論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問印印一個月放兩日假可以嗎? Agent叫我自己同佢傾, 點算..

我個印印今個星期到啦, 點同佢講好呢? Agent 話唔合勞工法例.....

民房

Re: 請問印印一個月放兩日假可以嗎? Agent叫我自己同佢傾, 點算..

跟據勞工法例僱主必須給予每星期一天有薪假期即休息日, 如果唔放假, 都要補錢. 還有一定要印印簽名. 確保自己不會被人告.

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請問印印一個月放兩日假可以嗎? Agent叫我自己同佢傾, 點算..

sun-sun 寫道:
跟據勞工法例僱主必須給予每星期一天有薪假期即休息日, 如果唔放假, 都要補錢. 還有一定要印印簽名. 確保自己不會被人告.

係呀,所以我比足四日佢,費時比佢告,不過,家下工人,好多都鐘意玩野,防不勝防

珍珠宮

我請過兩位印印, 都係1個月放1日假, 另補1日假期既薪金比佢。放足4日不如請番賓賓啦, 當初請印印都係貪假期有人幫手做野, 等我放假有得放鬆啫。
可以既話叫個妹簽收薪金時簽埋4日假期, 就算無放足, 佢有咩証明啫, 我都可以話佢放假唔出街留係屋企架。

邊個証明佢無出街玩呀?

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

複式洋房

Hi,

With the increasing no. of indonesian maids in hk, they are getting smarter than before. So better to follow the rules of the labour dept, to give them 1 rest days in every days.

:-)

大宅

應該個agent同佢講掂數先, 點解要自己同佢傾, 咁個agent收咁貴agent fee做咩??

洋房

Agree !!what is the agency name ?? please post !!!

KiKi,B 寫道:
應該個agent同佢講掂數先, 點解要自己同佢傾, 咁個agent收咁貴agent fee做咩??
:
:-?

別墅

I agreed for my case I talked to my agent ask the maid take 2 days off per month before hired. And now my maid take one day per month because I told her if she wants to take 2 days off it will depends on which day that would be available from us. If she just take 1 day off then she can choose one Saturday or Sunday for the month.

複式洋房

X獅家傭服務中心, Agency Fee 要成$2,800都好貴.

複式洋房

跟足法例放足休息日,唔駛俾工人捉你痛腳!無謂為咗小小着數,第2日有排你煩,隨時得不償失!

別墅

淺草小町,

你間agent係唔係金X呀?我無記錯的話,佢未改名前係叫至尊,呢間野似乎係間黑店,我係將軍澳見過有人係呢間野大吵大鬧(未改名前),以前係BK有人話呢間野係幫工人的,你要小心,千其唔好唔放足假比個工人,小心呢間野會教個工人告僱主.

大宅

醒目開學勳章

淺草小町:

我覺個agent都無錯嘅,我諗佢都係循例提醒你0者,如果佢做

野唔正統我覺得你先要擔心呀!

始終樣樣都跟足勞工法例好d,費時到時有咩事 得不償失啦。

複式洋房

多謝大家既意見, 我都係俾個印印放一星期一日算啦. 費是俾個印告.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係呀! 廢時俾個機會佢哋發難, 佢哋反轉豬肚就係 ~.

民房

淺草小町:

我都係比個工人一個星期放一次,不過我AGNET教我.唔好比佢放星期六,日,比佢放返星期一至星期五,仲要個個星期唔同,咁佢學壞機會咪少D lor!
加上佢無地方去又無咩朋友(因次次都唔定時,好難識到朋友),佢有時都自願唔放,留係屋企幫下手!我覺得呢個方法最好!

別墅

[quote]
monccmama 寫道:
淺草小町:

我覺個agent都無錯

禁止發言

首頁

尾頁

跳至