奶有好多種)都ok架.

複式洋房

我是奶一滾就撞落D薑汁度,唔怪得啦。
再試過先。

伯爵府

奶唔可以滾起架,喺d奶就黎要滾嘅時候就熄火,然後用一個容器(可以容納你煲嘅奶)路黎路去大約6-8次(視乎d奶有幾多同幾熱,呢d就靠經驗啦),然後撞入碗加蓋等3mins就ok.我個囡都成功整俾我食呀!好感動呢!

子爵府

好媽媽勳章

材料:
薑一塊(薑汁15ml),高鈣低脂奶1盒(236ml),糖適量,白醋2ml。
(不一定要加醋,醋可以飲奶凝固得較硬,至於糖的份量完全取決於個人喜好)

做法:
1. 取新鮮的薑,現磨去渣,留下新鮮的薑汁,約15ml,備用。
2. 在鮮奶中加入適量的糖,置於爐火上加熱。
3. 加熱至快要沸騰的狀態,牛奶出泡泡(差不多),熄火。
4. 攪拌已加熱的牛奶,或反覆沖倒5-6次降溫。
5. 以10-15厘米距離將牛奶倒入新鮮薑汁中(用湯匙攪拌一下。
6. 靜置約3-5分鐘,完成。

天氣持續寒冷,最緊要夠薑,我近幾天好像沒有之前那麼冷了,應該是之前補身食療發揮功效了吧!今天我又繼續挑戰薑末撞奶~~經過無數次的失敗,做足資料搜集。當然,失敗是步向成功的階梯,不怕失敗,再敗再戰,再戰薑汁撞奶。

薑汁撞奶的原理是薑含有蛋白酶,能與牛奶內的蛋白質發生化學反應。牛奶內的一種蛋白質由可溶的狀態轉成不可溶的狀態,使牛奶凝固。用新鮮薑汁衝撞鮮奶靜置凝固而成,主要是與牛奶裡的酪蛋白及鈣等成分與姜汁中的姜醇和姜烯及姜蛋白酶等聚合沉降有關。

姜汁撞奶味道香純爽滑,甜中微辣、風味獨特且有暖胃表熱作用。姜撞奶, 是以生薑磨汁,撞入鮮奶,遂凝結成豆腐花狀,入口嫩滑香甜,薑汁之辣與奶之微羶互相激盪,入口難忘。 鮮奶、糖和薑汁的組合既甜且溫暖。濃濃的姜汁與滑滑的鮮奶搭配得天衣無縫,甜甜的、辣辣的 ,好暖胃,非常過癮。姜汁撞奶的好處:活血、通便、提高抵抗力,對容易手腳發冷、頭疼的婦女們更有活血益氣的作用。

姜,素以藥食俱佳見稱,研究發現,生薑中含有一種特殊的與水揚酸相似的物質,經稀釋作為血液稀釋劑,對降血脂、血壓,防止血栓形成及心肌梗塞等,有特殊的療效作用,經常食用能保健強身,養生益壽之效果。

材料:
薑一塊(薑汁15ml),高鈣低脂奶1盒(236ml),糖適量,白醋2ml。
(不一定要加醋,醋可以飲奶凝固得較硬,至於糖的份量完全取決於個人喜好)

做法:
1. 取新鮮的薑,現磨去渣,留下新鮮的薑汁,約15ml,備用。
2. 在鮮奶中加入適量的糖,置於爐火上加熱。
3. 加熱至快要沸騰的狀態,牛奶出泡泡(差不多),熄火。
4. 攪拌已加熱的牛奶,或反覆沖倒5-6次降溫。
5. 以10-15厘米距離將牛奶倒入新鮮薑汁中(用湯匙攪拌一下。
6. 靜置約3-5分鐘,完成。

薑汁撞奶專門店葫蘆館一名店員表示,這種甜品源自順德,而撞奶一定要用水牛奶,因水牛奶較濃稠,日常飲用的乳牛奶則較稀,做不出那種口感。香港有水牛,但沒有人生產水牛奶,甜品店用的是內地入口貨。至於薑汁,則必須用老薑,因為老薑汁含較豐富澱粉,容易凝固。店員說:「薑汁撞奶冇乜秘方,我o地都有教人自製,但係好多客人都話整唔到,原因好簡單,香港買唔到水牛奶。」

由高鈣低脂奶製成的薑汁撞奶偏硬;而高鈣脫脂奶製成的偏軟,但只要加入兩滴白醋或少許橙汁便能令薑汁撞奶變硬,。若以含高的奇異果汁及菠蘿汁取代薑汁也能造成凝固效果,但味道偏苦。

綠茶小貼士:
想要成功,除了不斷努力,TRYING之外,絕對要有恆心。薑汁撞奶,綠茶撞了N次才撞成功。講回正題,奶要燒得夠熱!
(多谢绿茶)
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

首頁

尾頁

跳至